Dešimtyje puslapių detaliai išdėstytas „Hamas“ planas – žymiai didesnio masto nei ataka, įvykdyta prieš metus. Pasirodo, teroristai planavo Rugsėjo 11-osios atakų Jungtinėse Valstijose stiliaus išpuolį dangoraižyje Tel Avive, taip pat geležinkelio sprogdinimus. Kaip pažymi šaltiniai, 59 puslapiai laiškų ir dokumentų – tik nedidelė dalis iš tūkstančių planų, kuriuos, kaip tikina Izraelio gynybos pajėgos, pavyko rasti nuo įsiveržimo į Gazos Ruožą pradžios.

„Hamas“ taip ryžtingai nusiteikęs nuo žemės paviršiaus nušluoti Izraelį ir visą žydų tautą, kad jam netgi pavyko į tiesioginį konfliktą įtraukti Iraną – sąlygomis, kurioms Iranas absoliučiai nepasiruošęs“, – teigia Izraelio saugumo tarnybos šaltinis.

„Hamas“ bandymai įtraukti Iraną

Dar 2021 metų laiškuose „Hamas“ lyderis Gazos Ruože Yahya Sinwaras kreipiasi į Irano vadovybę, taip pat ir į aukščiausiąjį dvasinį lyderį Ali Hosseini Khamenei, su prašymu suteikti papildomos finansinės ir karinės paramos. Jis argumentuoja, kad Irano parama padėtų per dvejus metus Izraelį sunaikinti.

„Mes jums galime pažadėti, kad kiekvieną savo laiko minutę, kiekvieną mums duotą centą skirsime šiam šventam tikslui“, – teigiama 2021 metų liepą rašytame laiške, kurį pasirašė Y. Sinwaras ir dar penki „Hamas“ atstovai.

Laiškuose „Hamas“ lyderis Gazoje nepatikslina, kaip konkrečiai ketina pasiekti užsibrėžti tikslo. Izraelio ir kitų Artimųjų Rytų valstybių atstovai žurnalistams sakė, kad Y. Sinwaras labai bijojo, kad informacija gali nutekėti – todėl praeitų metų spalio ataka Izraelyje Iraną užklupo gana netikėtai, Teheranas supyko ant „Hamas“ lyderio, jog šis neatskleidė savo planų. Šaltinių teigimu, Iranas ir „Hezbollah“ vis tik žinojo, kad „Hamas“ ruošiasi didelio masto puolimui.

Ambicingi planai

Likus keliems mėnesiams iki spalio 7 dienos atakos Izraelyje „Hamas“ turėjo dar ambicingesnių planų, byloja rasti dokumentai. Viename iš pristatymų, rastų „Hamas“ vadavietėje šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje, pateikiama atakų Izraelyje variantų skirtingomis kryptimis, įvardijami patys įvairiausi taikiniai – nuo valdymo iki prekybos centrų.

Dokumente arabų kalba, pavadinimu „Palestinos išlaisvinimo strategijos planas“, pateikiama dešimtys žemėlapių, nuotraukų ir schemų, kaip judėtų „Hamas“ teroristai, kokia būtų galima išpuolių seka. Tarp neįgyvendintų planų – dangoraižio Tel Avive sproginimas ir geležinkelio diversijos.

Tarp galimų taikinių minimas septyniasdešimties aukštų pastatas „Moshe Aviv Tower“ – antras aukščiausias visame Izraelyje – ir prekybos kompleksas „Azrieli Center“, kurį sudaro trys dangoraižiai, didžiulis prekybos centras, geležinkelio stotis ir kino teatras. Tik, kaip paaiškinta dokumente, „Hamas“ dar nebuvo sugalvojęs, kaip tiksliai sunaikinti statinį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)