Venesuelos vidaus reikalų ministras Diosdado Cabello spaudos konferencijos metu pareiškė, kad užsieniečiai siekė „kurstyti smurtą“ ir „destabilizuoti“ padėtį valstybėje.

Ministras aiškino, kad sąmoksle neva dalyvavo Ispanijos ir JAV slaptosios tarnybos, ir opozicijos lyderė Maria Corina Machado.

Tarp suimtųjų yra trys amerikiečiai, du ispanai ir vienas čekas. Teigiama, kad buvo konfiskuota daugiau nei 400 automatų ir pistoletų, kurių kilmės šalis yra JAV.

Areštai įvyko po diplomatinės trinties tarp Venesuelos ir JAV bei Ispanijos vyriausybių.

Šią savaitę Venesuela atšaukė ambasadorių Madride konsultacijoms ir iškvietė Ispanijos ambasadorių Karakase po kritiškų Ispanijos gynybos ministrės Margarita’os Robles pasisakymų.

Ketvirtadienį per knygos pristatymą Madride M. Robles sakė, kad kai kurie Venesuelos gyventojai buvo išvykti iš šalies nes ten vyrauja diktatūra.

Venesuelos užsienio reikalų ministras Yvanas Gilas pareiškė, kad Ispanijos ministrės teiginiai buvo „įžūlūs, keliantys nerimą ir nemandagūs“.

Diplomatiniai santykiai tarp Venesuelos, kuriai 11 metų vadovauja autoritarinis vadovas N. Maduro, ir daugelio vakarų valstybių pašlijo po to, kai liepos mėnesį vyko prezidento rinkimai ir jis užsitikrino dar vieną šešerių metų kadenciją šiame poste.

Venesuelos opozicija įtaria, kad rinkimai buvo suklastoti ir tikina, kad juos laimėjo opozicijos kandidatas Edmundo Gonzalezas.

Praeitą savaitgalį jis lankėsi Ispanijoje ir ten pasiprašė politinio prieglobsčio. Prieš tai Venesueloje jam buvo išduotas arešto orderis. Jis kaltinamas sabotažu, sąmokslu ir pareigų uzurpavimu.

JAV ir keletas Lotynų Amerikos valstybių pripažįsta E. Gonzalezą rinkimų nugalėtoju. Europos Sąjunga taip pat abejoja rinkimų rezultatais.

Ketvirtadienį JAV įvedė sankcijas keliems N. Maduro patikėtiniams dėl trukdymo skaidriam rinkimų procesui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją