Tokį pasakojimą buvęs Lietuvos prezidentas V. Adamkus pateikė DELFI apžvalgininkui Ramūnui Bogdanui.

„Jis man detaliai papasakojo tą istoriją, kurios tiesioginiu liudininku buvo. Kadangi jiedu su L. Kaczynskiu artimai bendravo, Lenkijos prezidentas pakvietė V. Adamkų skrydžio metu sėdėti priešais jį. Salone kėdės taip perstatytos ir atgręžtos viena į kitą, kad būtų galima kalbėtis. Todėl mūsų prezidentas girdėjo ir matė viską, kas vyko tarp piloto ir L. Kaczynskio“, - rašoma R. Bogdano komentare „Katynė-2. Mirusieji žadina gyvuosius”.

Pasak jo, skrydžio metu pilotas atėjęs nupasakojo sąlygas ir pranešė, jog leisis atsarginiame oro uoste Azerbaidžane. Lenkijos prezidentas esą tik tepaklausė, ar pasirūpinta transportu pervažiuoti į Tbilisį, ir gavęs teigiamą atsakymą, daugiau klausimų įgulai neturėjo. V.Adamkus su L. Kaczynskiu taip pat važiavo vienu automobiliu iš Azerbaidžano į Tbilisį ir negirdėjo iš jo nė pusės žodžio dėl pilotų.

DELFI primena, kad po aviakatastrofos netoli Smolensko, kurioje žuvo Lenkijos prezidentas ir visa šios šalies delegacija, žiniasklaidoje pradėta svarstyti, kad dispečeriams pranešus apie nepalankias oro sąlygas L. Kaczynskis galėjo spausti pilotus vis tiek tupdyti lėktuvą.

Lenkijos prezidento vizito metu buvo numatyta daugybė susitikimų – 11.30 val. jo jau laukė Katynėje (lėktuvas nukrito 10.56 val. vietos laiku). Jei lėktuvas būtų nusileidęs Vitebske arba Minske, L. Kaczynskis būtų pavėlavęs, rašė gazeta.ru.

Laikraštis „Ilta-Sanomat“ priminė, kad anksčiau esant panašiai situacijai buvo atleistas vienas L. Kaczynskio pilotas. Pasak laikraščio, 2008 m. dėl saugumo pilotas atsisakė tupdyti tą patį lėktuvą „Tu-154“ Tbilisyje ir nuskrido į Azerbaidžano oro uostą, tačiau vėliau jam esą netgi grasinta iškelti baudžiamąją bylą.

„Norėjau nusileisti tiesiai Tbilisyje, kad greitai susitikčiau su prezidentu Michailu Saakašviliu“, – žurnalistams tada neva sakė L. Kaczynskis.

DELFI fotokorespondento nuotraukos iš Varšuvos – fotoalbume.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją