„Rusai pradėjo kontrpuolimo veiksmus, tai įėjo į Ukrainos planą“, – per spaudos konferenciją Kyjive sakė V. Zelenskis. Daugiau informacijos apie Rusijos operacijų mastą jis nepateikė.

Maskva ketvirtadienį pranešė, kad pasienio srityje Rusijos kariuomenė atkovojo 10 gyvenviečių. Rusijos gynybos ministerijos pranešime „Telegram“ kanale sakoma, kad kariuomenės Šiaurės grupės daliniai per dvi dienas išlaisvino 10 gyvenviečių.

Rugpjūčio pabaigoje Ukraina tvirtino kontroliuojanti maždaug 100 Rusijos gyvenviečių ir beveik 1300 kvadratinių kilometrų teritoriją.

Netikėtas puolimas, pradėtas rugpjūčio 6 d., yra pirmas kartas nuo Antrojo pasaulinio karo, kai užsienio kariuomenė užėmė dalį Rusijos teritorijos.

Kritikuoja Vakarų „vėlavimą“ leisti Ukrainai smogti toli į taikinius Rusijoje

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, kad Maskva naudojasi Kyjivo Vakarų sąjungininkių dvejonėmis leisti Ukrainai smogti giliau į Rusijos teritoriją.

„Šio proceso vilkinimas veda prie to, kad Rusija perkelia šiuos karinius taikinius tolyn į savo teritoriją“, – sakė V. Zelenskis.

V. Zelenskis: Kinijos ir Brazilijos pasiūlymas užbaigti karą yra „destruktyvus“

Brazilijos žmonės palaiko Ukrainą, tačiau Kinijos ir Brazilijos pasiūlymas sureguliuoti karą tebėra destruktyvus.

Taip teigia Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, davęs interviu Brazilijos leidiniui „Metropoles“.

„Brazilija ir Ukraina palaiko visiškai normalius santykius. Esu tikras, kad Brazilijos žmonės palaiko Ukrainos žmones. Nors jei Lula (Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva – red.) būtų mus palaikęs, jis būtų padėjęs sustabdyti karą“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Jis pažymėjo, kad raginimas susėsti prie derybų stalo su Rusijos diktatoriumi Vladimiru Putinu dėl susitaikymo yra nepriimtinas.

„Su prezidentu Lula turėjau gerą pokalbį ir maniau, kad jis mane suprato. Buvau jam dėkingas už susitikimą ir kalbėjau su juo labai atvirai, visiškai atvirai. Norėjau, kad jo patirtyje atsispindėtų supratimas apie tai, kas vyksta, o ne tik politinis susitaikymas. Kieno susitaikymas? Ką reiškia tiesiog susėsti ir pasikalbėti? Jis (V. Putinas – red.) yra žudikas. Ir aš turiu būti toks tvirtas, kad atsisėsčiau ir kalbėčiausi apie kažką. Jis (V. Putinas – red.) turi žengti žingsnius, parodyti, kad nori užbaigti karą. Negalima tiesiog sakyti: „Mes turime žengti žingsnius link vienas kito“. Ką reiškia „link vienas kito“? Jis atėjo, žudė žmones, užėmė teritoriją, o dabar Lula sako, tegul jie kalbasi“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Valstybės vadovas taip pat pabrėžė, kad raginimai siekti kompromiso su priešu yra nepriimtini, o Kinijos ir Brazilijos pasiūlymas yra destruktyvus.

„Koks kompromisas? Tiesiog atiduoti mūsų žemę, pamiršti, kad jie žudo mūsų žmones? Koks yra kompromisas? Toks kompromisas yra tiesiog nepriimtinas. Pamiršti žudynes, pamiršti viską? Todėl manau, kad tai destruktyvu“, – sakė V. Zelenskis.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, 2023 metų rugsėjo 21 dieną V. Zelenskis susitiko su Brazilijos vadovu Lula da Silva. 2024 m. balandžio 20 dieną V. Zelenskis pareiškė, kad Ukraina yra suinteresuota aktyviu Brazilijos ir ypač prezidento Lulos dalyvavimu inauguraciniame Pasaulio taikos viršūnių susitikime. Tačiau Brazilija taip ir nepasirašė birželio 15-16 dienomis Šveicarijoje vykusio Pasaulinio taikos viršūnių susitikimo baigiamojo komunikato.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją