Taip rašoma lapkričio 9 d. misijos ataskaitoje, informuoja unian.net.

Pirmą koloną stebėtojai pamatė sekmadienį apie 11.20 val. prie Sverdlovo gyvenvietės.

„ESBO Specialiosios stebėsenos misija užfiksavo 17 sunkvežimių ZIL be atpažįstamųjų ženklų, penki priekabose gabeno salvinės ugnies sistemas „Grad“, dviejuose automobiliuose buvo šaudmenys“, – rašoma misijos pranešime.

Antrą koloną pastebėjo 11.35 val. prie Zugreso miesto, už 41 km į rytus nuo Donecko. Kolonoje taip pat buvo 17 „KamAZ“ sunkvežimių be atpažįstamųjų ženklų. Stebėtojų teigimu, 12 automobilių vežė prikabintas 122 mm haubicas.

Kaip pabrėžė misijos atstovai, abiem atvejais sunkvežimiuose nebuvo matyti uniformuotų asmenų. Automobiliai vyko vakarų kryptimi.

ESBO atstovai jau ne pirmą kartą per dvi paras užfiksavo karinės technikos judėjimą prie Donecko. Lapkričio 8 d. misijos stebėtojai pačiame mieste bei už 25 km nuo miesto, Makijivkoje pastebėjo koloną, kurioje buvo tankai, šarvuoti automobiliai, sunkvežimiai ir autocisternos.

Separatistai pareiškė, kad karinės technikos kolona priklauso vadinamajai Donecko liaudies respublikai (DLR). DLR separatistams vadovaujančiojo Eduardo Basurino teigimu, karinės dalies rotacijos prireikė dėl šaudymo mieste. Pastiprinimas į Donecką atvyko iš kitų DLR rajonų, pridūrė jis.

Šarvuotosios technikos kolonos važiuoja į Ukrainos sukilėlių tvirtovę Donecką

Kelios šarvuotosios karinės technikos kolonos pirmadienį judėjo prorusiškų separatistų kontroliuojamoje rytinės Ukrainos teritorijoje sukilėlių tvirtovės Donecko link, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas, didėjant nerimui, kad gali atsinaujinti didelio masto kautynės su Kijevo vyriausybės pajėgomis.

AFP reporteris matė 21 sunkvežimį, kurie tempė 14 haubicų, taip pat šešis tankus, važiuojančius į vakarus, sukilėlių fronto pozicijų kryptimi.

Intensyvėja mūšiai

Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ koordinatorius Dmitrijus Tymčukas savo „Facebook“ puslapyje parašė, kad Rusijos teroristinės pajėgos sustiprino antiteroristinės operacijos pajėgų apšaudymo intensyvumą ir tai susiję su eilinio vadinamojo „humanitarinio konvojaus“ su šaudmenimis, ginklais ir gyvąja jėga atvykimu, skelbia unian.net.

D. Tymčukas teigia, kad per praėjusią parą užfiksuoti 65 apšaudymai. 32 iš jų vykdyti Debalcevės kryptimi.

Į Donecko ir Luhansko pusę užfiksuoti atitinkamai 13 ir 6 smūgiai, kuriuos įvykdė Rusijos pajėgos ir prorusiški separatistai.

Taip pat buvo apšaudytos Ukrainos kariuomenės pajėgos kituose rajonuose.

JAV susirūpino Rusijos kariniu įsikišimu Ukrainoje

Baltieji rūmai sekmadienį išsakė gilų susirūpinimą dėl pranešimų apie rytų Ukrainoje stiprinamas Rusijos karines pajėgas, perspėdami, kad bet kokios separatistų pastangos užimti naujų teritorijų bus laikomos paliaubų sutarties akivaizdžiu pažeidimu.

Šarvuotųjų mašinų kolonos judėjo fronto link, toliau buvo bombarduojama separatistų tvirtovė Doneckas ir didėjo nuogąstavimai, kad atsinaujins didelio masto kautynės.

Donecko bombardavimas buvo vieni iš intensyviausių karinių veiksmų tame mieste nuo rugsėjo 5-ąją pasirašytos ir dažnai pažeidinėtos paliaubų sutarties, kuri sustabdė neribotą konfrontaciją didžiojoje konflikto zonos dalyje, bet nenutraukė strategiškai svarbių taškų apšaudymo.

Kolona, kurią sudarė 20 karinių automobilių be registracijos numerių ir kitokių atpažinimo ženklų, tempiančių 14 haubicų, buvo matom važiuojanti nuo sukilėlių kontroliuojamo Makijivkos miesto į fronto zoną netoli kaimyninio Donecko.

„Esame labai susirūpinę dėl suintensyvėjusių kautynių rytų Ukrainoje, taip pat dėl gausių pranešimų ... kad Rusijos remiami ir aprūpinami separatistai perkelia dideles sunkiosios ginkluotės ir tankų kolonas į konflikto fronto linijas“, – sakoma JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovės Bernadette Meehan pranešime.

„Raginame visas puses griežtai laikytis paliaubų. Bet koks separatistų pajėgų mėginimas užimti papildomų teritorijų rytų Ukrainoje būtų akivaizdus Minsko susitarimų pažeidimas“, – pridūrė ji.
B.Meehan ragino Maskvą laikytis savo įsipareigojimų pagal tą paliaubų sutartį – nutraukti karinės paramos teikimą separatistams ir atitraukti iš Ukrainos visus savo karius bei ginklus.

Rusija privalo įgalinti ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos) stebėseną, kaip atkuriamas Ukrainos suverenumas Ukrainos pusėje nuo tarptautinės sienos, taip pat skatinti visų įkaitų paleidimą“, – sakė ji.

Rusija neigia, kad kaip nors dalyvauja kautynėse rytų Ukrainoje.

Vokietija ragina visas šalis laikytis Ukrainos paliaubų sutarties

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris pirmadienį pareiškė, kad padėtis Ukrainos rytiniuose regionuose, kontroliuojamuose promaskvietiškų sukilėlių, tebėra įtempta, taip pat paragino visas šalis laikytis paliaubų susitarimo, pasirašyto Baltarusijos sostinėje Minske.

„Deja, padėtis vėl tapo rimta“, – F.-W.Steinmeieris sakė per spaudos konferenciją Kazachstane.

„Dabar manau, kad turime raginti visus susijusius šiame konflikte, taip pat Rusijos pusę, vėl grįžti prie Minsko protokolo sąlygų“, - pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1323)