„Jei klausiate apie invaziją, tai nieko nuostabaus. Jei klausiate apie šios invazijos žiaurumą, tai, žinoma, negali būti suvokiama be šoko. Ką jie daro civiliams... Kai nukrenta aviacinės bombos ant gyvenamųjų pastatų arba kai jos raketų artilerija pataiko į gyvenamuosius rajonus – to neįmanoma suprasti. Tai akivaizdūs karo nusikaltimai“, – Vokietijos nacionaliniam savaitraščiui „Die Zeit“ pareiškė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas mano, kad Rusijos valdžia gali viską ir yra pasirengusi naikinti Ukrainos žmones.

„Jei jie kovoja raketų artilerija prieš vaikų darželius ir sparnuotąsias raketas leidžia prieš gyvenamuosius pastatus, tada jie gali padaryti bet ką. Tiesiog sunaikinti žmones. Istorijoje buvo pavyzdžių, kai buvo bandoma sunaikinti ar net buvo sunaikintos tautos. Bet jie to negalės padaryti. Ukraina ir pasaulis kartu turi jėgų atremti šią niūrią invaziją.“

V. Zelenskis „Die Zeit“ taip pat pareiškė manantis, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas labai retai prie savęs prileidžia sąžiningus žmones ir „ataskaitose“ mato tik tai, ką jam atneša samdiniai.

Anot jo, Rusijos Federacija dar nesulaukė pakankamai spaudimo, nes karas Ukrainoje vis dar tęsiasi.

„Jei užtektų taikomų sankcijų, invazija jau būtų sustojusi. Vis dar perkama rusiška nafta ir jos produktai. Vakarų korporacijos vis dar Rusijos rinkoje, slepiasi po įvairiais pasiteisinimais. Taip, yra išėjusių moralių kompanijų ir esame joms už tai dėkingi. Tačiau yra verslo gigantų, kurie vis tiek renkasi kraujo pinigus. Kiekvienas turi būti moralus. Ir toliau stiprinti sankcijas Rusijai dėl šios neprovokuotos ir žiaurios invazijos, menančios blogiausius Antrojo pasaulinio karo laikus“, – pareiškė V. Zelenskis.

Jis mano, kad sankcijų dėl naftos ir dujų Rusijai nepakanka.

„Jei kalbėtume apie sankcijas, tai pirmiausia nafta, naftos produktai ir dujos. Pasaulio uostai turėtų būti uždaryti Rusijos laivams. Krovinių gabenimo įmonės turėtų nustoti siųsti ir priimti krovinius iš Rusijos ir į Rusiją. Neturėtų būti jokių išimčių Rusijos bankams atsijungiant nuo SWIFT. Tai yra konkretūs dalykai, kuriuos galima padaryti“, – pabrėžė Ukrainos vadovas.

Pasak jo, jei tai nebus padaryta dabar, vėliau teks nuveikti dar daugiau, siekiant „išgelbėti Baltijos šalis, Lenkiją, Moldovą, Gruziją ir visas kitas šalis – Rusijos kaimynes“ nuo Rusijos invazijos.

V. Zelenskis mano, kad Rusijos valdžia ir Rusijos prezidentas V. Putinas siekia „į gabalus sudraskyti“ Ukrainą ir Europos šalis, ir tai atvirai deklaruoja.

„Ar girdėjote, ką pastaraisiais metais jie kalbėjo Maskvoje? Ar girdėjote, kad jie gerbia Europą? Kad jie pripažįsta Europą kaip jėgą, su kuria būtina palaikyti santykius kaip su lygiais ir tarptautinės teisės pagrindais? Tiesą sakant, jie taip pat nori sugriauti Europą, kaip ir Ukrainą. Jie tai jau skelbia. Klausykite, ką sako jų propagandistai. Jų net cerkvėse skamba pamokslai apie kitų šalių užkariavimą. Moldova, Gruzija, Baltijos šalys. Esu tikras, kad kyla grėsmė ir Lenkijai. Tiesą sakant, visam žemynui gresia pavojus tol, kol Rusija turi galimybę pulti kitą valstybę“.

V. Zelenskis taip pat pabrėžė, kad Rusijos kariuomenė norėjo per tris dienas užimti Kijevą, bet nepavyko. Dabar jie vis dar nepraranda vilties apgulti sostinę, tačiau Ukrainos gynėjai pasiruošę kautis su priešu.

„Mes nebijome. Mes jau parodėme pasauliui, kad mokame apsiginti. Ir jei manęs klausiate apie baimę, turiu pasakyti: bijome ne mes, o pasaulio politikai. Turiu omenyje visus tuos, kurie dabar žiūri į Ukrainą ir galvoja: ar gali būti tokia pat invazija į mano šalį?“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

V. Zelenskis pažymėjo, kad Vakarų pagalba iš tikrųjų yra pasaulinė antikarinė akcija. „Visi potencialūs pasaulio agresoriai turėtų žinoti, kas jų laukia, jei pradės karą“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

„Rusijos kariuomenė pirmosiomis karo dienomis turėjo užimti Kijevą. O kur jie dabar? Ukraina gina savo valstybingumą. Mes kovojame, kad tokia valstybė kaip Ukraina egzistuotų pasaulio politiniame žemėlapyje. Nepriklausoma valstybė su daugianacionaliniais Ukrainos žmonėsmi“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją