Pranešama, jog kalėjimas buvo įkurtas vietovėje Stary Kiejkuty mokomojoje karinėje bazėje Varmijos ir Mozūrų vaivadijoje. Jame buvo laikomi kaliniai, įtariami dalyvavę Al Kaidos teroristiniuose išpuoliuose – praneša visa lenkų žiniasklaida. 

Ši žinia netgi į antrą planą nustūmė tragiškus įvykius Ukrainoje.

Pasak straipsnio autoriaus, 2003 metų pradžioje CŽV karininkai atvežė į JAV ambasadą Lenkijoje dvi kartonines dėžes, kuriose buvo 15 mln. JAV dolerių. Skelbiama, kad šie pinigai buvo skirti Lenkijai už slaptų kalėjimų nuomą, o pinigai įteikti tuometiniam Lenkijos Žvalgybos agentūros direktoriaus pavaduotojui pulkininkui Andžejui Derlatkai. Komentuodamas šią žinią tuometinis Lenkijos premjeras Lešekas Mileris sakė, jog „jam tai juokinga, nes skamba kaip holivudiško filmo scenarijus“.

Tuo tarpu straipsnio autorius, abejojantiems savo žinių teisingumu, siūlo pasikalbėti su pulkininku A. Derlatka.

Lenkijos UR ministras Radoslavas Sikorskis straipsnio nekomentuoja, o siūlo kreiptis į ekspremjerą L. Milerį.

Praėjusių metų gruodyje Europos Žmogaus teisių teismas pradėjo nagrinėti dviejų asmenų – palestiniečio Abu Zubajdos ir Saudo Arabijos piliečio Abd al-Rahim al-Nashiri skundus, kurie teigia, jog 2002-2003 metais, žinant Lenkijos valdžiai, buvo laikomis slaptame CŽV kalėjime Lenkijoje ir žiauriai kankinami. Šiuo metu jie kalinami JAV Gvantanamo karinėje bazėje Kuboje.

Lenkija tirs naujus įtarimus dėl CŽV kalėjimų

Lenkijos prokurorai, vykdantys tyrimą dėl tariamo JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) slapto kalėjimo Lenkijos miškuose, pranešė, jog tirs laikraščio pranešimą, kuriame pateikta nauja informacija apie tariamą kalėjimą, skelbia "Reuters".

Žmogaus teisių grupės ir advokatai daug metų tvirtina, kad Lenkija leido CŽV pasinaudoti teritorija šalies šiaurės rytuose.

Laikraštis "The Washington Post" citavo, kaip pranešama, buvusius CŽV pareigūnus, kurie teigė, kad agentūra 2003 metais Lenkijos žvalgybai sumokėjo 15 mln. JAV dolerių už teritorijos nuomą. Grynieji pinigai buvo perduoti dviejose kartoninėse dėžėse.

Krokuvos prokuratūros, kuri vykdo baudžiamąjį tyrimą dėl tariamų CŽV kalėjimų, atstovas Piotras  Kosmaty teigė, kad, tikėtina, jog laikraščio straipsnyje yra naujų su byla susijusių įrodymų.

"Vykdydami tyrimą, mes išanalizuosime "The Washington Post" straipsnį ir įtrauksime jį į savo tyrimą", - "Reuters" sakė P. Kosmaty.

"The Washington Post" pranešime teigiama, kad CŽV atsisakė komentuoti klausimą dėl kalėjimo Lenkijoje.

Lenkija yra viena iš Europos šalių, kaltinamų toleravus ar net rėmus nelegalią JAV praktiką kovoje su teroristų tinklu "Al Qaeda". Spėjama, kad pagal CŽV programą įtariami "Al Qaeda" kovotojai buvo sulaikyti skirtingose pasaulio vietose ir tardomi naudojant technikas, kurios, žmogaus teisių aktyvistų teigimu, prilygo kankinimams.

Jeigu būtų įrodyta, kad Lenkijos pareigūnai vienokiu ar kitokiu būdu buvo susiję su neteisėtu kalinimu ar kankinimu, jie būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)