Pirmadienį atnaujintoje prognozėje D. Trumpo galimybės laimėti rinkimus vertinamos 54 proc. – vos prieš savaitę jo galimybės buvo vertinamos 48 proc. Modelis prognozuoja labai įtemptą rinkiminę kovą, tačiau, panašu, D. Trumpui šiuo metu sekasi geriau.

K. Harris galimybės laimėti sumenko iki 45 proc., nors prieš savaitę siekė 51 proc.

Rinkimų baigties simuliaciniame modelyje numatyti įvairūs variantai. Prognozuojama, kad D. Trumpas gali laimėti užsitikrinęs nuo 179 iki 341 Rinkikų kolegijos balsų, o K. Harris galėtų gauti nuo 197 iki 359. Vidutinė prognozė D. Trumpui numato 276 rinkikų balsus, o K. Harris – 262.

Tai atspindi reikšmingą pokytį, įvykusį nuo kampanijos pradžios, kai atrodė, kad K. Harris puikiai sekasi į savo pusę palenkti neapsisprendusius rinkėjus.

Dabar, panašu, sėkmė šypsosi D. Trumpui, nes dalis tų pačių rinkėjų, kurie, anot „The Economist“ visą laiką buvo respublikonų pusėje, linksta prie šio kandidato.

Remiantis modelio analize, rinkėjų nuomonė keitėsi „visose valstijose“, bet ir toliau reiškia, kad rinkimų kova bus labai sunki.

„The Economist“ modelis, sukurtas kartu su Kolumbijos politikos mokslininku Andrew Gelmanu, numato daugiau nei 10 tūkst. rinkimų baigties variantų. Jame pasitelkiami tiek visos šalies, tiek pavienių valstijų apklausų duomenys, ekonominiai rodikliai ir istorinės balsavimo tendencijos.

Nors valstybinės apklausos ir toliau rodo nedidelį K. Harris pranašumą, „FiveThirtyEight“ duomenimis, ji 1,7 procentinių punktų pirmauja, duomenys iš svarbiausių valstijų piešia kitokį paveikslą.

D. Trumpas pirmauja Pensilvanijoje, Arizonoje, Džordžijoje ir Šiaurės Karolinoje, teigia „FiveThirtyEight“, o tai dar kartą įrodo šių valstijų svarbą. K. Harris per plauką pirmauja Mičigane, Viskonsine ir Nevadoje. Turint omenyje paklaidos galimybę, tai reiškia, kad rinkimų baigtis lieka neaiški.

„Rinkiminė kova vyksta balsas į balsą“, – pirmadienį konstatavo „The Economist“.

K. Harris nuostoliai iliustruoja platesnę tendenciją, kurią galima matyti ir kitose prognozėse. Neseniai „FiveThirtyEight“ jos galimybę laimėti sumažino iki 47 proc., o „RealClearPolitics’“ dabar D. Trumpui suteikia 59 proc. tikimybę laimėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)