Jų vyresnysis brolis Bukkatas teigia nežinąs, ar jos kada nors grįš namo. Vyras įsitikinęs: mergaitės prievarta buvo įtrauktos į vis gausėjančias teroristų organizacijos savižudžių sprogdintojų armijos gretas.

Tiesą sakant, jis tikrai turi pagrindo taip manyti, skelbia „The Daily Beast“.

Į Damasaką įsiveržę teroristai degino namus ir grobė vaikus – konkrečiai mergaites. Savo atžalų teroristams nenorėję atiduoti tėvai buvo be gailesčio žudomi. Skaičiuojama, kad „Boko Haram“ kovotojai mieste pagrobė šimtus nepilnamečių.

„Jie padegė mūsų namus ir ėjo gatvėmis, grobdami jaunesnius nei 15 metų vaikus, vyresnius žudė. Juos labiausiai domino mažos mergaitės, kurioms akivaizdžiai numatytas savižudžių sprogdintųjų likimas“, – prisimena Bukkaras.

„Boko Haram“ – teroristinė organizacija, pastaruoju metu į misijas siunčianti itin daug jaunųjų mirtininkių. Nors daugumą išpuolių vykdo suaugusios moterys, pasitaikė atvejų, kai misijos skiriamos ir dešimties metų mergaitėms. Kitos merginos ir mergaitės mokomos kariauti ar tiesiog paverčiamos sekso vergėmis.

„Maištininkams žymiai lengviau įbauginti ir išplauti smegenis mažoms mergaitėms, o ne suaugusioms moterims. Su jomis paprasčiau. Be to, mažos mergaitės žymiai pigesnės ir lojalesnės“, – teigia su nuo „Boko Haram“ nukentėjusiais mažamečiais dirbančios organizacijos darbuotojas Yusufas Mohammedas.

Išnaudoti mažas mergaites „Boko Haram“ pradėjo dar prieš 2014 metų tragediją, kai iš mokyklos Čibuke buvo pagrobta daugiau nei 200 mergaičių. Incidentas nuvilnijo per visą pasaulį, tačiau iki pat dabar pagrobtųjų likimas nežinomas.

Specialistų turimi duomenys leidžia daryti išvadą, kad bent jau dalis pagrobtųjų buvo įtraukos į teroristų veiklą. 2014 metų liepą Kano universitete teroristinį išpuolį įvykdė mergina, stulbinamai panaši į vieną iš pagrotųjų minėtoje mokykloje.

Labai gali būti, kad po daugiau nei metų, praleistų nelaisvėje, dalis Čibuke pagrobtų mergaičių pagrobėjų buvo įtikintos rinktis savižudžių sprogdintųjų likimą, tačiau tikslių įrodymų nėra. Šalies valdžios įsitikimu, Čibuke pagrobtos mergaitės gali būti visos kartu, greičiausiai kalinamos slaptoje vietoje. Per tą laiką „Boko Haram“ maištininkai visame šiaurrytiniame Nigerijos regione pagrobė dar kelis šimtus jaunų moterų ir mergaičių.

Remiantis vietos šaltiniais, „Boko Haram“ net keliuose Nigerijos miestuose valdo savižudžių sprogdintųjų mokymo centrus. Tų pačių šaltinių teigimu, teroristai, parsigabenę naujų aukų, nedelsiant atskiria „jauniausias ir sumaniausias“ mergaites nuo vyresnių ir moko jas elgtis su ginklais arba vykdyti sprogdinimus – arba ir to, ir to.

Gegužę „The Daily Beast“ kalbinti vietos kariai, kurie nepanoro prisistatyti, teigia buvę šokiruoti, kai moterys pradėjo šaudyti į jų gelbėti į Sambisos girią, kur vyksta susirėmimai, atvykusias pajėgas.

Moterys, anot karių, nušovė septynis vyrus. Per susišaudymą žuvo ir daugiau nei dešimt terorisčių.
Merginos ir moterys, patikėjusios teroristų mokymu, siekia mirti kaip kankinės.

„Jie mums nuolat kartodavo, kad geriausias džihadas tas, kai mūšio lauke krenta žirgai ir laisvai liejasi mūsų kraujas“, – teigia iš vienos „Boko Haram“ stovyklos Bose prie Nigerijos ir Nigerio sienos išlaisvina trylikos metų Rokaja.

Seniau „Boko Haram“ savo sprogdintojoms negailėjo pinigų. Per pirmąjį mirtininkės išpuolį 2011 metais policijos nuovadoje šalies sostinėje Abudžoje už operaciją savižudei sprogdintojai teroristai pasiūlė 24 tūkst. 870 dolerių (22 tūkst. 762 Lt). Pinigus moteris prieš išpuolį padalino savo keturiems vaikams.

Vietos pareigūnai abejoja, ar teroristai ir toliau taip dosniai atsilygina savižudėms. Spėjama, kad 2011 metų atvejis buvo vienetinis.

Per pastaruosius 13 mėnesių pastebimai išaugo moterų vykdomų teroristinių išpuolių skaičius, ta pati taisyklė galioja ir kalbant apie aukų skaičių. Išpuoliai jau pražudė mažiausiai 78 žmones.

Pirmoji „Boko Haram“ savižudė sprogdintoja buvo nė dvidešimties neturinti mergina, kuri motociklu įvažiavo į karinius barakus ir susisprogdino prie patikros posto. Incidentas įvyko Nigerijos Gombės mieste praeitą birželį.

Per naujausią savižudės surengtą teroristinį išpuolį žuvo mažiausiai septyni žmones, dar 33 buvo sunkiai sužeisti. Jį gegužės 16 dieną autobusų stotelėje įvykdė dešimtmetė.

Praeitą savaitę Nigerijos Borno valstijos gubernatoriaus pavaduotojas pareiškė, kad „Boko Haram“ šiuo metu turi mažiausiai 600 moterų ir merginų, pasirengusių vykdyti išpuolius. Pagrindinis jų tikslas – sprogdinimai didžiuosiuose miestuose.

Nors šių skaičių autentiškumo patikrinti neįmanoma, faktas lieka faktu – „Boko Haram“ verbuoja vis daugiau moterų ir mergaičių. Ir tam yra ne viena svarbi priežastis: pirmiausia moterys mažiau krinta pareigūnams į akis (bent jau taip buvo anksčiau), jos vilki visą kūną dengiančius drabužius, todėl lengviau paslėpti sprogmenis, be to, dėl moralinių įsitikinimų pareigūnai neturi teisės jų nuodugniai apieškoti.

Praeitą lapkritį dvi moterys, vilkinčios tik veidą atidengiančiais džihabais, atėjo į sausakimšą Maidūgurio miesto turgų ir susisprogdino. Žuvo daugiau nei 40 žmonių. Viena iš savižudžių, dvidešimtmetė mergina, sprogmenis buvo prisitvirtinusi prie nugaros – taip, kaip savo mažylius nešioja dauguma Nigerijos moterų.

Pastaruoju metu, situacijai regione tampant vis sudėtingesnei, nemažai dailiosios lyties atstovių (daugiausia paauglės) atsisako visą kūną dengiančių musulmoniškų drabužių – bijosi būti palaikytos teroristinėmis. Jos ir toliau nešioja džihabą, tačiau patobulintą jo versiją, slepiančią mažiau kūno – kitaip tariant, tokius, kurie nepalieka fantazijos apie po jais galimai paslėptus sprogmenis.

Neseniai Nigerijos valdžios pareigūnai pareiškė, kad Čibuke pagrobtų mergaičių paieškos tęsiamos, ir atmeta galimybę, kad jos buvo prievarta įtrauktos į teroristų kuriamą mirtininkių tinklą.

Per interviu Nigerijos „Independent“ televizijai kovą šalies prezidentas Goodluckas Jonathanas, kuriam nepavyko būti perrinkam dar vienai kadencijai, pareiškė, kad „Boko Haram“ teroristai, jeigu būtų nusprendę mergaites nužudyti, be jokių abejonių jų palaikų nuotraukas buvo paviešinę propagandos tikslais.

„Jos neabejotinai yra gyvos. Kai teroristai žudo, jie apie tai giriasi visomis įmanomomis priemonėmis. Mes tiesiog negalime įsiveržti ir padaryti tvarkos, nes pagrobtosiomis teroristai gali pasinaudoti kaip gyvaisiais skydais. Dėl šios priežasties renkamės kitą kelią“, – sakė G. Jonathanas.

Borno gubernatorius Kashimas Shettima teigia, kad pagrobtosios mergaitės gali būti laikomos bunkeriuose, esančiuose Sanbisos girioje.

„Įtariame, kad Čibuke pagrobtosios mergaitės kartu su teroristais gyvena bunkeriuose. Manau, kad karinėms pajėgoms vertėtų imtis operacijų ir po žeme“, – K. Shettima pareiškė per neseniai vykusią saugumo klausimams skirtą konferenciją. Anot gubernatoriaus, „Boko Haram“ taip pat „kasa tunelius, kurie jiems suteikia galimybių laisvai judėti iš namų į namus, tad tokios galimybės atmesti nevertėtų“.

Nors teorijų, koks likimas galėjo ištikti Čibuke pagrobtąsias mergaites ne viena ir ne dvi, vienintelis būdas įsitikinti, ar jos nelaikomos vadinamojoje mirties girioje, yra surengti veiksmingą teroristų naikinimo operaciją, pripažįsta ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)