Prieš dvi savaites uraganas Helenė nusiaubė šešias valstijas ir pražudė keletą šimtų žmonių; trečiadienį, spalio 9 d., uraganas Miltonas pasiekė Floridą, o internete daugėja klaidingos informacijos ir grasinimų meteorologams.

Dezinformacijos, kurią pakurstė Donaldas Trumpas ir jo sekėjai, mastas yra toks didelis, kad pakenkė pastangoms padėti nuo stichijos nukentėjusioms bendruomenėms, nurodė Federalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros (FEMA) vadovas.

Mičigano valstijos meteorologė Katie Nickolaou sakė, kad jai ir jos kolegoms kaip reikiant kliuvo nuo sąmokslo teorijų kūrėjų: moteris gavo žinučių, kuriose teigiama, kad būna ir 6 kategorijos uraganų (nebūna), kad meteorologai ar vyriausybė sukelia ir valdo uraganus (nesąmonė). K. Nickolaou skaitė ir raginimų meteorologus nužudyti, o radarų įrangą – sunaikinti.

„Dar neteko matyti, kad dėl audros atsirastų tiek daug klaidingos informacijos. Vos spėjame suktis, paneiginėdami tikrovės neatitinkančius pranešimus“, – prisipažino ji.

„Galybė žmonių tvirtina, kad aš sukėliau uraganą ir jį valdau. Yra asmenų, manančių, jog kontroliuojame oro sąlygas. Teko priminti, kad uraganas pasižymi energija, prilygstančia 10 tūkst. branduolinių bombų, apie jokį valdymą negali būti nė kalbos. Bet paskui žinutės pasidarė piktesnės – kai kurie žmonės sako, kad tuos, kurie sukėlė uraganą Miltonas, reikia nužudyti“, – tęsė meteorologė.

Vienoje jai skirtoje žinutėje rašoma: „Tie, kurie sukėlė uraganus, ir jų bendražygiai nebeturėtų kvėpuoti.“ K. Nickolaou atsakė: „Meteorologų žudymas uraganų nesustabdys, negaliu patikėti, kad turėjai tai parašyti.“

„Žmonės manė plūsta paskutiniais žodžiais, liepia užsičiaupti, yra asmenų, manančių, jog reikia sunaikinti Dopplerio radarą, nes jie galvoja, kad radaras leidžia valdyti orą, – pridūrė ji. – Prireikia labai daug pastangų ir laisvo laiko atrašinėti į tokias žinutes. Tai labai vargina.“

Helenei, o paskui ir Miltonui stiprėjant Meksikos įlankoje, elektroninėje erdvėje išplito įvairiausios dezinformacijos, įskaitant D. Trumpo teiginius, kad FEMA baigėsi uraganų aukoms skirti pinigai, nes visos lėšos buvo išdalintos nelegaliems imigrantams. Grasinimai smurtu ir susidorojimu irgi tapo dažni: feisbuke, X (buvęs tviteris) ir „TikTok“ internautai rašo, kad FEMA darbuotojus reikia sumušti, „suimti arba nušauti ar pakarti vietoje“.

Negana to, keletas artimiausių D. Trumpo bendražygių be jokio pagrindo nusprendė, kad federalinė vyriausybė kažkokiu būdu valdo uraganus. „Uraganas Helenė buvo ATAKA, sukelta manipuliavimo orais“, – aiškinama vaizdo įraše, kuriuo pasidalijo buvęs D. Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Michaelis Flynnas.

„Taip, jie valdo orą, – socialiniame tinkle X praėjusią savaitę pareiškė kraštutinės dešinės Kongreso narė Marjorie Taylor Greene. – Kaip juokinga, kad atsiranda žmonių, meluojančių ir sakančių, jog tai neįmanoma.“

Ženklus klaidingos informacijos augimas privertė griežtai sureaguoti Joe Bideną, kuris apkaltino D. Trumpą „melo antplūdžiu“ ir buvusiam Amerikos prezidentui liepė „žiūrėti savo reikalų“.

„Visiškas absurdas, – tokiais žodžiais J. Bidenas pakomentavo teiginius apie orų valdymą. – Tai taip kvaila. Šitos nesąmonės turi liautis.“

Kalbant apie meteorologus, su Helene ir Miltonu susijusios sąmokslo teorijos ir grasinimai tėra ekstremalus tendencijos, kai visuomenė vis dažniau semiasi informacijos iš ekstremistinių figūrų internete, o ne iš ekspertų, tęsinys, mano buvęs televizijos meteorologas ir klimato mokslininkas Chrisas Gloningeris, sulaukęs grasinimų už tai, kad pranešdamas orų prognozes užsimindavo ir apie klimato krizę.

„Šiuolaikinė Respublikonų partija turi ištisą armiją žmonių, kuriuos socialiniuose tinkluose seka galybė naudotojų, ir tie žmonės skleidžia šią dezinformaciją, – nurodė jis. – Žinau, kad mano buvę kolegos sulaukia grasinimų, gaunu žinučių, kad neva mes nukreipiame uraganus į valstijas, remiančias respublikonus. Tiesiog trūksta žodžių. Nieko panašaus nesu matęs per jokią tragediją.“

C. Gloningeris pridūrė, kad meteorologai „pasieks išsekimo tašką. Kurios kitos profesijos atstovai sulaukia grasinimų tik todėl, kad dirba savo darbą? Mes viso labo stengiamės apsaugoti žmonių gyvybes ir turtą esant ekstremalioms oro sąlygoms.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)