Nancy Faeser pareiškime apie žurnalo COMPACT uždraudimą sakoma, kad šis leidinys yra „svarbiausias kraštutinių dešiniųjų ruporas“. Draudimas „rodo, kad mes imamės veiksmų prieš intelektinius padegėjus, kuriančius neapykantos ir smurto atmosferą pabėgėliams ir migrantams bei norinčius sugriauti demokratinę valstybę“, – sakė ministrė ir pridūrė, kad „šis žurnalas skatina neapsakomą kurstymą prieš žydus, žmones iš imigrantų šeimų ir prieš mūsų parlamentinę demokratiją“.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad antradienio rytą policija surengė kratą mėnraščio patalpose keturiuose regionuose ir konfiskavo „turtą bei paėmė įrodymus“. COMPACT teigimu, žurnalas parduodamas 40 tūkst. egzempliorių tiražu ir taip pat gamina vaizdo įrašus.

2021 m. Vokietijos vidaus žvalgyba jau apibūdino bendrovę, kuriai priklauso žurnalas, kaip „ekstremistinę, nacionalistinę ir priešišką mažumoms“. Kraštutinių dešiniųjų žurnalisto Juergeno Elsaessero vadovaujamas žurnalas savo redakcijos liniją vadina „patriotine“.

Nepaisant draudimo, antradienio rytą COMPACT pagrindinis puslapis ir keli socialinės žiniasklaidos kanalai vis dar buvo prieinami internete. Juose buvo publikuojami straipsniai, remiantys kraštutinių dešiniųjų partiją „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) ir kritikuojantys „klimato teroristus“, taip pat propaguojantys „taiką ir draugystę“ su Rusija. COMPACT pagrindinėje svetainėje buvo pateikta ir peticija, palaikanti europarlamentarą Maximilianą Krahą, pašalintą iš AfD deputatų grupės Europos Parlamente dėl savo pasisakymo, kad ne kiekvienas nacių liūdnai pagarsėjusios SS narys „automatiškai yra nusikaltėlis“.

Birželį per rinkimus į Europos Parlamentą už AfD balsavo 15,9 proc. rinkėjų, daugiau nei bet kada. Rudenį partija tikisi būti pirmoje vietoje per rinkimus trijose Rytų Vokietijos žemėse, nors mažai tikėtina, kad kokia nors kita partija norėtų su ja sudaryti koaliciją.

Kraštutinių dešiniųjų partijos AfD vadovai leidinio uždraudimą pavadino „smūgiu“ spaudos laisvei

„Alternatyvos Vokietijai“ (AfD) partija griežtai sukritikavo vyriausybės sprendimą uždrausti kraštutinės dešinės žurnalą „Compact“.

Šis sprendimas, kurį antradienį pristatė vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser, yra „rimtas smūgis spaudos laisvei“, teigiama bendrame kraštutinių dešiniųjų partijos vadovų Alice Weidel ir Tino Chrupalla pranešme.

Jie pareiškė, kad, uždraudus leidinį, buvo „atsižadėta diskurso ir nuomonių įvairovės“ ir apkaltino N. Faeser piktnaudžiaujant savo įgaliojimais „kritiniam žurnalizmui užgniaužti“.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją