Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ koordinatorius Dmitrijus Tymčukas socialiniame tinkle „Facebook“ rašo, kad į pietus ir rytus nuo Debalcevės pastebėti Rusijos ginkluotųjų pajėgų daliniai.

D. Tymčukas rašo, kad jie yra puikiai ekipuoti, ginkluoti ir veikia po „Novorosijos“ kariuomenės priedanga.

Kaip praneša UNIAN, remiantis D. Tymčuko pateikiama informacija, pastebėtos trys taktinės rusų karių grupės ir dvi jas palaikančios artilerijos grupės (35 tankai, 68 šarvuočiai, apie 50 artilerijos ginklų ir 24 ugnies paleidimo sistemos).

Šie kariai kartu su „Donecko ir Luhansko Liaudies respublikų“ ginkluotomis grupuotėmis dalyvavo Debalcevėje vykusiose kovose.

D. Tymčukas skelbia, kad tarp „Debalcevės operacijos“ vadų yra ir rusų karininkų iš reguliariosios Rusijos kariuomenės.

Vykdant šią operaciją, o taip pat ir šiuo metu, prieš Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalinius siunčiamos vietinių separatistų grupuotės (šiuo metu jie užima pozicijas pačiame mieste ir šiaurine kryptimi). Šios grupuotės kur kas prasčiau ginkluotos ir ekipuotos.

Taip pat užfiksuotas priešininko pagrindinių smogiamųjų taktinių grupuočių pergrupavimas į Donbaso teritorijos gilumą.

Į Horlivkos ir Jenakijevės teritorijas iš Debalcevės teritorijų dislokuojamos likusios teroristinių „Horlivkos įgulos“ pajėgų, dalyvavusių mūšiuose už Vuhlehirską, taktinės pajėgos (11 tankų, 8 šarvuočiai, 2 divizionai – 1 minosvaidžių, kitas prieštankinis, 4 prieštankiniai raketų kompleksai ir 4 prieštankinės patrankos MT-12 “Rapira”).

Užfiksuotas kelių mobilių „Luhansko Liaudies Respublikos“ grupių (daugiausia vadinamųjų „kazokų“ grupuočių ir vietos sukilėlių) judėjimas automobiliais į Pervomaiskės rajoną (iki 250 žmonių su keliais 120 mm minosvaidžiais ir 4 tankais).

Daugiau nei 20 Rusijos tankų kirto sieną

Daugiau kaip 20 Rusijos tankų kirto Ukrainos sieną. Jie artėja prie separatistų užimto Novoazovsko miesto, esančio į pietryčius nuo Mariupolio. Tai penktadienį pareiškė Ukrainos karinis atstovas.

Sieną esą kirto ir 10 raketų paleidimo sistemų bei keli autobusais su kovotojais. Nepaisant sutartų paliaubų, praėjusiomis dienomis iš Rusijos į Ukrainą buvo gabenama karinė įranga, pridūrė karinis atstovas.

Rusijos Federacija didina okupacinį kontingentą Donbase (Rytų Ukrainoje). Nepaisant Minsko (paliaubų) susitarimo, fiksuojamas karinės technikos ir šaudmenų judėjimas iš Rusijos į Ukrainą“, – sakė kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka per spaudos konferenciją, kurią transliavo televizija.

„Pavyzdžiui, Novoazovsko kryptimi įvažiavo daugiau negu 20 tankų, dešimt savaeigių artilerijos pabūklų ir 15 sunkvežimių“, – nurodė, jis, pridūręs, kad pasienyje taip pat buvo pastebėti iš Rusijos įvažiuojantys autobusai, pilni kovotojų.

Mariupolio miestas yra strategiškai svarbus. Jau pernai Ukrainos vyriausybė įspėjo, kad separatistai, padedami Rusijos, gali mėginti užimti šį pakrantės miestą. Uostamiestis yra prie Azovo jūros, per Mariupolį eina pajūrio kelias nuo Rusijos sienos į Krymą.

Ukrainos separatistai žada pradėti apsikeitimą belaisviais

Rytų Ukrainos prorusiški separatistai penktadienį pažadėjo pradėti su Kijevu apsikeitimą belaisviais, o toks žingsnis gali suteikti vilties, kad galutinai nežlugs paliaubos, kurios kybo ant plauko dėl nesiliaujančių pažeidimų.

Separatistų žmogaus teisių pareigūnė Darja Morozova pareiškė, kad pirmasis apsikeitimas belaisviais su Ukrainos vyriausybės pajėgomis turėtų įvykti šeštadienį, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Šios informacijos Kijevas nepatvirtino, bet apsikeitimas belaisviais buvo viena iš sąlygų, numatytų praėjusią savaitę Minske pasirašytame paliaubų susitarime, sudarytame per Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos vadovų susitikimą.

JT remiamos paliaubos, įsigaliojusios praėjusį sekmadienį, atsidūrė prie žlugimo slenksčio, abiem konflikto pusėms kaltinant viena kitą dėl gausių pažeidimų.

Didžiausiu smūgiu paliaubų susitarimui tapo separatistų surengtas puolimas Debalcevės mieste – svarbioje geležinkelio jungtyje tarp pagrindinių kovotojų tvirtovių Donecko ir Luhansko.

Trečiadienį iš to miesto buvo išvesti apie 2,5 tūkst. vyriausybės pajėgų karių, tačiau daug kitų pateko į nelaisvę.

Kijevas teigia, kad per atsitraukimą žuvo 13 karių, bet Debalcevę kontroliuojantys separatistai tvirtina radę 57 karių lavonus, taip pat daug paliktos ginkluotės, įskaitant 28 tankus.

Ukrainos rytuose konflikto aukomis tapo mažiausiai 5 692 žmonės

Per konfliktą Ukrainos rytuose nuo praėjusių metų balandžio vidurio iki šių metų vasario 18 d. žuvo 5 tūkstančiai 692 žmonės, o dar 14 tūkstančių 122 buvo sužeisti.

Tai penktadienį per spaudos konferenciją Ženevoje pranešė oficialus Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro valdybos atstovas Rupertas Colville'is.

Pasak jo, „tikrasis (žuvusiųjų ir sužeistųjų) skaičius greičiausiai kur kas didesnis“, kadangi Jungtinės Tautos kol kas negavo patikrintos informacijos iš Debalcevės, kur pastarosiomis dienomis vyko mūšiai.

„Turėdami omenyje mūšių mastą ir tą aplinkybę, kad mieste gyvenę civiliai atsidūrė spąstuose, mes būgštaujama, kad žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius kur kas didesnis“, – pažymėjo R. Colville'is. Jis pridūrė, kad JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro valdyba labai nerimauja dėl susiklosčiusios situacijos.