Vokietijos partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) narys Maximilianas Krahas italų laikraščiui „La Repubblica“ sakė, kad ne visus liūdnai pagarsėjusios nacių sukarintos grupuotės narius laiko nusikaltėliais, skelbia CNN. Anot jo, kai kurie SS nariai, kurių pagrindinis vaidmuo Antrojo pasaulinio karo metais buvo saugoti koncentracijos stovyklas, iš tiesų buvo paprasčiausi ūkininkai.

„Prieš paskelbdamas žmogų nusikaltėliu, noriu žinoti, ką jis padarė. Tarp 900 tūkst. esesininkų buvo ir daug ūkininkų. Tarp jų buvo didelis procentas nusikaltėlių, tačiau ne visi jie buvo tokie. Niekada nesakysiu, kad kiekvienas, kuris dėvėjo SS uniformą, automatiškai buvo nusikaltėlis“, – praėjusį savaitgalį „La Repubblica“ teigė M. Krahas.

Alternatyva Vokietijai (AfD)

Po tokio viešo pasisakymo AfD uždraudė 47 m. M. Krahui, pagrindiniam partijos kandidatui kitą mėnesį vyksiančiuose EP rinkimuose, rodytis viešai. Praėjusį šeštadienį buvo paskelbtas M. Kraho interviu, o praėjusį trečiadienį partija sustabdė jo narystę ir pareiškė, kad jis prisiėmė „visą atsakomybę“ už savo veiksmus ir sutiko atsistatydinti iš federalinės vykdomosios valdybos.

Praėjusį ketvirtadienį kraštutinių dešiniųjų partijų koalicija Europos Parlamente pašalino AfD iš savo gretų.

Tiesa, nepaisant ne vieno su partija siejamo skandalo, AfD prieš birželį vyksiančius Europos Parlamento (EP) rinkimus apklausose išlaiko antrąją vietą. Visą agentūros „Elta“ straipsnį skaitykite čia.