Vieni populiariausių dronų – tai tiesioginio vaizdo (FPV) sistema aprūpinti pigūs dronai, labiausiai žinomi dėl medžiagos iš karo veiksmų zonos, filmuojamos priartinus konkretų kovų ruožą ir reguliariai viešinamos per rusų bei ukrainiečių interneto kanalus. Šių dronų nufilmuoti vaizdo įrašai dažnai staiga nutrūksta, nes dronai pradeda lėkti į numatytus taikius ir sprogsta, rašo „Newsweek“.

Akivaizdu, kad nuo Ukrainos turimų įvairių tipų sprogstamųjų dronų atsargų labai priklauso bepiločių orlaivių strategijos sėkmė. Deja, sprogstamųjų medžiagų be galo trūksta, sakė Vadymas Mazevyčius, buvęs 3-iosios atskirosios šturmo brigados bepiločių orlaivių bataliono vadas, per pokalbį su savaitraščiu „Newsweek“, įvykusį Ukrainos sostinėje Viktoro Pinčiuko fondo surengtos Jaltos Europos strategijos konferencijos kuluaruose.

Ukrainiečių karys

Pasak V. Mazevyčiaus, ukrainiečių dronų operatoriai net ieško nesprogusių rusų sviedinių ir išiminėja iš jų sprogstamąjį užtaisą. Tai pavojinga, tačiau kad dronai pasiteisintų, reikia ir „ryšio priemonių, ir sprogstamosios medžiagos“.

„Mums labai daug ko reikia“, – pridūrė V. Mazevyčius.

Ardo nesprogusius rusų sprogmenis

Kyjive pavyko pasikalbėti ir su Ukrainos 58-ajai brigadai priklausančio bepiločių orlaivių dalinio vadu Serhijumi Varakinu, patiriamą nepriteklių pavadinusiu ilgai neišsprendžiama problema.

Anot S. Varakino (kaip ir V. Mazevyčius, su „Newsweek“ bendravusio per vertėją), ukrainiečių kariai ardo nesprogusius sprogmenis, kad turėtų ką panaudoti prieš Rusijos pajėgas.

„Jau ilgą laiką trūksta sprogstamųjų medžiagų. Tai didelis deficitas, be to, jų reikia daug – labai didelio kiekio“, – pažymėjo S. Varakinas.

Karas Ukrainoje

Ukraina vykdo didelio masto dronų operacijas tiek sausumoje, tiek ore, tiek virš vandens. Kyjivo teigimu, per karą dronų gamyba nuolatos auga, o socialiniuose tinkluose reguliariai pavyksta pamatyti naujų konstrukcijų aparatų. Liepos pabaigoje Kyjivo gynybos atstovas nurodė, kad Ukraina, gaudama finansinę paramą iš užsienio, per metus yra pajėgi pagaminti daugiau nei 3 mln. dronų.

Vasario mėnesį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė apie Kyjivo ketinimą įsteigti naują šalies pajėgų padalinį – Bepiločių sistemų pajėgas, – vykdysiančias išskirtinai dronų operacijas.

„Dronai, bepilotės sistemos įrodė savo veiksmingumą per susirėmimus sausumoje, ore ir jūroje“, – sakė Ukrainos vadovas.

Trūksta lėšų

Šios savaitės pradžioje Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas per interviu šalies žiniasklaidai nurodė, kad Kyjivas sudarė ypač nuoseklų didelės apimties planą, kuriame numatytos per ateinančius trejus metus vykdomos dronų, elektroninės kovos sistemų ir antžeminių robotų gamybos gairės.

Ukrainos karys Legion

Daugiausia problemų kelia finansavimas, akcentavo Kyjivo atstovai. Ukrainos galimybės gerokai viršija lėšas, nukreipiamas į daugiau nei 250 prie dronų gamybos prisidedančių įmonių, nurodė buvęs Ukrainos strateginių pramonės šakų ministras Oleksandras Kamyšinas, šiuo metu einantis prezidento patarėjo strateginiais klausimais pareigas ir kuruojantis Kyjivo gynybos pramonę.

„Tai, kad sugebėtume, jei tik turėtume pakankamai [gynybos pramonei skirtų] resursų, varo į neviltį ir sukelia keblumų“, – sakė O. Kamyšinas.

Jo išsakytoms pastaboms pritarė S. Varakinas: „Ukraina sugeba pagaminti begalę dalykų, kūrybingumu mes pranokstame rusus. Mums tiesiog reikia vietos, kurioje galėtume gaminti, ir, žinoma, finansų.“

„Turint finansavimą pavyktų pasistūmėti ne tik gynybos, bet ir kitose koncepcinėse srityse“, – pridūrė V. Mazevyčius.

Rusai sparčiai didina apsukas

Minėtina, kad Rusijos pramonės pajėgumai yra grėsmingai dideli. Kaip 2023 metų gruodį teigė bepiločių orlaivių srityje besispecializuojantis Samuelis Bendettas iš Vašingtone įsikūrusios tyrimais ir analize užsiimančios ne pelno organizacijos CNA, Rusijos savanorių įsteigtos, taip pat valstybinės gamybos įmonės ženkliai padidino dronų gamybos apsukas, todėl gali būti, kad dabar dešimtys tūkstančių dronų kiekvieną mėnesį papildo Rusijos pajėgų arsenalą.

Rugsėjo viduryje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad 2024 metais Rusijos dronų gamybos mastas išaugs beveik dešimt kartų. 2023 metais Rusijos pajėgoms buvo perduota apie 140 tūkst. dronų, nurodė jis.

„[Rusijos] karinis pramoninis kompleksas kiekvieną dieną plečiasi“, – apgailestavo V. Mazevyčius.

„Jau aišku, kad per dieną Rusija paleidžia iki 250 dronų, pakylančių virš labai siaurų, 4,5–5 kilometrų ilgio fronto ruožų“, – paminėjo jis.

„Gal mes ir lenkiame rusus dronų kokybe, bet rusai laimi dėl kiekybės“, – patvirtino S. Varakinas.