Nors Vakarai vis dar pritaria Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio iškeltam ilgalaikiam tikslui susigrąžinti visos Ukrainos teritorijos kontrolę, kai kurie Europos diplomatai mano, kad vykstant karui Ukraina turėtų pragmatiškiau vertinti savus tikslus ir strategijas, nes tai, be kita ko, padėtų Vakarų politikams bendraujant su rinkėjais tvirčiau argumentuoti būtinybę teikti jai ginklus ir kitą pagalbą.

Kaip teigia Vakarų pareigūnai, kuriems „The Wall Street Journal“ garantavo anonimiškumą, trečiadienį į Kyjivą atvykę JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy, be kitų klausimų, svarstys, kaip optimaliausiai apibrėžti Ukrainos pergalę ir kokios pagalbos šaliai reikėtų, kad toji pergalė taptų pasiekiama.

Pats derybų faktas rodo, kad Kyjivas ir Vakarasi vis dar nesutaria, kaip kuo geriau suderinti norą priversti Rusiją išvesti karius iš Ukrainos teritorijos ir tikrąją karo realybę.

Pasak aukšto rango Europos diplomatų, Kyjivui buvo pasakyta, kad galutinė ir besąlygiška Ukrainos pergalė Vakarams atsieitų šimtus milijardų dolerių siekiančia parama, kurios iš esmės negalėtų suteikti nei Vašingtonas, nei Europa.

Rugsėjo 10 d. A. Blinkenas nurodė, kad vizito į Ukrainą metu tikisi suprasti, kaip šiuo laikotarpiu ukrainiečiai formuluoja savo poreikius, kokius tikslus yra užsibrėžę ir ką galima padaryti, siekiant tuos poreikius patenkinti.

A. Blinkenas taip pat paminėjo, kad ir jis pats, ir D. Lammy apie derybų eigą raportuos JAV prezidentui Joe Bidenui ir Didžiosios Britanijos ministrui pirmininkui Keirui Starmeriui, o jie viską aptars rugsėjo 13 d. numatytame susitikime.

Tai gali būti pirmas žingsnis link JAV ir Didžiosios Britanijos sprendimo leisti Ukrainai smūgiuoti toliašaudžiais ginklais Rusijos gilumoje esančius objektus. Vis dėlto „The Wall Street Journal“ šaltiniai įspėja, kad galutinis sprendimas dar nepriimtas.

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby patvirtino, kad kelionės į Kyjivą tikslas jokiu būdu nėra pasodinti Ukrainą prie derybų stalo.

Vakarų diplomatai pripažįsta, kad JAV prezidento rinkimų rezultatas tebėra ta aplinkybė, kuri nulems, kokios apimties pagalbos iš JAV Ukraina galėtų tikėtis artimiausiu laikotarpiu. Deja, mažai kas tiki, kad Vakarų parama galėtų metų matais išlikti tokia, kokia yra dabar.

Rugsėjo 11 d. į Kyjivą atvyko JAV valstybės sekretorius A. Blinkenas ir Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius D. Lammy. Kaip anksčiau sakė „Axios“ žurnalistė Juliegrace Brufke, lankydamasis Kyjive A. Blinkenas suteiks leidimą pasiųsti tolimojo nuotolio raketas ATACMS į Rusijos teritorijoje esančius taikinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją