48 metų vienas garsiausių Rusijos nacionalistų Igoris Girkinas, gerai žinomas ir savo kovos slapyvardžiu Strelkovas, sako, kad medalį parduoda, nes jam reikia pinigų, o ir pagarbos Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui (kuris ir vaizduodamas medalyje) nebelikę.

I.Girkinui dėl vaidmens vykdant Krymo okupaciją ir vadovavimo prieš oficialųjį Kijevą kovojantiems Rytų Ukrainos prorusiškiems separatistams Europos Sąjunga taiko sankcijas.

Nuo 2014 metų I. Girkinas gana garsiai kritikuoja Kremlių, tačiau pastaruoju metu dingo iš žiniasklaidos radaro. Vasarį jis buvo pastebėtas vienas važiuojantis Maskvos metro, ne kartą buvo surengęs vieno žmogaus protesto akcijų.

I.Girkinas savo sekėjams socialinėje žiniasklaidoje (populiariame Rusijoje socialiniame tinkle „Vkontakte“) kovo 8 dieną pranešė parduodantis už Krymą jam įteiktą medalį. Esą, neturi kito pasirinkimo, nes kaip reikiant smaugia finansinės problemos.

„Niekada šiam apdovanojimui nejutau itin didelės pagarbos, nes tai ne valstybinis apdovanojimas“, – rašė I. Girkinas. Apdovanojimas skirtas ne už karinę tarnybą, paaiškina jis, be to, „vaizduoja žmogų, kurio niekada negerbiau, neskaitant trumpų akimirkų 2014 metais, o nuo 2015 metų jis man kelia pasidygėjimą“.

Savo įraše I. Girkinas patvirtino, kad apdovanojimą jam 2014 metų pavasarį įteikė Rusijos milijardierius Konstantinas Malofejevas – asmuo, jungiantis prorusiškas pajėgas rytinėse Ukrainos teritorijose ir Rusijos valdžią Maskvoje.

Maskvoje veikianti numizmatikos bendrovė „Proginės monetos ir medaliai“, kuri ir užsiima medalio pardavimu, sako, kad aukcionas vyks balandžio 13 dieną Maskvos „StandArt Hotel“ viešbutyje. Pirminė kaina – 1 mln. rublių arba maždaug 15 tūkst. skaičiuojant doleriais.

Bendrovės teigimu, medalyje išgraviruotas užrašas „Krymo ir Rusijos susivienijimo 2014 metais atminimui“. Vienoje pusėje vaizduojamas „V. Putino profilis, o kitoje – Krymo žemėlapis“. Taip pat akcentuojama, kad apdovanojimą įteikė K. Malofejevo labdaros fondas, nes I Girkinas „buvo vienas iš tų, kurių asmeninis indėlis į įvykius Kryme 2014 metais buvo vienas svarbiausių“.

Kaltinimai karo nusikaltimais

Skelbiama, kad I. Girkinas nuo 1996 metų iki pat 2013 metų pradžios dirbo Rusijos saugumo tarnyboje, 1999–2005 metais kovojo antrajame Čečėnijos kare. Jo ryšiai su Rusijos saugumu susiję ir su paskutinio XX amžiaus dešimtmečio įvykiais Bosnijoje ir Hercegovinoje bei Padniestrėje. I. Girkino pavardė minima ir karo nusikaltimų kontekste, konkrečiai dėl pagrobimų, kankinimų ir žudynių.

2016 metais jis oficialiai prisipažino Ukrainos Slovjansko mieste nužudęs keturis žmones, o tai padarė remdamasis sovietų diktatoriaus Josefo Stalino laikų įstatymais.

I.Girkinas seniau gyrėsi pats vienas įžiebęs konfliktą Rytų Ukrainoje – vildamasis įkurti vadinamąją Novorosiją (naująją Rusiją, besidriekiančią per didžiąją Ukrainos teritorijos dalį nuo Charkovo iki Odesos).

Ukraina Strelkovą kaltina dėl daugybės karo nusikaltimų Rytų Ukrainoje, kur nuo karinių veiksmų pradžios 2014 metų balandį žuvo per 13 tūkst. žmonių (ketvirtadalis jų – civiliai). Savo įraše socialiniame tinkle „VKontakte“ Girkinas sako, kad Krymo medalį jis gavo dar prieš prasidedant kariniam konfliktui Rytų Ukrainoje.

Kijevo generalinė prokuratūra I. Girkinui iškėlė bylą. Jis kaltinamas įkūręs teroristinę organizaciją, organizavęs masinius neramumus ir vykdęs teroristinius išpuolius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (350)