Kaip „The Times“ sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų šaltinis, krovinys atplaukė rusų laivu iš vieno iš Kaspijos jūros uostų. Pašnekovo teigimu, tai padidins Maskvos galimybes iš toliau atakuoti Ukrainos miestus.

Sureagavo Ukrainos užsienio reikalų ministerija

Anot „RBK Ukraina“, Ukraina jau kreipėsi į Iraną ir perspėjo Teheraną dėl „skaudžių pasekmių“ dvišaliams santykiams. Tokia pozicija išdėstyta Ukrainos užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime.

Ministerijos teigimu, ją neramina užsienio žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija apie galimai Irano Rusijai perduotas balistines raketas: „Eilinį kartą raginame Iraną neperduoti Rusijai, kuri, pagal Jungtinių Tautų Chartiją ir tarptautinės teisės normas, yra valstybė-agresorė, jokios ginkluotės ir karinės technikos“.

„Raginame pasaulio bendruomenę dėl taikos ir saugumo užtikrinimo pasaulyje didinti spaudimą Teheranui ir Maskvai. (...) Perspėjame oficialųjį Teheraną, kad, pasitvirtinus informacijai apie balistinių raketų perdavimą Rusijos Federacijai, tai turės skaudžių pasekmių dvišaliams Ukrainos ir Irano santykiams“, – teigiama Ukrainos užsienio reikalų ministerijos, vadovaujamos Andrijaus Sybihos, pareiškime.

Analitikai paaiškino, ko siekia Iranas

Kaip teigia Karo tyrimų instituto (ISW) ekspertai, Irano balistinių raketų perdavimas Maskvai yra „strateginės Rusijos ir Irano partnerystės dalis“.

Anot ekspertų, Iranas siekia iš Rusijos gauti paramos savo ekonomikai, taip pat ir rusiškų naikintuvų Su-35 bei paramos modernizuojant savo kibernetines galimybes bei raketų ir kosmoso programas.

ISW akcentuoja, kad, prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje, Maskva ir Teheranas praplėtė savo bendradarbiavimą ekonomikos, medicinos, karybos ir politikos sferose.

Iranas ieško ekonominių ir karinių partnerystės su Rusija naudų, konkrečiai per ginkluotės pardavimą. 2023 metų rugsėjį ISW skelbė, kad Iranas aktyviai bando gauti rusiškų naikintuvų Su-35, o 2024 metų rugpjūtį oficialieji Irano asmenys šį klausimą Teherane aptarė su Rusijos Saugumo tarybos sekretoriumi Sergejumi Šoigu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)