Kas yra Peng Liyuan?

1962 m. gimusi Peng Liyuan užaugo muzikantų šeimoje Šandongo provincijoje. Jos mama buvo garsi klasikinės operos solistė.

1984-aisiais Peng Liyuan prisijungė prie Liaudies išlaisvinimo armijos muzikinės grupės, kurioje grojo garsiausi Kinijos muzikantai, nes grupė turėjo daug lėšų ir pasižymėjo plačiomis galimybėmis rengti koncertus.

Teigiama, kad ji dainavo kariniam daliniui, kuris žiauriai numalšino 1989 m. birželio mėnesį Tiananmeno aikštėje surengtus protestus, rašė portalas „ABC News“.

Peng Liyuan sėkmingai kilo karjeros laiptais ir 2009 m. tapo kariuomenės generole majore, o tapusi pirmąja šalies ponia jau ėjo Liaudies išlaisvinimo armijos Menų akademijos dekanės pareigas.

Peng Liyuan ne tik dainuodavo kareiviams svarbių ceremonijų metu, bet ir dažnai dalyvaudavo specialioje naujametinėje laidoje, kuri Kinijoje gali pasigirti didžiausiu žiūrimumu.

Ji koncertavo visoje šalyje ir visuomet pritraukdavo dideles žiūrovų minias. Taip pat moteris nebijojo imtis politinės veiklos ir vadovavo keletui kampanijų, skirtų Kinijos visuomenės sąmoningumui apie ŽIV / AIDS didinti.

„Peng Liyuan asmeninis žavesys ir charizma pelnė jai didžiulį masių palaikymą“, – sakė Guilfordo koledžo Kinijos politikos dėstytojas George’as Guo.

Peng Liyuan per Xi Jinpingo vizitą Europoje

Jo teigimu, Peng Liyuan populiarumas armijoje padarė didelę įtaką Xi Jinpingo karjerai, ypač kai jis tik prisijungė prie armijos centrinės vadovybės 2010-aisiais.

„Ji laikoma viena svarbiausių figūrų, užtikrinusių sklandžius santykius tarp Xi Jinpingo ir Liaudies išlaisvinimo armijos, – pridūrė G. Guo. – Vėliau ji vaidino svarbų vaidmenį, Kinijos prezidentui kuriant geranoriško lyderio, mylinčio ir užjaučiančio tautą, įvaizdį.

Svarbus vaidmuo

2013 m. Xi Jinpingui tapus galingiausiu žmogumi Kinijoje, Kinijos komunistų partijos Propagandos skyriaus darbuotojai pasitelkė jo santykius su Peng Liyuan, kad sušvelnintų jo įvaizdį.

Valstybinė televizija paviešino didžiąją dalį jųdviejų meilės istorijos – tai gana neįprasta Kinijos komunistų partijos lyderiams, kurie ne vieną dešimtmetį slepia savo asmeninį gyvenimą nuo visuomenės.

1986 m. 24-erių metų amžiaus Peng Liyuan draugės iniciatyva nuėjo į pasimatymą su 33-ejų metų amžiaus Xi Jinpingu – išsiskyrusiu Siameno (Fudziano provincija) mero pavaduotoju. Ji vilkėjo „plačias kareiviškas kelnes“, kad išsiaiškintų, ar Xi Jinpingas ja domisi tik dėl išvaizdos ir populiarumo.

Visgi po vieno Xi Jinpingo klausimo ji neva iš karto įsimylėjo.

„Kiek yra dainavimo rūšių?“ – pasiteiravo Xi Jinpingas, o Peng Liyuan suprato, kad jis vertina jos talentą.

Vėliau būsimasis Kinijos lyderis jai prisipažino, kad irgi iš karto ją įsimylėjo. Pora susituokė 1987 m., o 1992-aisiais susilaukė dukrelės Xi Mingze, kurią slepia nuo visuomenės. Tiesa, kartais Peng Liyuan apie ją ką nors viešai papasakoja.

Manoma, kad Xi Mingze buvo išsiųsta į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV), kur iki 2014-ųjų Harvardo universitete studijavo psichologiją – ši informacija niekada nebuvo oficialiai paskelbta Kinijoje.

Peng Liyuan per Xi Jinpingo vizitą Europoje

Pakeitė Kinijos pirmosios ponios vaidmenį

Kaip savo straipsnyje teigė „ABC News“, Kinijos Liaudies Respublikos istorijoje dar nebuvo tokios pirmosios ponios kaip Peng Liyuan.

XX a. šeštajame dešimtmetyje galiojo nerašyta diplomatinių vizitų taisyklė: valstybių lyderiams buvo draudžiama į socialistines šalis vykti kartu su savo antrosiomis pusėmis.

Tik 1961 m. Kinija suprato, kokia vertinga gali būti pirmosios ponios diplomatija, pamačiusi Amerikos prezidentų žmonų žavesį ir švelniąją galią.

G. Guo teigimu, bėgant metams Xi Jinpingas tapo „vienu nepopuliariausių lyderių Vakaruose“, ir Peng Liyuan buvo raktas siekiant sušvelninti jo įvaizdį: „Peng Liyuan atstovauja Xi Jinpingo švelniosios galios elementams, kurie svariai ir teigiamai prisidėjo prie Kinijos užsienio diplomatijos.“

Peng Liyuan pakeitė Kinijos pirmosios ponios vaidmenį, kad jis supanašėtų su JAV prezidentų žmonų vaidmenimis. Xi Jinpingo valdymo pradžioje ji užmezgė artimus ryšius su Amerikos pirmąja ponia Michelle Obama.

„Manau, kad Michelle Obama ir Peng Liyuan puikiai pademonstravo savo stilingą, veiksmingą ir rafinuotą būdą užmegzti santykius su kitomis šalimis ir vizitų metu dalyvavo įvairiose programose“, – teigė Nebraskos universiteto Omahos mieste dėstytoja Joy Chin-Chung Chao, besidominti moterų lyderyste.

Peng Liyuan per Xi Jinpingo vizitą Europoje

Bet nors abi moterys buvo savotiškos neatlygintinos savo šalių diplomatės, J. Chin-Chung Chao atkreipė dėmesį į svarbią detalę – Peng Liyuan galios yra labiau ribotos nei JAV pirmųjų ponių.

Dėstytoja priminė vieną atvejį 2013 m., kai M. Obama atsisakė su savo vyru vykti į Kiniją.

„Michelle Obama nusprendė nesusitikti su Peng Liyuan, nes šventė savo dukters gimtadienį“, – nurodė dėstytoja. Peng Liyuan vargu ar galėtų priimti tokį sprendimą, nes būtų tikimąsi, kad ji suteiks prioritetą savo, kaip prezidento žmonos, vaidmeniui.

Kinijoje Peng Liyuan vadinama „Mama Peng“, o Xi Jinpingas – „Xi Dada“, t. y. „Tėvelis Xi“ arba „Dėdė Xi“.

„Šis kreipinys parodo, kaip jos vaidmenį suvokia Kinijos gyventojai, – sakė Vakarų Teksaso A&M universiteto darbuotojas dr. Mingas Xie. – Peng Liyuan laikoma visos tautos mama.“

Anot ekspertų, stengiamasi užtikrinti, kad ji niekada neužgožtų savo vyro, nors ir yra populiaresnė tarp kinų. Nepaisant Peng Liyuan iškilimo, Kinijos politiniame pasaulyje moterys vis dar nėra itin laukiamos.

Per pastaruosius penkerius metus Kinijos komunistų partijos elitinių lyderių grupėje, kurią sudaro septyni asmenys, nebuvo nė vienos moters. Tik viena moteris buvo išrinkta į 25 narius turintį politinį biurą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją