„Remiantis naujausia informacija, kurią gavome iš pietinio regiono muitinės valdybos, jau visos humanitarinę pagalbą iš Rusijos gabenančios transporto priemonės praėjo būtinas muitinės bei pasienio procedūras ir kirto sieną. Rusijos teritorijoje šalia pasienio patikros punkto „Doneck“ neliko nė vieno balto sunkvežimio. Tai reiškia, kad visi 280 sunkvežimių važiuoja Luhansko link“, – pranešė „Rossija 24“ žurnalistas.

Laikraščio „Kommersant“ pateikiamais duomenimis, dar penktadienio rytą nebuvo jokių ženklų, rodančių, kad Rusijos sunkvežimiai pradės judėti sukilėlių tvirtovės Luhansko link.

Patikros punkte „Doneck“ buvo ramu, jau patikrintų sunkvežimių vairuotojai akivaizdžiai nesirengė vykti toliau, daugelis jų net nusprendė nebudėti prie savo sunkvežimių, o pasivaikščioti po miestą.

Tačiau neilgai trukus pasirodė oficialus Rusijos Užsienio reikalų ministerijos pranešimas ir kolona pajudėjo.

Separatistai portale „YouTube“ patalpino vaizdo įrašą, kuriame matyti Ukrainos teritorija judantys Rusijos sunkvežimiai:

Ukrainos pasieniečių ir muitinės pareigūnų darbas blokuojamas

Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnyba penktadienį pareiškė, kad jos pasieniečiams ir muitininkams nebeleidžiama tikrinti Rusijos humanitarinės pagalbos kolonos sunkvežimių abiejų šalių sienos perėjoje.

„Ukrainos pasieniečių ir muitinės pareigūnų darbas blokuojamas, ir kiti sunkvežimiai su humanitariniais kroviniai bus tikrinami mums nedalyvaujant“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo tos tarnybos atstovus.

Pasak jų, ketvirtadienį Ukrainos pareigūnai pradėjo tikrinti pirmąją Rusijos pagalbos kolonos sunkvežimių grupę.

„Buvo patikrinti iš viso 34 žmonės ir 34 transporto mašinos“, – sakė tarnybos atstovas.

„Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė pranešimą, kaltindama, kad ukrainiečiai krovinių tikrinimą vilkina, ir pareiškė, kad jie patys nugabens krovinį į Luhanską. Dabar patikrinti sunkvežimiai pradėjo judėti į Ukrainą, o Ukrainos pasienio ir muitinės (pareigūnų) grupė buvo blokuota Rusijos Donecko patikros poste“, – aiškino jis.

Atstovas pridūrė, kad į |Ukrainą važiuojančių Rusijos sunkvežimių nelydi Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) atstovai, tokiu būdu ignoruojami „pasiekti susitarimai dėl krovinių patikrinimo“.

Ukraina žada neatakuoti

Ukraina neatakuos Rusijos humanitarinės pagalbos kolonos sunkvežimių, be leidimo įvažiavusių į šalies teritoriją, nes nori išvengti bet kokių „provokacijų“, penktadienį pareiškė Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Valentynas Nalyvaičenka.

„Ukraina visokeriopai informuos Raudonąjį Kryžių, kad mūsų, Ukrainos, neįtrauktų į šią provokaciją siekiant, kad mes panaudotume suvaržymus arba jėgą prieš vadinamąsias pagalbos mašinas“, – sakė jis.

Paklaustas, ar Ukraina panaudotų aviacijos smūgius prieš sunkvežimių koloną, važiuojančią per prorusiškų sukilėlių kontroliuojamą teritoriją, V.Nalyvaičenka atsakė: „Prieš juos – ne.“

Tuo tarpu Rusijos valstybinė televizija „ Rossija 24“ pranešė, kad penktadienio popietę į Ukrainos teritoriją įvažiavo iš viso apie 130 sunkvežimių su humanitarine pagalba.

„130 sunkvežimių kirto sieną ir važiuoja per Donbasą“, - pranešė televizijos korespondentas.

Pasak jo, Rusijos muitininkai pasienio kontrolės poste toliau tikrina kitus sunkvežimius su pagalbos siunta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3430)