Jis pažymėjo, kad Europos Sąjungos (ES) ir Ukrainos asociacijos susitarime aiškiai nurodyta, jog Ukraina negali visiškai ar dalinai nutraukti energijos išteklių tranzito per savo teritoriją į ES šalis.

P. Szijjarto mano, kad Europos Komisijai bus sunku palaikyti Ukrainą šiuo klausimu, tačiau Vengrija ketina neapsiriboti vien skundu ES, rašo UNIAN.

Praėjusią savaitę Vengrija skundėsi, kad Ukraina sustabdė rusiškos naftos tranzitą iš bendrovės „Lukoil“. Taip įvyko dėl to, kad šiai bendrovei Ukrainoje taikomos sankcijos. Vengrijos užsienio reikalų ministerija tvirtina, kad dėl Ukrainos veiksmų šaliai gresia energetikos krizė. Budapeštas pareiškė, kad kreipsis į ES arbitražą, o jei tai nepadės, paduos Ukrainą į teismą.

Panašius nusiskundimus išsakė ir Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico. Slovakija pagrasino nutraukti dyzelino tiekimą Ukrainai, jei ši ir toliau stabdys rusiškos naftos tranzitą naftotiekiu „Družba“, kuris eina per Ukrainos teritoriją. Slovakijos ministras pirmininkas R. Fico apie tai įspėjo Ukrainos vyriausybės vadovą Denysą Šmyhalį, pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“.

Per pokalbį telefonu R. Fico esą priminė, kad Slovakija Ukrainai tiekia apie 10 proc. viso importuojamo dyzelino. Pasak Slovakijos premjero, dabartinė situacija, kai nutraukiamas naftos tiekimas į šalį, yra „dar vienas beprasmių sankcijų, kurios nekenkia Rusijos Federacijai, bet pirmiausia paveikia kai kurias ES valstybes nares, pavyzdys“.

Apie tai, kad Rusijos nafta nustojo tekėti į Slovakiją, paaiškėjo liepos 18 dieną. Prieš tai Ukraina pratęsė sankcijas „Lukoil“ ir uždraudė bendrovei naudotis naftotiekio „Družba“ atšaka Ukrainoje naftai tiekti į Vidurio Europą.

Dėl to Slovakija, pasak „Reuters“ šaltinių, neteko daugiau kaip pusės naftos, kuri buvo tiekiama į „Slovnaft“ naftos perdirbimo gamyklą.

Liepos 17-ąją apie problemas dėl naftos tiekimo iš Rusijos pranešė Vengrija.

Europos Sąjunga dar 2022 metais uždraudė didžiąją dalį naftos importo iš Rusijos, tačiau naftotiekiui „Družba“ laikinai taikoma išimtis, kad šalys, neturinčios priėjimo prie jūros, turėtų laiko diversifikuoti tiekimą.

Kaip rašo „The Moscow Times“, iš viso Vengrija, Slovakija ir Čekija per naftotiekį „Družba“ kas mėnesį gauna 1,1 mln. tonų rusiškos naftos, arba apie 250 000 barelių per dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)