Jis priimtas praėjus šešioms dienoms po to, kai Turkijoje buvo atšaukta dvejus metus galiojusi nepaprastoji padėtis.

Prezidento Recepo Tayyipo Erdogano Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) parengtas įstatymo projektas išsaugo tam tikrus nepaprastosios padėties aspektus ir galios trejus metus.

Įstatymas nurodo, kaip gali būti atleidžiami teisėjai, ginkluotųjų pajėgų nariai ir ministerijų darbuotojai. Kaip ir galiojant nepaprastajai padėčiai, visi, kurie iš valstybės tarnybos bus atleidžiami dėl įtarimų korupcija, neteks paso.

Provincijų gubernatoriai išlaikys bent dalį galių, kurias jiems suteikė nepaprastoji padėtis. Remiantis projektu, jiems bus leista uždrausti lankytis tam tikrose vietose asmenims, kurie įtariami „trikdantys viešąją tvarką ar saugumą“. Be to, jie ir toliau galės riboti susirinkimų laisvę. Įtariamuosius policija galės sulaikyti nuo 48 valandų iki 12 dienų - ilgiau, nei prieš įsigaliojant nepaprastajai padėčiai.

Kai kurios žiniasklaidos priemonės jau prieš tai įspėjo, kad vyriausybė naujais reguliavimais nepaprastąją padėtį nori padaryti nuolatine - tik kitu pavadinimu.

Turkijoje nepaprastoji padėtis buvo įvesta po nepavykusio karinio perversmo.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją