Be to, šaltiniai iš Ukrainos žvalgybos pateikė CNN sąrašą, į kurį įtraukta 15 nuo 2023 metų lapkričio užfiksuotų atvejų, kai ukrainiečių belaisviams buvo vykdomos egzekucijos. Kaip daugumos iš tų atvejų įrodymai, buvo pateikti iš dronų filmuoti vaizdai bei perimti garso įrašai. Visi perduoti duomenys patvirtina, kad ukrainiečių karius rusai nužudė po to, kai jie pasidavė į nelaisvę.

CNN gavo ir paskelbė dar du naujus vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuotos tokios egzekucijos.

Pirmasis vaizdo įrašas buvo nufilmuotas iš Ukrainos drono 2024 metų rugpjūtį netoli Pokrovsko. Trys Ukrainos pajėgų kariai, akivaizdu, pasidavė, kai buvo užimti jų apkasai. Nepaisydami šito, rusai juos nušovė. Ukrainiečiai tuo metu buvo atsiklaupę, rankas pakėlę prie galvų ir niekaip nesipriešino. Su daliniu ir egzekucijos vieta susijusi informacija neatskleidžiama, siekiant nepakenkti Ukrainos pajėgų operatyviniam saugumui.

Antrajame vaizdo įraše užfiksuota dar trijų belaisvių egzekucija netoli Robotynės kaimo Zaporižios srityje. Šis įrašas buvo nufilmuotas 2024 metų gegužę. Užėmę blindažą, trims jame buvusiems ukrainiečiams rusų kariai liepė gultis veidu į žemę. Ukrainos žvalgyba perdavė CNN garso įrašus, kuriuose rusų vadas šaukiniu Turokas per nuotolį įsakinėja mūšio lauke esančiam savo pavaldiniui nužudyti belaisvius ir raportuoti apie įvykį.

Kaip rašo CNN, gauta filmuota medžiaga, taip pat Ukrainos prokuratūros ir žvalgybos perduoti duomenys akivaizdžiai byloja apie ypatingu žiaurumu paremtą Rusijos pajėgų taktiką. Ukrainos generalinis prokuroras, komentuodamas egzekucijų atvejus, nurodė, kad tokias žudynes laiko Maskvos organizuotos politikos dalimi.

„Jei kariai pasiduoda, jeigu jie aiškiai rodo, kad pasiduoda, jeigu jų rankose nėra ginklų, jų sušaudymas yra karo nusikaltimas“, – kanalui CNN sakė Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas.

A. Kostinas priminė, kad tokių nusikaltimų būta įvairiuose Ukrainos regionuose, be to, juos vykdė skirtingi Rusijos pajėgų daliniai, todėl Kyjivas turi pagrindą teigti, kad tokia taktika priskirtina nusikaltimo žmogiškumui kategorijai.

„Tai Kremliaus koordinuojama politika. Tai konkrečių vadų įsakymai“, – pabrėžė A. Kostinas.

CNN žurnalistai pastebi, kad masiškai plintant vaizdo įrašams, kuriuose užfiksuotos ukrainiečių karių egzekucijos, ir vis labiau įsigalint barbariškiems metodams Rusijos pajėgose, Ukrainos karo vadai susiduria su tam tikra dilema: privalėdami įspėti savo karius ir tuo pat metu atkreipti pasaulio dėmesį į vykdomus nusikaltimus, jie rizikuoja pakirsti ir taip nusilpusią ukrainiečių kovinę dvasią.

Prie Pokrovsko įvykdytos egzekucijos vaizdo įrašą CNN perdavęs šaltinis teigia, kad padaliniui, kuriame pats tarnauja, yra žinoma apie daugybę panašių atvejų, kurie dar nėra paviešinti ir dėl kurių nepradėti oficialūs tyrimai.

Ukrainos generalinis prokuroras A. Kostinas daro prielaidą, kad dėl sisteminio pobūdžio egzekucijų atvejai galėtų būti įtraukti į platesnio masto tarptautiniuose teismuose nagrinėjamą bylą dėl Rusijos vykdomo genocido.

Kaip CNN informavo šaltinis iš JT teisinių struktūrų, kai kurios rusų įvykdytos egzekucijos, per kurias buvo žudomi ukrainiečių kariai, patraukė tyrėjų dėmesį.

„Tokių atvejų yra daug. Matosi ir šablonas. Tai sufleruoja apie pasitenkinimą [kaip rusų veiksmų motyvą], o gal net apie įsakymą veikti be gailesčio“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)