„Tai, ką padariau, buvo neįprasta. Sakiau, kad kurį laiką jiems teks pakovoti“, – rinkiminės kampanijos renginio Teksase metu rėmėjams sakė D. Trumpas.

„Kaip du vaikai aikštelėje, reikia leisti jiems susipešti, o tada išskirti, – teigė JAV prezidentas. – Jie kovojo kelias dienas ir kova buvo arši“.

Iš Šiaurės rytų Sirijos patraukęs JAV karines pajėgas, D. Trumpas iššaukė savaitę trukusį Turkijos puolimą prieš Sirijos kurdų pajėgas.

Pasak stebėsenos organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), per tą laiką žuvo daugiau nei 500 žmonių, dešimtys iš jų buvo civiliai, daugiausia aukų būta kurdų pusėje. Dar 300 000 žmonių buvo priversti bėgti.

D. Trumpas pabrėžė, kad nebuvo išlietas „nė lašas amerikietiško kraujo“.

Ketvirtadienį, po derybų su JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u, Turkija sutiko sustabdyti puolimą ir jį visiškai nutraukti tuo atveju, jei kurdų vadovaujamos pajėgos pasitrauktų iš palei sieną numatytos „saugios zonos“.

„Apsilankėme ten ir pasakėme, kad norime pauzės, o kurdai buvo nuostabūs. Jie žada truputį pasitraukti“, – teigė D. Trumpas.

„Žadame laikyti IS („Islamo valstybės“ grupuotę) šauniai – saugiai užrakintus. Planuojame jų rasti dar daugiau ir Turkija yra pasirengusi“, – sakė D. Trumpas.

D. Trumpo žingsnis patraukti 1 000 JAV kariškių sulaukė kritikos net iš artimų prezidento sąjungininkų – tai pavadinta kurdų – pagrindinių JAV sąjungininkų kovoje prieš IS – išdavyste.

Buvęs prezidentūros specialusis pasiuntinys koalicijai prieš IS, Brettas McGurkas, D. Trumpo komentarą apie „du besipešančius vaikus“ pavadino „nepadoriu ir neišmanėlišku“.

„Perkelta 200 000 nekaltų žmonių. Šimtai žuvusiųjų. Įtikinami pranešimai apie karo nusikaltimus. IS kovotojai bėga iš kalėjimų. JAV evakuoja ir sprogdina savo pačių įtvirtinimus arba perduoda juos Rusijai. Du vaikai aikštelėje?“ – B. McGurkas rašė tviterio paskyroje.


Turkija pristabdė karinius veiksmus Sirijoje, reikalauja kurdų pasitraukimo

Turkija sutiko penkioms paroms sustabdyti savo karinę operaciją Sirijoje, kurią visiškai nutrauks, jei kurdų vadovaujamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF) pasitrauks iš saugumo zonos ties Turkijos ir Sirijos siena, paskelbė JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as ir Turkijos pareigūnai.

120 val. truksiantis ugnies nutraukimas sumažino įtampą šioje beprecedentėje krizėje tarp Turkijos ir JAV, tačiau kritikai ir vėl suskubo apkaltinti prezidentą Donaldą Trumpą palikus kurdų sąjungininkus likimo valiai.

Pagal susitarimą, kurdų pajėgos turės pasitraukti iš 32 km pločio ruožo palei Turkijos ir Sirijos sieną, kur Ankara ketina įkurti saugumo zoną, į kurią bus perkelti į Turkiją pabėgę sirų migrantai.

D. Trumpo sprendimas atitraukti amerikiečių karius nuo Turkijos ir Sirijos pasienio leido Ankarai praeitą savaitę pradėti šią karinę operaciją, tačiau pats prezidentas vėliau įvedė sankcijas turkų ministrams ir pagrasino sunaikinti NATO narės Turkijos ekonomiką.

Po derybų su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu M. Pence'as patvirtino, kad Turkijos karinės operacija „bus visiškai nutraukta, kai bus baigtas“ kurdų SDF atitraukimas, o JAV tada atšauks sankcijas Turkijai.

M. Pence'o teigimu, Jungtinės Valstijos bendradarbiaus su YPG – kurdų kovotojais, vadovaujančiais SDF – „kad užtikrintų tvarkingą pasitraukimą per 120 valandų“.

SDF vadas Mazlumas Abdi tikino, kad jo pajėgos yra „pasirengusios laikytis paliaubų“ teritorijoje nuo Ras al Aino iki Tal Abjado.

Vis dėlto JAV įgaliotinis Sirijoje Jamesas Jeffrey pripažino, kad kurdų kovotojai nebuvo patenkinti susitarimo, o Vašingtonui prireikė naudotis „botagu ir meduoliu“, grasinant sankcijomis, tam, jog būtų pasiektas paliaubų susitarimas.

„Nėra jokios abejonės, kad YPG nori pasilikti šiose vietovėse“, – reporteriams sakė jis, grįždamas iš Ankaros.

Stebėsenos organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) anksčiau pranešė, kad dėl karinės operacijos buvo priversti bėgti 300 tūkst. gyventojų. SOHR teigimu, nuo Turkijos puolimo pradžios žuvo beveik 500 žmonių, įskaitant dešimtis civilių, dauguma jų – kurdų pusėje.

Visgi Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu pabrėžė, kad Ankara tik „stabdo operaciją, o ne ją nutraukia“.

„Tai nėra paliaubos. Paliaubas pasiekia dvi teisėtos šalys“, – sakė M. Cavusoglu.

Turkija kurdų YPG kovotojus laiko uždraustus Kurdistano darbininkų partijos (PKK) atšaka. PKK Turkijoje jau 35 metus vykdo kruvinus išpuolius, taip siekdami didesnės autonomijos kurdams.

J. Jeffrey teigimu, Turkija pažadėjo amerikiečių diplomatams, kad neužsibus saugumo zonoje. Jis taip pat pabrėžė, kad JAV gerbia Sirijos teritorinį vientisumą.

„Turkai ir pats prezidentas R. T. Erdoganas asmeniškai mums daug kartų tikino, kad jie neturi jokių ketinimų – visai jokių ketinimų – likti Sirijoje ilgam laikui“, – sakė J. Jeffrey.

ES vadovai reikalauja visiškai nutraukti operaciją

Ankarai paskelbus apie puolimo Šiaurės rytų Sirijoje stabdymą, ES vadovai dar kartą paragino Turkiją visiškai nutraukti prieš kurdų pajėgas nukreiptą operaciją ir iš regiono patraukti savo kariškius.

Turkija puolimą pristabdė 120 valandų, operaciją visiškai nutraukti žadėjo tada, kai kurdų vadovaujamos pajėgos pasitrauks iš 32 km pločio išilgai sienos besidriekiančios numatytos „saugios zonos“.

Tačiau laikinas operacijos stabdymas netenkino į viršūnių susitikimą Briuselyje susirinkusių ES valstybių vadovų. Kai kurios iš narių, siekdamos pareikšti nepritarimą Ankaros veiksmams, jau sustabdė ginklų tiekimą Turkijai.

Europos Vadovų Taryba (EVT) pastebėjo JAV–Turkijos pranešimą apie visų karinių operacijų stabdymą, – 28 vadovai teigė bendru pareiškimu. – EVT dar kartą ragina Turkiją visiškai nutraukti karinius veiksmus, patraukti pajėgas ir laikytis tarptautinės humanitarinės teisės principų“.

NATO narės Turkijos atstovai teigia, jog operaciją būtina tam, kad kurdams, kuriuos Ankara laiko teroristais, būtų neleista naudotis pasienio zona išpuoliams Turkijos teritorijoje rengti.

Tačiau ES vadovai teigė, kad dėl šios operacijos žmonės yra priversti kentėti ir tai yra nepriimtina. Taip pat Turkijos puolimas kenkia kovai prieš „Islamo valstybės“ džihadistų grupuotę.