Jų teigimu, ginklai jau „buvo paruošti siųsti“, kai Kinijos lyderiui Xi Jinpingui paskambino JAV prezidentas Joe Bidenas ir perspėjo apie padarinius už pagalbą Rusijai. Tai sukėlė Xi Jinpingo „piktą reakciją“ – jis netgi pasiteiravo, ar J. Bidenas jam grasina. Nuo tada Pekinas „susilaiko nuo tiesioginio tiekimo“, teigia „The Washington Post“ pašnekovai.

Taip pat jie pridūrė, kad Kinijos prezidentas pavedė buvusiam vicepremjerui ir vienam iš asmenų, kuriais labiausiai pasitiki derybų su Vakarais srityje, Liu He kuruoti tylią karinę pagalbą Rusijai. Tuo pačiu metu Kinija Ukrainai ir jos sąjungininkams Europoje pasiūlė galimą karinio konflikto sureguliavimo variantą.

Skambutis, apie kurį kalbama „The Washington Post“ straipsnyje, buvo atliktas 2022 m. kovo 18 d. Tada Xi Jinpingas ir J. Bidenas bendravo beveik dvi valandas.

Vadovaujantis Baltųjų rūmų interneto svetainėje esančiu pranešimu, pokalbio metu JAV prezidentas išdėstė Kinijos Liaudies Respublikos vadovui JAV ir jų sąjungininkų požiūrį į Rusijos ir Ukrainos karinį konfliktą bei įspėjo apie padarinius Pekinui, nusprendus padėti Maskvai.

Po pokalbio Kinijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Pekinas „pasisako už taiką ir prieš karą“, o jo prioritetas – „tęsti dialogą ir derybas, stengtis išvengti civilių aukų ir humanitarinės krizės bei kuo greičiau nutraukti kovinius veiksmus“. Taip pat Kinija pavartojo patarlę „Kas prie tigro pririšo varpelį, tas jį turi ir nuimti“, reiškiančią, kad problemą išspręsti turi tas, ką ją sukėlė. Kaip rašė CNBC, Xi Jinpingas „tigru“ laikė V. Putiną, prie kurio „varpelį pririšo“ NATO.

Tuo tarpu Kremlius teigė, kad Maskva neprašė Kinijos karinės pagalbos kare su Ukraina. Kinijos valdžia taip pat ne kartą neigė kaltinimus teikiant karinę pagalbą Maskvai.

„Kinija nuosekliai laikosi taisyklių, reguliuojančių dvejopos paskirties prekių eksportą. Kinija nesukėlė krizės Ukrainoje, jos nepalaiko ir niekada nepylė žibalo į ugnį“, – sakė oficialusis Kinijos vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai Wangas Wenbinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)