Ignace'ą Murwanashyaką, buvusį Ruandos išlaisvinimo demokratinių pajėgų vadą, 2015 metais Štutgarto teismas nuteisė už tai, kad prieš dešimtmetį vadovavo teroristinei organizacijai ir prisidėjo prie karo nusikaltimų Rytų Konge.

Jam buvo skirta 13 metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau pernai nuosprendis buvo panaikintas ir nurodyta iš naujo išnagrinėti bylą.

Trečiadienį Štutgarto teismas informavo, kad balandžio 11 dieną I. Murwanashyakos sveikata staiga smarkiai pablogėjo. Jis buvo pervežtas į ligoninę, kur ir mirė. Teismas daugiau jokių detalių nepateikė motyvuodamas asmens duomenų apsauga.

Buvusiam Ruandos išlaisvinimo demokratinių pajėgų vado pavaduotojui Stratonui Musoni teismas skyrė aštuonerius metus nelaisvės. Šis nuosprendis nepanaikintas.

Vokietijoje nuo praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio gyvenusio I. Murwanashyakos advokatai teismo proceso metu tvirtino, kad jis tebuvo politinis Ruandos išlaisvinimo demokratinių pajėgų vadovas ir nekontroliavo grupuotės karinio sparno.

Prokurorai savo ruožtu teigė, kad jis Ruandos išlaisvinimo demokratinių pajėgų nariams nurodymus duodavo telefonu, trumposiomis žinutėmis ir elektroniniu paštu. 2009 metais ši sukilėlių grupuotė siautėjo ir žudė žmones Kongo Miangos, Busurungio, Čiribos ir Mandžės kaimuose.

Dauguma šios grupuotės narių buvo hutų pabėgėliai iš Ruandos, radę prieglobstį kaimyniniame Konge po 1994 metų genocido, nusinešusio per 800 tūkst. gyvybių. Dauguma aukų buvo etniniai tutsiai, tačiau buvo išžudyta ir daug nuosaikių hutų.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją