Portale „YouTube“ įkeltas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip atsakydamas į Estijos žurnalistės klausimą apie Baltijos šalių okupaciją V. Putinas pradeda kalbėti apie užstrigusias derybas su Latvija dėl sienų nustatymo sutarties.

„Ko jūs dabar norite? Viską pradėti dalyti iš naujo? Grąžinti mums Krymą, kitų sovietinių respublikų teritorijų dalis? Tuomet susigrąžinsime Klaipėdą. Pradėkim Europoje viską dalyti. Ar jūs to norite? Tikriausiai, ne. Latvių politikus mes raginame nustoti užsiiminėti politine damagogija ir pradėti konstruktyviai dirbti“, – kalbėjo V. Putinas.

Kada tiksliai vyko ši spaudos konferencija, nėra nurodyta.

DELFI primena, kad vienam Rusijos portalui pasiūlius palaikyti peticiją dėl to, kad Klaipėdos kraštas būtų prijungtas prie Rusijos federacijos, Lietuvoje veikianti viešoji įstaiga „Būkime vieningi” išplatino šią provokaciją.

Rusišku tekstu yra kreipiamasi į Lietuvos rusakalbius gyventojus, kad Klaipėdos kraštas būtų prijungtas prie Rusijos.

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas „Žinių radijo” laidoje „Ryto espresso” teigė, kad už tokius veiksmus prieš Lietuvos valstybę yra numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Rusija seniai rezgė planus dėl Krymo

Nepaisant JAV Kongreso pareiškimo, jog Amerikos žvalgyba pražiopsojo galimus įvykius Kryme, šalies valdžia jau mažiausiai septynerius metus žinojo apie Rusijos ketinimus Kryme, skelbia news.liga.net.

Kovo 16 dieną Kryme vyks referendumas, kurio metu autonominės respublikos gyventojai turės pasirinkti arba nepriklausomybę, arba prisijungimą prie Rusijos Federacijos sudėties. Kaip skelbia „The Christian Science Monitor“, Rusija tokiems įvykiams rengėsi metų metus. Nors JAV Kongresas ir pripažino, jog šalies žvalgyba pražiopsojo krizės pradžią, JAV valdžia apie Rusijos planus Krymo atžvilgiu žinojo mažiausiai septynerius metus.

Leidinys remiasi diplomatine telegrama, pasiųsta JAV diplomatinės atstovybės Kijeve 2006 metų gruodžio 7 dieną. Jos pavadinimas „Rusijos veiksnys pažeidžiamiausioje Ukrainos teritorijoje Kryme“. Ją parengęs diplomatas JAV valstybės departamentui praneša apie Ukrainos valdžios pareigūnų nuomonę Krymo separatizmo klausimu.

„Beveik visi tvirtino, jog prorusiškos jėgos Kryme, veikiančios Maskvos nurodymu ir besinaudojančios jos teikiama finansine parama, dvejus metus po Oranžinės revoliucijos reguliariai bandė provokuoti neramumus Kryme. Tai buvo daroma ciniškai kurstant etninių rusų šovinistines nuotaikas Krymo totorių ir etninių ukrainiečių atžvilgiu, manipuliuojant tokiomis jautriomis temomis kaip rusų kalbos statusas, NATO ir vadinamoji totorių slavams keliama grėsmė – atvirai norėta destabilizuoti situaciją Kryme, susilpninti Ukrainą ir neleisti šiai šaliai judėti link NATO ir narystės Europos Sąjungoje. Atsižvelgiant į faktą, jog bendras prorusiškų aktyvistų skaičius Kryme pakankamai nedidelis, akcentuojama visuomenės nuomonės formavimo svarba ir informacijos priemonių kontrolė, kol kas šis metodas veikia“, - teigiama dokumente.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1954)