Dešinioji populistinė SNS surinko 52-53 proc. balsų, o tai reiškia, kad ji gali tikėtis užimti 62-64 kėdes 110 vietų turinčiame miesto parlamente, vėlai sekmadienį prognozavo apklausų institutai „Cesid“ ir CRTA.

Miesto parlamentas yra atsakingas už sostinės mero išrinkimą. Manoma, kad antrai kadencijai bus išrinktas SNS atstovas Aleksandaras Šapičius.

Sekmadienį dar 88-iuose Serbijos miestuose, savivaldybėse ir rajonuose vyko vietos valdžios rinkimai. Beveik visur laimėjo valdančioji partija.

CRTA rinkimų stebėtojai pranešė apie daugybę pažeidimų. Jie sakė, kad dažnai nebuvo gerbiamas balsavimo slaptumas, be to, jie esą turi pagrindo manyti, jog valdančiosios partijos aktyvistai dažnai kontroliavo balsavimą.

A. Vučičius nuo 2012 m. įvairiose pozicijose valdo Serbiją. Jis yra susilaukęs kaltinimų dėl politinės neapykantos ir smurto kurstymo, taip pat lygiavimosi į Rusiją ir Kiniją.

Belgrade ir daugelyje kitų savivaldybių opozicija nėra vieninga, o kai kurios partijos boikotavo sostinėje vykusius rinkimus, sakydamos, kad nebuvo sudarytos sąlygos laisvam ir sąžiningam balsavimui.

Belgrade vietos valdžios rinkimai iš pradžių vyko gruodžio 17-ąją, tą pačią dieną, kai buvo rengiami Serbijos parlamento rinkimai, tačiau aklavietė miesto parlamente reiškė, kad nė vienas kandidatas negavo užtektinai balsų, kad būtų išrinktas meru, tad vyko pakartotinis balsavimas.

Rinkimų tyrėjai nustatė, kad A. Vučičiaus valdžios aparato vykdytas didelio masto sukčiavimas neleido opozicijai laimėti gruodį vykusių rinkimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją