„Taikūs protestai, kuriuos matome JAV,.. yra suprantami ir labiau nei teisėti. Viliuosi, kad šie taikūs protestai toliau nesiris į smurtą, bet dar labiau viliuosi, kad jie kažką pakeis Jungtinėse Valstijose“, – žurnalistams sakė Heiko Maasas.

Juodaodis G. Floydas mirė per gegužės 25-osios incidentą Mineapolyje, policijai jį areštavus ir baltajam policininkui keliu spaudžiant jo kaklą. Šio incidento vaizdo įrašas Niujorke, Los Andžele ir dešimtyse kitų Amerikos miestų išprovokavo didžiausius pilietinius neramumus per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Teisėsaugininkai per protestus puolė ir reporterius. Dėl to H. Maasas taip pat pabrėžė, kad žurnalistai „privalo galėti vykdyti savo užduotį – rengti reportažus – nebijodami dėl savo saugumo“.

„Demokratinės šalys privalo taikyti aukščiausius standartus gindamos spaudos laisvę. Atsižvelgiant į šį kontekstą, visas smurtas privalo būti ne tik kritikuojamas, bet ir persekiojamas bei išaiškinamas, kad būtų galima veiksmingai apsaugoti savo darbą dirbančius žurnalistus“, – sakė jis.

Tarp užpultų žurnalistų yra Vokietijos visuomeninio transliuotojo „Deutsche Welle“ (DW) korespondentas.

Kaip pranešė DW, du vakarus iš eilės į Stefaną Simonsą „šaudė JAV policija, kai jis rengė reportažus apie #BlackLivesMatter protestus Mineapolyje“. JAV judėjimą „Black Lives Matter“ („Juodaodžių gyvybės svarbios“) prieš šešerius metus išprovokavo policijos brutalumas afroamerikiečių atžvilgiu.

„Dėl tokių atvejų, kaip tas, kuris yra susijęs su DW, mes susisieksime su JAV pareigūnais norėdami sužinoti tikslias aplinkybes“, – sakė H. Maasas.

ES diplomatijos vadovas pasmerkė Floydo nužudymą


Europa „sukrėsta ir priblokšta“ dėl policijos įvykdyto juodaodžio įtariamojo George'o Floydo nužudymo Jungtinėse Valstijose, antradienį pareiškė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis, smerkdamas „piktnaudžiavimą valdžia“.

JAV šiuo metu krečia protestai, kuriuos išprovokavo G. Floydo – neginkluoto vyro, nužudyto, kai baltaodis policininkas jam keliu prispaudė sprandą, – žūtis, o prezidentas Donaldas Trumpas liepė kariuomenei atkurti tvarką.

J. Borrellis paragino JAV valdžios institucijas pažaboti „nepagrįstą jėgos naudojimą“, pabrėždamas, jog 27 valstybių narių blokas palaiko teisę į taikų protestą.

„Mes, europiečiai, kaip ir JAV žmonės, esame sukrėsti ir priblokšti dėl George'o Floydo mirties“, – žurnalistams Briuselyje sakė J. Borrellis.

„Manau, kad visos visuomenės turi būti budrios ir neleisti nepagrįstai naudoti jėgą bei užtikrinti, kad į tokius incidentus būtų reaguojama saugiai, veiksmingai ir visiškai gerbiant įstatymus ir žmogaus teises“, – pridūrė jis.

D. Trumpas pirmadienį pareiškė, jog siunčia „tūkstančius gerai ginkluotų karių“, kad būtų atkurta taika, Ameriką krečiant vienoms baisiausių riaušių per daugelį metų.

Tačiau J. Borrellis perspėjo, kad demokratinės visuomenės turi ypatingą pareigą elgtis atsakingai ir „nenaudoti savo pajėgumų tokiu būdu, koks nuvedė iki labai, labai tragiškos George'o Floydo mirties“.

„Tai – piktnaudžiavimas valdžia, ir jis turi būti smerkiamas; su tuo reikia kovoti Valstijose ir visur kitur“, – sakė ES vyriausiasis diplomatas.

„Leiskite man pakartoti: visos gyvybės yra svarbios, juodaodžių gyvybės taip pat yra svarbios“, – pareiškė J. Borrellis, užsiminęs apie JAV judėjimą prieš sisteminį rasizmą.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)