Emilijos-Romanijos regione liūtys prapliupo vėlyvą trečiadienio popietę. Artėjant nakčiai situacija sparčiai prastėjo.

Upė tiesiog pratrūko, sakė Jaderas Dardi, Forli Čezenos provincijoje esančio Modiglianos miestelio meras. Galima prisiminti, kad Modigliana nuo gaivališkų potvynių nukentėjo ir 2023 metų gegužę, rašo „The Guardian“.

„Situacija labai rimta, rimtesnė nei 2023-iaisiais“, – sakė meras Italijos naujienų kanalui „Sky TG24“.

Vanduo plūstelėjo žemyn upe ir sukėlė potvynius Marzeno kaimelyje, priklausančiame Brisighella komunai.

„Didžiulė banga sparčiai keliauja iš Modiglianos, neaplenkdama Marzeno kaimo“, – rašoma Brisighella merijos socialinio tinklo puslapyje paskelbtame pranešime. Stichijos paliestų vietovių gyventojai raginami palikti namus. Juos žadama apgyvendinti mokykloje.

Liūtys Italijoje

Castel Bolognese miestelio meras Luca Della Godenza nurodė, kad situacijos rimtumas pranoksta pačias niūriausias prognozes.

„Situacija dar pablogėjo ir toliau su pagreičiu prastėja, – parašė jis „Facebook“. – Upės lygis nuolatos stebimas. Tebano kaimelyje jis pasiekė 6,19 metro. Mobilizuota ugniagesių komanda ir vietos policija. Gyventojams megafonais pranešama apie susidariusią pavojingą situaciją.“

Meras paragino rajono gyventojus kilti į viršutinius namų aukštus.

Kyla ir per Boloniją tekančios Savenos upės vandens lygis, trečiadienį vakare pranešė miesto merija. Pavojaus zonoje atsidūrusių regionų gyventojai raginami apleisti pirmuosius namų aukštus.

Kaip skelbia „The Guardian“, dėl nuošliaužų paralyžiuotas eismas kai kuriuose keliuose.

Liūtys Italijoje

Įspėjimai apie ypač sudėtingas oro sąlygas dar 24–36 valandas bus skelbiami Emilijos-Romanijos ir kaimyniniame Markės regionuose. Ketvirtadienį neveiks mokyklos. Žmonėms patariama vengti kelionių ir, jei įmanoma, dirbti iš namų.

Per 2023 metų gegužę Emilijoje-Romanijoje kilusį potvynį žuvo 17 žmonių, o padarytų nuostolių vertė siekė 8,5 mlrd. eurų.

Nuo praeitos savaitės siaučianti audra Borisas sukėlė didelius potvynius ir liūtis Čekijoje, Rumunijoje, Lenkijoje ir Austrijoje. Trečiadienį, Čekijai pranešus apie ketvirtą ir penktą aukas, žuvusiųjų skaičius išaugo iki 24.

Mokslininkų teigimu, vis dažniau ištinkančios ekstremalios liūtys ir potvyniai – žmogaus sukeltos klimato krizės rezultatas.

Trečiadienį už krizių valdymą atsakingas Komisijos narys Janezas Lenarčičius nurodė, kad potvyniai Vidurio Europoje ir pragaištingi miškų gaisrai Portugalijoje yra bendras klimato krizės įrodymas.

„Neapsigaukite. Ši tragedija – jau ne anomalija. Tai tuojau taps mūsų bendros ateities norma, – kreipdamasis į Parlamento narius sakė J. Lenarčičius. – Europoje atšilimo tempai – patys sparčiausi, taigi, mūsų žemynui ypač aktuali ekstremalių gamtos reiškinių grėsmė.“

Liūtys Italijoje

Lenkijoje potvynio banga pasiekė Vroclavo miestą

Per Lenkijos Vroclavo miestą tekančios Oderio upės vandens lygis praėjusią naktį pasiekė aukščiausią lygį ir kurį laiką toks išliks, ketvirtadienio rytą pranešė metrologijos tarnyba.

Vandens lygis Trestno matavimo stotyje, esančioje netoli 630 000 gyventojų turinčio miesto, buvo stabilus ir siekė 6,31 metro. Paprastai vanduo būna kiek aukštesnis nei 3 metrai.

Dabartinė potvynio banga yra gerokai mažesnė nei per 1997 metų didįjį Oderio upės potvynį, kai vandens lygis mieste siekė 7,24 metro.

Tačiau ministras pirmininkas Donaldas Tuskas perspėjo nenuvertinti padėties rimtumo ir sakė, kad „dar per anksti skelbti pergalę“.

Didžiausią susirūpinimą tebekelia patvinę Oderio intakai pietvakarių Lenkijoje.

Atokesnės Vroclavo Maršovicų savivaldybės gyventojai naktį padėjo gelbėjimo tarnyboms smėlio maišais uždengti du Bystžicos intako pylimo nesandarumus, pranešė miesto taryba.

Pasak prognozių, Oderio ir jo intakų vanduo gali išlikti pakilęs iki pirmadienio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją