Skrydžiai į Berlyną ir Diuseldorfą suorganizuoti norint išspręsti didžiulio darbo jėgos trūkumo problemą, iškilusią dėl to, kad Vokietija praėjusį mėnesį, reaguodama į koronaviruso protrūkį, uždraudė daugumai atvykėlių iš kitų valstybių patekti į šalį, rašo AP.

Kadangi sezoniniams darbuotojams galioja šis draudimas, nėra kam rinkti Vokietijoje jau sparčiai augančių šparagų derliaus, sėti ir sodinti kitų augalų pasėliuose, kuriuose praėjusiais metais darbavosi apie 300 tūkst. tokių darbuotojų.

Dauguma jų atvykdavo iš tokių Rytų Europos valstybių kaip Rumunija, Bulgarija, Ukraina ir Vengrija, ten atlyginimai žymiai mažesni nei Vokietijoje, kur ekonomika – didžiausia Europoje.

43-ejų Mariana Hopulele drauge su savo 17-mečiu sūnumi Valentinu centrinės Rumunijos miesto Klužo oro uoste laukė skrydžio į Diuseldorfą. Nors žemės ūkio darbai Vokietijoje yra fiziškai sunkūs, „Rumunijoje nėra galimybių susirasti tokį darbą, už kurį mokėtų tiek, kad pakaktų išlaikyti šeimą“, – aiškina moteris.

„Aš 15 metų dirbau užsienyje, pastaruosius aštuonerius – šparagų ūkiuose Vokietijoje. Mūsų sutartis numato, kad dirbame po aštuonias valandas per dieną, tačiau iš tiesų mūsų darbo diena trunka nuo 10 iki 12 valandų, dirbame septynias dienas per savaitę. Nepaprastai sunku, tačiau mums moka už papildomai išdirbtas valandas“, – pasakojo M. Hopulele.

Naujoji programa numato, kad darbuotojai į Vokietiją atskraidinami nustatyto dydžio grupėmis, jog būtų išvengta užsikrėtimo kelionės metu, o atvykus jų laukia medicininė patikra. Jie dvi savaites privalo gyventi ir dirbti atskirai nuo žemės ūkio darbuotojų, jau dirbančių Vokietijoje, ir būti su apsauginėmis priemonėmis.

Vokietijos žemės ūkio ministrė Julia Kloeckner šią programą apibūdino kaip „pragmatišką ir į tikslą orientuotą sprendimą“, padėsiantį balandį į šalį atgabenti iki 40 tūkst., o gegužę – dar 40 tūkst. sezoninių darbuotojų. Vyriausybė tikisi per du mėnesius pasamdyti dar 20 tūkst. papildomų darbuotojų – numatoma, kad tai galėtų būti Vokietijoje gyvenantys bedarbiai, studentai ar prieglobsčio prašytojai, teigia ministrė.

„Tai svarbi ir gera naujiena mūsų ūkininkams. Juk derlius nelaukia, sėjos laukuose atidėti irgi negalima“, – sakė J. Kloeckner.

Ūkininkai dar prieš su virusu susijusio kelionių draudimo įvedimą įdarbino apie 20 tūkst. iš svetur atvykusių darbuotojų. Vokietija pratęsė sezoniniams darbuotojams šalyje pasilikti leidžiamą laikotarpį nuo 70 iki 115 dienų, Frankfurto Hano oro uoste vykusioje spaudos konferencijoje pranešė J. Kloeckner.

Vyriausybė bendradarbiaus su ūkininkais ir drauge nutars, ar reikės daugiau darbuotojų, sakė ministrė.

„Mums visais atvejais reikės iš naujo įvertinti situaciją ir tik tada veikti, ir veikti greitai“, – tvirtino J. Kloeckner.

Šia galimybe susidomėję darbuotojai turi iš anksto registruotis internetu. Jų pateiktą informaciją patikrins federalinė policija.

Ūkininkai, kuriems reikia darbo rankų, taip pat turi registruotis internetu, kad būtų galima susitarti su darbuotojus atgabensiančiomis avialinijomis – jos turi būti informuotos, kada ir kur pristatyti darbuotojus.

Kol kas atvykti balandį užsiregistravo 9900 žmonių, gegužę – 4300.

Tuomet organizuojami skrydžiai, kad būtų galima grupėmis atgabenti darbuotojus. Pirmoji darbuotojų grupė, 530 žmonių iš Rumunijos, ketvirtadienį atvyko į Diuseldorfą ir Berlyną, pranešė „Eurowings“ avialinijos, su kuriomis sudaryta sutartis dėl pirmųjų darbuotojų atgabenimo. Jau suplanuoti vėlesni skrydžiai į Diuseldorfą, Karlsrūhę, Leipcigą, Niurnbergą ir Frankfurtą.

Kitos Vakarų Europos valstybės laikosi kitokio požiūrio. Pavyzdžiui, Prancūzijoje valdžia ir žemės ūkio sektorius paskelbė raginimą vietos gyventojams prisijungti prie darbų laukuose, pavadintą „rankos jūsų lėkštei“.

Ispanija bando užkirsti kelią dideliam darbuotojų trūkumui svarbiame žemės ūkio sektoriuje saulėtuosiuose šalies pietuose, kurie padeda išmaitinti šalį ir aprūpina Europą eksportuojamais vaisiais ir daržovėmis.

Šią savaitę vyriausybė pradėjo kampaniją, kuria bandoma surasti žemės ūkio srityje dirbti galinčius 75 tūkst. vietos gyventojų, taip pat pratęsė sezoninių migrantų darbo leidimų galiojimo laiką.

J. Kloeckner įspėjo, kad atskraidinant sezoninius darbuotojus dėl papildomų tam skiriamų lėšų Vokietijoje gali išaugti vaisių ir daržovių kainos.

„Gyvename labai sudėtingais laikais“, – sakė ministrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (277)