„Ukrainos pajėgos iškėlė vėliavą ant miesto tarybos pastato Lysyčanske“, – sakoma ketvirtadienio vakarą paskelbtame pranešime.

Jame nurodoma, kad tęsiama operacija, siekiant išvyti iš miesto paskutinius likusius kovotojus.

Apie 105 tūkst. gyventojų turintis Lysyčanskas yra už maždaug 90 kilometrų į šiaurės vakarus nuo sukilėlių tvirtovės Luhansko. Jis buvo užimtas separatistų balandžio pradžioje, kai prasidėjo šis kruvinas sukilimas, nusinešęs jau apie tūkstantį žmonių gyvybių – įskaitant beveik 300 žmonių, žuvusių sudužus numuštam oro bendrovės „Malaysia Airlines“ keleiviniam laineriui.

Vyriausybės pajėgos pastarosiomis savaitėmis padarė reikšmingą pažangą savo puolime, o sukilėliai anksčiau šį mėnesį netikėtai atsitraukė iš kelių svarbių miestų.

Vyriausybės pajėgos nurodė dabar artėjančios prie pagrindinių separatistų kovotojų Luhansko ir Donecko, kur pagrindinės sukilėlių pajėgos įsirengė pozicijas ir pažadėjo kautis žūtbūtinai.

JAV kariuomenės pareigūnas: Rusijos kariškiai nenoriai dalyvauja Ukrainos konflikte

Rusijos kariškiai veikiausiai yra įtraukti į Ukrainos konfliktą prieš jų valią, ketvirtadienį pareiškė aukščiausias JAV kariuomenės pareigūnas, pridūręs, kad jau apie du mėnesius nesikalbėjo su Rusijos kariuomenės vadu, tačiau palaiko atvirą ryšių liniją.

„Manau, kad Rusijos kariuomenė ir jos vadai, kuriuos aš pažįstu, tikriausiai yra šiek tiek nenoringi dalyviai tokio pobūdžio kare“, – sakė JAV jungtinio štabų vadų komiteto viršininkas generolas Martinas Dempsey, pridūręs, kad Rusija naudoja tiek konvencines pajėgas, sutelktas palei sieną su Ukraina, tiek savo marionetes tos šalies viduje.

Martinas Dempsey
M.Dempsey šiuos komentarus išsakė po to, kai Jungtinės Valstijos apkaltino Rusiją atakuojant Ukrainos kariškių pozicijas prie abiejų šalių sienos artilerijos ugnimi, vykstant konfliktui tarp Kijevo vyriausybės ir prorusiškų separatistų.

JAV valstybės departamentas taip pat sakė turintis įrodymų, jog Rusija ketina apginkluoti separatistų pajėgas sunkesniais ir galingesniais salvinės raketų ugnies kompleksais.

„Manau, tai keičia padėtį“, – sakė M.Dempsey, kalbėdamas viename saugumo forume Aspeno mieste Kolorado valstijoje. Jis pridūrė, kad užuot mažinęs įtampą, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „iš tiesų priėmė sprendimą eskaluoti“ konfliktą.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)