Remiantis žurnalistų turima informacija, šią poziciją užims aukšto rango civilis valdininkas, dirbsiantis Kyjive. Jis bus atsakingas už ilgalaikius Ukrainos poreikius karinės modernizacijos ir nekarinės paramos klausimais. Pareigūnas teiks ataskaitas NATO vadovybei Briuselyje ir naujai misijai Vokietijos Vysbadeno mieste. Pastaroji bus atsakinga už karinės paramos Ukrainos koordinavimą ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karių parengimą.

WSJ pridūrė, kad apie šį sprendimą NATO oficialiai informuos per viršūnių susitikimą Vašingtone.

Nori apsaugoti Ukrainą nuo Trumpo?

„Pagrindinė tokios iniciatyvos priežastis yra noras apsaugoti paramą Ukrainai nuo Trumpo. Už paramą Ukrainai bus atsakingas nebe Vašingtonas, o pats NATO. Dėl šios priežasties, net jeigu Jungtinės Valstijos ir liautųsi rėmusios tokias pastangas, jos ir toliau būtų dedamos“, – paaiškino Jungtinių Tautų pasiuntiniu NATO nuo 2009 iki 2013 metų buvęs Ivo Daalderis.

Donaldas Trumpas

WSJ pridūrė, kad nauji Aljanso žingsniai byloja apie svarbius NATO pozicijos pokyčius. Iš pradžių Aljansas laikėsi toliau nuo karinės kampanijos Ukrainoje, nenorėjo kaltinimų, esą, yra viena iš karo šalių. Dabartiniai organizaciniai pokyčiai byloja apie NATO pasirengimą imtis aktyvesnio vaidmens padedant Kyjivui kare su Rusija.

„Kadangi NATO sąjungininkai Ukrainai suteikia daugiau nei 90 proc. visos paramos saugumo sferoje, Aljansas yra vienintelė vieta, kur galima koordinuoti paramą ir suteikti Ukrainai galimybių apsiginti ateityje“, – sakė aukšto rango Jungtinių Valstijų Valstybės departamento pareigūnas.

Kiek anksčiau karinis ekspertas George’as Ellisonas pareiškė, kad NATO be Jungtinių Valstijų paramos turėtų rimtų problemų galimos Rusijos atakos atveju.

„Rusija, nors ir turi didžiulį 13 tūkst. tankų ir daugiau nei tūkstančio naikintuvų arsenalą, pademonstravo turinti rimtų trūkumų, įskaitant problemas dėl logistikos ir didžiulius technikos nuostolius. Jeigu Rusija negali nugalėti Ukrainoje, tuomet jos šansai prieš galingas NATO pajėgas – net ir be Amerikos – apgailėtini“, – sakė jis.

Buvęs NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas per interviu savaitgalį pažymėjo, kad NATO valstybės nepasirengusios antrai Donaldo Trumpo kadencijai, tačiau pridūrė, kad dabar Europa dabar žymiai geriau pasiruošusi nei 2016 metais, kai D. Trumpas rinkimus laimėjo pirmą kartą.