Turkijos pareiškime sakoma, kad į mainus, kuriuos vykdė Turkijos žvalgybos tarnyba MIT, buvo įtraukti kaliniai iš JAV, Vokietijos, Lenkijos, Slovėnijos, Norvegijos, Baltarusijos ir Rusijos.

Turkijos televizijos kanalo NTV duomenimis, mainai vyko Ankaros oro uoste. Pasak kanalo, iš 26 į mainus įtrauktų asmenų du buvo vaikai. „Telegram“ kanalas „Sirena“ rašo, kad greičiausiai kalbama apie Slovėnijoje gyvenusių Rusijos žvalgybos pareigūnų Artiomo ir Anos Dulcevų vaikus.

Skelbiama, kad po mainų į Rusiją grįžta dešimt žmonių, į Vokietiją vyksta 13, į JAV – trys.

Į Ankaros oro uostą, kaip skelbiama, atvyko septyni lėktuvai – du iš JAV ir po vieną iš Vokietijos, Lenkijos, Slovėnijos, Norvegijos ir Rusijos.

Paskelbtas sąrašas

Leidinys „The Insider“ skelbia visą į didelius mainus kaliniais tarp Rusijos ir Vakarų šalių įtrauktų asmenų sąrašą. Jis nėra oficialiai patvirtintas, tačiau žiniasklaida skelbia, kad mainai jau vyksta.

„The Insider“ duomenimis, per istorinį apsikeitimą kaliniais Rusija paleidžia JAV žurnalistą Evaną Gershkovichių, buvusį JAV jūrų pėstininką Paulą Whelaną, opozicionierių Vladimirą Kara-Murzą, buvusias Aleksejaus Navalno bendražyges Liliją Čanyševą, Kseniją Fadejevą, Kremliaus kritiką Ilją Jašiną, opozicijos aktyvistą Andrejų Pivovarovą, JAV ir Rusijos pilietybę turinčią žurnalistę Alsu Kurmaševą, teisių gynėją Olegą Orlovą, menininkę Aleksandrą Skočilenko, Vokietijos ir Rusijos pilietį Keviną Liką, Dieterį Woroniną, taip pat paleidžiamas vokietis Patrickas Schobelis, buvęs A. Navalno sąjungininkas Vadimas Ostaninas, Rusijos ir Vokietijos pilietybes turintis ir išdavyste apkaltintas Germanas Moižesas.

Taip pat per mainus, kaip pranešama, paleidžiamas Baltarusijoje mirties bausme nuteistas ir Lukašenkos malonės sulaukęs Vokietijos pilietis Rico Kriegeris.

Tuo metų Vakarų šalys paleidžia rusus, susijusius su Rusijos žvalgyba, taip pat asmenis, kaltinamus užsakomomis žmogžudystėmis

Kaip skelbia „The Insider“, JAV paleidžia rusus Vladislavą Kliušiną, Vadimą Konoščenką ir Romaną Selezniovą, Norvegija – Michailą Mikušiną, Slovėnija – Artiomą ir Aną Dulcevus, Lenkija – Pavelą Rubcovą, Vokietija – Vadimą Krasikovą, kuris buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už buvusio čečėnų vado nužudymą.

Pastarosiomis dienomis iš Rusijos kolonijų ir ikiteisminio sulaikymo centrų nežinia kur išvežta apie 10 kalinių, nuteistų dėl politinių kaltinimų Žmogaus teisių gynėjai iškėlė prielaidą, kad tai susiję su pasirengimu grupiniam apsikeitimui kaliniais. Iš JAV kalėjimo duomenų bazės taip pat dingo kelių už nusikaltimus Jungtinėse Valstijose nuteistų Rusijos piliečių pavardės.

Žiniasklaidos teisių gynimo organizacija „Reporteriai be sienų“ ketvirtadienį pareiškė, kad jai „labai palengvėjo“, kai buvo pranešta, jog Rusija ketina paleisti JAV žurnalistą Evaną Gershkovichių per didelio masto Rytų ir Vakarų apsikeitimą kaliniais.

Už šnipinėjimą nuteistas ir 16 mėnesių už grotų praleidęs „Wall Street Journal“ žurnalistas E. Gershkovichius „neturėjo nė vienos dienos praleisti Rusijos kalėjime už tai, kad dirbo žurnalisto darbą, – sakė organizacija. – Rusijos vyriausybės tęsiama valstybės įkaitų ėmimo politika yra pasipiktinimą keliantis dalykas. Žurnalistai nėra šnipai ir niekada neturi būti persekiojami politiniais tikslais.“

Bidenas: JAV sąjungininkai priėmė „drąsius sprendimus“ paleisti pagrįstai nuteistus kalinius

JAV prezidentas Joe Bidenas pasveikino apsikeitimą kaliniais su Rusija, kai ketvirtadienį buvo sugrąžinti JAV žurnalistas Evanas Gershkovichius ir buvęs JAV jūrų pėstininkas Paulas Whelanas, pavadindamas šį įvykį „diplomatijos žygdarbiu“, užbaigusiu jų „agoniją“.

Susitarimas, kuris užtikrino jų laisvę, buvo diplomatijos žygdarbis“, – sakė J. Bidenas, patvirtindamas, kad trys JAV piliečiai ir vienas nuolatinis rezidentas buvo tarp 16 Rusijos išlaisvintų asmenų, tarp kurių taip pat buvo penki vokiečiai ir septyni rusai.

„Kai kurie vyrai ir moterys buvo neteisėtai kalinami metais. Visi jie patyrė neįsivaizduojamas kančias ir nežinomybę. Šiandien jų agonija baigėsi“, – sakoma jo pareiškime.

J. Bidenas sakė, kad kartu su paleistų kalinių artimaisiais telefonu kalbėjosi su trimis Amerikos piliečiais ir vienu žaliosios kortelės turėtoju.

„Prieš kelias akimirkas šeimų nariai ir aš galėjome su jais pasikalbėti telefonu iš Ovaliojo kabineto“, – sakė J. Bidenas, pridūręs, kad kaliniai iš Rusijos pateko į Turkiją ir netrukus bus pakeliui į Jungtines Valstijas.

Žurnalistų paklaustas, ar nenorėtų pasikalbėti su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, J. Bidenas atsakė: „Man nereikia kalbėtis su Putinu“.

JAV prezidentas pasmerkė Rusijos „parodomuosius teismus“, dėl kurių buvo įkalintas E. Gershkovičius ir kiti ketvirtadienį išlaisvinti asmenys.

„Rusijos valdžios institucijos juos suėmė, teisė parodomuosiuose teismuose ir skyrė ilgas įkalinimo bausmes visiškai be jokios teisėtos priežasties“, – sakė J. Bidenas.

Jis pagyrė JAV sąjungininkus, dalyvavusius kalinių mainuose, sakydamas, kad jie priėmė „drąsius sprendimus“ paleisti žmones atgal į Rusiją.

Vokietija, Lenkija, Slovėnija, Norvegija ir Turkija „buvo su mumis, – sakė J. Bidenas. – Jos priėmė drąsius sprendimus, paleido savo šalyse laikytus kalinius, kurie buvo laikomi pagrįstai, ir suteikė logistinę paramą, kad amerikiečiai grįžtų namo“.

Paskelbta ir pirmoji kai kurių paleistų kalinių nuotrauka, joje – Evanas Gershkovichius, Alsu Kurmasheva, Paulas Whelanas.

Vokietija: paleisti žudiką per kalinių mainus su Rusija – „nelengvas sprendimas“

Vokietija ketvirtadienį paskelbė, kad per kalinių mainus su Rusija paleisti nuteistą žmogžudį buvo „nelengvas sprendimas“ ir pareikalavo, kad Rusija ir Baltarusija paleistų visus politinius kalinius.

Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Hebestreitas pasakė, kad sprendimas paleisti Vadimą Krasikovą, už buvusį čečėnų sukilėlių vado nužudymą įkalintą Rusijos pilietį, atgal į Rusiją buvo grindžiamas Berlyno pareiga Vokietijos piliečiams ir solidarumu su Jungtinėmis Valstijomis.

S. Hebestreitas taip pat paragino „Rusijos ir Baltarusijos vadovus paleisti visus neteisingai įkalintus politinius kalinius“.

Rusijos FSB ir D. Medvedevas pasveikino 8 rusų paleidimą iš Vakarų kalėjimų

Rusijos saugumo tarnyba FSB ketvirtadienį patvirtino, kad aštuoni užsienyje kalinti jos piliečiai buvo išlaisvinti vykdant didelį apsikeitimą kaliniais su Vakarais, pranešė Rusijos valstybinė žiniasklaida.

„Aštuoni Rusijos piliečiai, kurie buvo sulaikyti ir įkalinti keliose NATO šalyse, grąžinti namo“, – valstybinės naujienų agentūros citavo FSB pareiškimą. Jame priduriama: „Rusai buvo iškeisti į grupę asmenų, kurie veikė užsienio valstybių interesais ir kenkė Rusijos Federacijos saugumui.“

Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pasveikino rusų, „dirbusių tėvynei“, paleidimą per didžiausią nuo Šaltojo karo laikų apsikeitimą kaliniais tarp Rusijos ir Vakarų.

„Aš, žinoma, norėčiau, kad Rusijos išdavikai pūtų požemiuose arba mirtų kalėjime... bet naudingiau išlaisvinti savuosius, kurie dirbo šaliai, Tėvynei, mums visiems“, – sakoma D. Medvedevo, kuris dabar yra Saugumo tarybos vadovo pavaduotojas, žinutėje „Telegrame“.

L. Volkovas: „Tai tie patys mainai, per kuriuos turėjo būti paleistas A. Navalnas“

Rusijos kalėjime miręs Aleksejus Navalnas turėjo būti paleistas per Rusijos ir Vakarų apsikeitimą kaliniais, įvykusį ketvirtadienį Turkijoje, sakė opozicijos politiko bendražygis Leonidas Volkovas.

Pasak portalo „Meduza“, vasario mėnesį Kovos su korupcija fondo pirmininkė Marija Pevčich sakė, kad A. Navalnas turėjo būti iškeistas į Vadimą Krasikovą, kaip manoma, FSB pareigūną, Vokietijoje atliekantį kalėjimo bausmę iki gyvos galvos. Pasak jos, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas galiausiai nusprendė nužudyti politiką, nes nenorėjo matyti jo laisvėje.

„Šiandien mes džiaugiamės politinių kalinių, Putino įkaitų, kentėjusių Putino gulage, išlaisvinimu. Netrukus galėsime apkabinti Liliją Čanyševą ir Kseniją Fadejevą, Ilją Jašiną, Vadimą Ostaniną ir daugelį kitų. Tai tinkama ir nuoširdi priežastis džiaugtis (ypač todėl, kad jų taip mažai), – sakė L. Volkovas. – Tačiau tai vis tiek bus džiaugsmas su ašaromis akyse. „Navalno mainai“ pagaliau įvyko. Bet be Navalno. Tai labai skaudu.“

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)