Apie tai balandžio 7 d. jis kalbėjo žiniasklaidos forume „Tiesa ir teisingumas“.

Nutekintuose dokumentuose užfiksuotų 2 milijardų dolerių vertės slaptųjų lengvatinių apmokestinimo bendrovių sandorių ir paskolų schema veda ir V. Putino link.

Nors paties prezidento vardas dokumentuose nefigūruoja, paviešintini dokumentai atskleidė, kaip praturtėjo daugelis V. Putino artimų draugų.

Įrašai atskleidžia ir tam tikrą dėsningumą – jo draugai gavo milijonus dolerių iš sandorių, kurie negalėjo būti vykdomi be V. Putino žinios. Remiantis dokumentais spėjama, kad dalis pinigų, kuriuose pelnė V. Putino draugai, atiteko ir jo šeimai.

Anot Rusijos prezidento, šalies priešai „yra sunerimę dėl Rusijos tautos vienybės ir dėl to bando juos supurtyti ir paversti paklusniais“.

„Greičiausiai yra tam tikras prezidento draugas, jis padarė tą ir aną, ir čia turbūt dar slepiasi korupcijos elementas, tačiau nėra jokio elemento“, – sakė V. Putinas.

Kaip rašo tvrain.ru, šis „Panama Papers“ publikavimas – tai mėginimas išjudinti situaciją šalyje iš vidaus. Jis patikino, kad paprasčiausias būdas tai padaryti – įtikinti žmones nepasitikėti valdžia.

Taip pat V. Putinas teigė, kad nutekintuose „Panama Papers“ dokumentuose nėra tiesioginių nuorodų į tai, kad jam priklausytų ofšorinės įmonės. Taip pat aišku, kad nėra ir korupcinės dedamosios.

V. Putinas pridūrė, kad didžiuojasi tokiais asmenimis kaip violončelininkas Sergejus Rolduginas, nes jis visus uždirbtus pinigus išleido muzikiniams instrumentams, kuriuos skyrė Rusijai.

„Daugelis kūrybingų žmonių Rusijoje, galbūt kas antras, mėgina kurti verslą, kiek man yra žinoma, Sergejus Pavlovičius – ne išimtis. Koks jo verslas? Jis – minoritarinis vienos iš mūsų įmonių akcininkas, ten uždirba šiokius tokius pinigus, tačiau, žinoma, tai ne milijardai dolerių“, – patikino V. Putinas.

„Tai – absurdas“, – reziumavo jis.

Sergejus Rolduginas

V. Putinas pavadino Vašingtoną „Panama Papers“ dokumentų nutekinimo užsakovu.

WikiLeaks“ jau mums parodė, kad už viso to stovi tų pačių Jungtinių Valstijų oficialūs asmenys ir oficialios tarnybos“, – pareiškė V. Putinas.

Jo teigimu, skelbdami akiplėšiškus dalykus oficialūs asmenys iš JAV Valstybės departamento ar JAV administracijos atskleidžia, kad jie patys ir yra suinteresuoti asmenys, o tai Rusijos valdžiai yra naudinga, nes sužinoma, kas yra užsakovai.

DELFI primena, kad didžiulis 11,5 mln. mokestinių dokumentų nutekinimas demaskavo slaptus Rusijos prezidento Vladimiro Putino padėjėjų, pasaulio lyderių ir garsenybių, įskaitant „FC Barcelona“ klubo puolėją Lionelį Messi, ofšorinius sandorius.

Tyrimas, kurį analizuodamos dokumentus atliko daugiau kaip 100 žiniasklaidos grupių ir kuris buvo apibūdintas kaip didžiausias tokio pobūdžio tiriamasis darbas istorijoje, atskleidė maždaug 140 politinių figūrų slaptus ofšorinius veiksmus su lėšomis.

Milžinišką įrašų pluoštą iš anoniminio šaltinio įsigijo Vokietijos dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“, o su žiniasklaidos priemonėmis visame pasaulyje jais pasidalijo Tarptautinis tyrimą atliekančių žurnalistų konsorciumas (ICIJ).

Dokumentai, apimantis maždaug 214 tūkst. ofšorinių subjektų veiklą per beveik 40 metų, buvo išgauti iš Panamoje įsikūrusios teisės paslaugų firmos „Mossack Fonseca“, kuri turi biurus 35 šalyse.

Tyrimas rodo, kad artimi V.Putino, kuris pats neįvardytas dokumentuose, sąjungininkai „per bankus ir šešėlines kompanijas slapta prasuko nemažiau kaip 2 mlrd. dolerių“.

Tyrime figūruoja 12 esamų ir buvusių valstybių vadovų, tarp jų islandijos ir Pakistano vyriausybių vadovai, Ukrainos prezidentas ir Saudo Arabijos karalius, taip pat sporto ir kino žvaigždės, įskaitant Jackie Chaną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1603)