Prezidentas Andrzejus Duda ketvirtadienį pareiškė, kad taisyklės leidžia nesuteikti sulaikytajam galimybės susipažinti su dokumentais, ypač jei jie itin slapti.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad, kiek pamenu, 2012 metais buvo sudarytas (Lenkijos) karinės kontržvalgybos tarnybos ir (Rusijos) FSB susitarimas dėl bendradarbiavimo. Tai buvo premjero Donaldo Tusko vyriausybės laikais ir ponas premjeras Donaldas Tuskas davė tam sutikimą. Nejaugi Rusijos tarnybų ir Lenkijos Respublikos tarnybų bendradarbiavimas valdant premjerui Donaldui Tuskui tęsiamas, nes taip atrodo“, – sakė prezidentas.

D. Tuskas, penktadienį per spaudos konferenciją komentuodamas prezidento žodžius, teigė, kad A. Dudos pareiškimas yra „insinuacija arba tiesiog tvirtinimas, kad Lenkijos tarnybos ir Lenkijos Vyriausybė bendradarbiauja su Rusijos specialiosiomis tarnybomis tuo metu, kai vyksta karas, kai Lenkija kartu su Lietuva rengia gynybos juostą „Rytų skydas“, kai pasitikėjimas yra absoliučiai svarbus, kad galėtume kartu su visa Europa kurti saugią sieną“. Premjero nuomone, „prezidentas kalba nesąmones“.

„Problema ta, jog tai, ką jis pasakė, labai kenkia Lenkijos interesams, tiesiogiai atsiliepia Lenkijos saugumui. Tad tai buvo ne tik labai neprotinga ir lengvabūdiška, bet ir padarė labai konkrečią žalą“, - pareiškė D. Tuskas.

Premjero teigimu, valdant Teisės ir teisingumo partijai (PiS), tokių bylų kaip P. Rubcovo byla – t. y. kaltinamųjų aktų ir tyrimo medžiagos pateikimo šnipinėjimu įtariamiems asmenims atvejų – buvo 12.

Pasak D. Tusko, P. Rubcovui buvo pateikta tai, kas buvo rasta jo kompiuteryje kaip įrodymai. „Tai jokiu būdu neturėjo neigiamos įtakos Lenkijos valstybės saugumui“, – pabrėžė Vyriausybės vadovas.

P. Rubcovas buvo paleistas iš Lenkijos kalėjimo per neseniai surengtą Vakarų šalių ir Rusijos apsikeitimą kaliniais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)