Vykstant NATO viršūnių susitikimui, trečiadienį neoficialios ES lyderių grupės užkulisiuose apsikeitė idėjomis, įskaitant bendrą laišką V. Orbanui, kuriuo būtų aiškiai parodytas jų pasipiktinimas ir pareikalauta nutraukti nesankcionuotas keliones užsienio politikos tikslais, nurodė su diskusijomis susipažinę asmenys.

„Gana, – pareiškė vienas iš jų. – Visi labai susierzinę ir daug diskutuoja, kaip atsikirsti.“

Antras asmuo sakė, kad nuskambėjo dar vienas pasiūlymas – surengti specialų ES reikalų ministrų susitikimą, skirtą tiktai Vengrijos nusižengimams aptarti.

Daugelis ES valstybių narių aptarė galimybę boikotuoti tradicinius ministrų susitikimus, kai jie bus rengiami Vengrijoje šaliai pirmininkaujat ES Tarybai, „Financial Times“ atskleidė keletas diplomatų. Saujelė ES valstybių narių taip pat pradėjo neoficialias diskusijas, kaip panaudoti ES sutartį V. Orbano veiksmams apriboti pirmininkavimo metu.

Kai kurie ES pareigūnai netgi slapta siūlė atimti iš Vengrijos teisę pirmininkauti ES Tarybai.

ES Teisės tarnyba trečiadienį valstybėms narėms pranešė, kad V. Orbano veiksmai pažeidė bloko sutartis, draudžiančias bet kokias „priemones, galinčias kliudyti pasiekti ES tikslus“, teigė trys su situacija susipažinę žmonės.

Taip pat Vengrijos premjeras pažeidė teisės aktą, kuriuo vadovaujantis, visos valstybės narės privalo vykdyti užsienio politiką „besąlygiškai laikantis lojalumo ir savitarpio solidarumo“, pridūrė jie.

„Vizitas į Maskvą buvo politinė klaida, – dienraščiui „Financial Times“ sakė Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles’is Michelis, atstovaujantis 27 ES valstybėms narėms. – Per 10 metų nė karto nemačiau tokios griežtos 26 valstybių narių reakcijos į vienos [šalies veiksmus]... Tai tarsi geltona kortelė.“

„Tai yra problema, – pridūrė jis. – Tokie darbo metodai yra nepriimtini.“

Belgijos ministras pirmininkas Alexanderis de Croo, kurio šalis pirmininkavo ES Tarybai prieš Vengriją, „Financial Times“ sakė: „Kai perdavėme pirmininkavimą, [V. Orbanas] man pasakė, jog padarys viską, kad užtikrintų tęstinumą ir nesumenkintų Belgijos pirmininkavimo ES Tarybai metu pasiektų rezultatų, bet akivaizdu, kad jis daro ne tai, ką žadėjo. Jo elgesys aiškiai neatitinka sutarčių.“

„Vienybė yra būtina sąlyga, norint būti stipriems, norint turėti įtakos. Kai esame susiskaidę, esame silpni“, – trečiadienį Vašingtone samprotavo EVT pirmininkas Ch. Michelis, galintis kalbėti visų 27 valstybių narių vardu.

„Jeigu yra kokių nors bandymų mus suskaidyti, tai ne pirmas kartas, – pridūrė jis. – Privalome užtikrinti, kad likusios 26 valstybės narės laikytųsi [oficialios ES] pozicijos ir nesusiskaidytų po bet kokių bandymų sukelti abejonių ar įpiršti keistų idėjų.“

Anot Ch. Michelio, jis bendravo su V. Orbanu NATO viršūnių susitikimo metu ir palaiko ryšį su kitais ES lyderiais, kad nuspręstų, kaip elgtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)