Kremlius nurodė, kad susitikimo metu kalbėta apie „Ukrainos vyriausybinių pajėgų vykdomas atakas prieš prorusiškus separatistus ir Rytų Ukrainos gyventojus“.

Šis posėdis sušauktas praėjus dienai po to, kai Europos Sąjunga (ES) apkaltino prorusiškus separatistus padažnėjusiais išpuoliais prieš vyriausybės kontroliuojamas teritorijas Rytų Ukrainoje.

Bendrija akcentavo, kad tokiais veiksmais Donbaso sukilėliai pažeidžia vasarį Minske priimtą paliaubų sutartį.

Rusijos užsienio reikalų ministerija antradienį taip pat skundėsi pastarosiomis dienomis pablogėjusia padėtimi netoli fronto linijos ir paragino Kijevą nutraukti, Maskvos teigimu, „neatsakingus veiksmus“.

Intensyvėjančio atakos Ukrainos vyriausybės kontroliuojamose teritorijose šalies rytuose pažeidžia vasarį sudarytą taikos sutartį su prorusiškais separatistais, antradienį pareiškė Europos Sąjunga.

„Atsinaujinęs konflikto eskalavimas ... dėl šiandien įvykdytų atakų prieš kelias vyriausybės kontroliuojamas teritorijas ... pažeidžia Minsko susitarimų raidę ir dvasią“, – sakoma ES Išorinių veiksmų tarnybos pranešime, kuriame turima omenyje Baltarusijos sostinėje pasirašyta sutartis.

ES diplomatinė tarnyba pasmerkė sekmadienį įvykusį incidentą, kai buvo padegti šarvuočiai, naudoti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojų, taip pat faktas, kad stebėtojai pateko į kryžminę ugnį Ščastios ir Šyrokynės miesteliuose.

Tokie incidentai „kelia pavojų gyvybiškai svarbiam vaidmeniui, kurį atlieka SMM (ESBO Specialioji stebėsenos misija), stebėdama ir tikrindama Minsko susitarimų įgyvendinimą“, nurodoma pranešime.

ES savo pranešime tiesiogiai nekaltina separatistų, pabrėždama, kad Minsko taikos sutartis „yra pagrindas tvariam konflikto sprendimui, visiškai gerbiant Ukrainos nepriklausomybę, suverenumą ir teritorinį vientisumą“.

Bendrija dar kartą paragino visiškai laikyti paliaubų ir realiai atitraukti sunkiąją ginkluotę, kaip numatyta Minsko susitarimuose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1451)