„Nepatvirtintais pranešimais sraigtasparnis, kuris skraidino prezidentą E. Raisi, pateko į nelaimingą atsitikimą Rytų Azerbaidžano provincijoje“, – teigiama valstybinės televizijos pranešime.

„Kai kurie šiame sraigtasparnyje buvę prezidento palydovai sugebėjo susisiekti su centrine būstine, todėl atsirado vilčių, kad incidentas galėjo baigtis be aukų“, – skelbė pusiau oficiali Irano naujienų agentūra „Tasnim“. Neaišku, kokia tiksli E. Raisi sraigtasparnio būklė.

Irano valstybinė žiniasklaida praneša apie prezidentą galimai skraidinusio sraigtasparnio incidentą

Sraigtasparnis buvo trijų sraigtasparnių konvojaus dalis. Du iš šių sraigtasparnių gabeno ministrus ir pareigūnus, kurie saugiai atvyko į paskirties vietą, teigia naujienų agentūra.

Irano pareigūnai nustatė sraigtasparnio buvimo vietą

Karinės įgulos vyksta į tikslią Irano prezidentą E. Raisi skraidinusio sraigtasparnio sudužimo vietą, pranešė regiono karinis vadas, remdamasi valstybine naujienų agentūra IRNA, skelbia CNN.

Pasak Islamo revoliucijos gvardijos korpuso vado Rytų Azerbaidžano provincijoje, kur įvyko avarija, iš sraigtasparnio ir vieno iš įgulos narių mobiliojo telefono buvo gautas signalas iš avarijos vietos.

Vidaus reikalų ministras: sraigtasparnio buvimo vietą nustatyti užtruks

Pasak Irano vidaus reikalų ministro, lėktuvas buvo priverstas grubiai nusileisti dėl smarkaus rūko. Tokios oro sąlygos apsunkina ir paieškos operaciją.

„Grįžtant atgal prezidentas ir kiti jį lydintys asmenys skrido keliais sraigtasparniais. Vienas iš sraigtasparnių dėl blogų oro sąlygų ir rūko vietovėje buvo priverstas grubiai nusileisti. Dabar įvairios gelbėtojų komandos juda kita vietovės kryptimi, tačiau, atsižvelgiant į rūką ir blogas oro sąlygas, užtruks, kol bus pasiekta sraigtasparnio buvimo vieta. Padėtis kontroliuojama ir gelbėtojų komandos atlieka savo darbą. Tikimės, kad tai bus padaryta kuo greičiau“, – valstybinei Irano televizijai sakė šalies vidaus reikalų ministras Ahmedas Vahidis.

Jis pridūrė, kad pavyko susisiekti su sraigtasparnio keleiviais, „tačiau atsižvelgiant į tai, kad vietovė yra šiek tiek sudėtinga, užmegzti ryšį yra sudėtinga, todėl laukiame, kol gelbėjimo grupės greitai pasieks nelaimės vietą, kurioje yra sraigtasparnis, ir suteiks mums daugiau informacijos“.

Irano valstybinė televizija pasidalijo vaizdais, kuriuose matomas šalies prezidentas ir užsienio reikalų ministras sėdintys sraigtasparnyje.

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi sraigtasparnyje

Sraigtasparnis su Irano prezidentu nesėkmingai nusileido netoli Džolfos miesto pasienyje su Azerbaidžanu, praneša „Associated Press“.

Gelbėtojai bando patekti į įvykio vietą, pažymi naujienų agentūra AP. Operaciją apsunkino oro sąlygos – lietus ir stiprus vėjas.

Irano prezidento Ebrahimo Raisi sraigtasparnio paieškos operacija

Irano naujienų agentūra „Fars“ praneša, kad kalnuotoje ir miškingoje vietovėje dėl rūko matomumas siekia vos penkis metrus.

Teigiama, kad kartu su Irano prezidentu sraigtasparniu skrido ir šalies užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras Abdollahianas.

Sekmadienį ryte 63 metų E. Raisi atvyko į Azerbaidžaną, kur susitiko su šios šalies prezidentu Ilhamu Alijevu. Valstybės vadovai dalyvavo Araso upės užtvankos atidaryme.

Irano prezidento vizitas Azerbaidžane

Irane reaguoja į žinią apie prezidento sraigtasparnį

Irano aukščiausiasis dvasinis lyderis ajatola Ali Khamenei paskelbė pareiškimą po to, kai buvo pranešta, kad prezidentas E. Raisi pateko į sraigtasparnio avariją.

Jis sakė, kad tauta „turėtų melstis“ už E. Raisi sveikatą, praneša valstybinis transliuotojas IRIB.

„Jei Irano žmonės nesijaudins, šalies darbas nesutriks“, – priduria jis.

Irano maldininkai meldžiasi už prezidentą Ebrahimą Raisi Imamo Rezos šventovėje Mašhado mieste

Melstis už prezidentą paragino ir pusiau oficiali Irano naujienų agentūra „Fars“.

Valstybinė televizija taip pat parodė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip Mašhado mieste maldininkai meldžiasi už prezidento sveikatą.

Paskelbus žinią, Irano sostinėje Teherane kilo didelės automobilių spūstys.

Automobilių spūstis Teherane paskelbus apie Irano prezidento spraigtasparnio incidentą

Azerbaidžanas siūlo pagalbą sraigtasparnio paieškose

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas sekmadienį pareiškė, kad jo šalis galėtų prisidėti prie prezidento Ebrahimo Raisi sraigtasparnio paieškų.

„Sraigtasparnis, skraidinęs šalies prezidentą, patyrė avariją“ Rytų Azerbaidžano provincijoje, pranešė Irano valstybinė televizija.

63 metų E. Raisi sekmadienį lankėsi Rytų Azerbaidžano provincijoje, esančioje Irano šiaurės vakaruose, ir drauge su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Alijevu abiejų valstybių pasienyje atidarė užtvankos projektą.

„Šiandien, draugiškai atsisveikinę su Irano Islamo Respublikos prezidentu Ebrahimu Raisi, buvome labai sukrėsti žinios apie Irane nesėkmingai nusileidusį sraigtasparnį, kuriuo skrido aukščiausio lygio delegacija“, – socialinėje žiniasklaidoje pranešė I. Alijevas.

„Azerbaidžano Respublika yra pasirengusi suteikti bet kokią reikalingą pagalbą“, – pridūrė jis.

Irano prezidentas Ebrahimas Rasi ir Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas

ES reaguoja į pagalbos prašymą

Europos Sąjunga (ES) pranešė, kad aktyvavo savo greitojo reagavimo kartografavimo tarnybą, vadinamą „Copernicus“, kad padėtų ieškoti sudužusio sraigtasparnio.

Sistema „Copernicus“ teikia žemėlapių produktus, pagrįstus palydovinėmis nuotraukomis.

Už krizių valdymą atsakingas Europos Komisijos narys Janezas Lenarčičas savo pranešime socialiniame tinkle „X“ teigia, kad taip ES reaguoja į Irano pagalbos prašymą.

Turkija siunčia naktinio matymo gelbėjimo sraigtasparnį

Iranas paprašė Turkijos pagalbos ieškant sudužusio Irano prezidento Ebrahimo Raisi sraigtasparnio, sekmadienį pranešė Turkijos nelaimių ir nepaprastųjų situacijų valdymo ministerija, skelbia CNN.

Turkija siunčia naktinio matymo gelbėjimo sraigtasparnį, taip pat šešias transporto priemones ir per tris dešimtis alpinistų paieškos ir gelbėjimo darbuotojų.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas socialiniame tinkle „X“ sakė, kad jo vyriausybė „atidžiai stebi šį incidentą, palaikydama visišką ryšį ir koordinuodama veiksmus su Irano valdžios institucijomis“.

Krizių ir konfliktų metai

E. Raisi Irano prezidentu tapo 2021 m. birželį. Jis pakeitė nuosaikių pažiūrų Hassaną Rouhani, o per šią kadenciją Iranas patyrė seriją krizių ir konfliktų. Jis perėmė vadovavimą šaliai, kurią purto gili socialinė krizė ir kurios ekonomiką smukdo JAV sankcijos Teheranui dėl jo ginčijamos branduolinės programos.

Irane kilo masinių protestų banga, kurią pakurstė Irano kurdės Mahsa Amini mirtis areštinėje 2022 m. rugsėjo mėnesį.

2023 m. kovo mėnesį regioninės varžovės Iranas ir Saudo Arabija pasirašė netikėtą susitarimą, kuriuo buvo atkurti diplomatiniai santykiai.

Spalio 7 d. prasidėjęs karas Gazos Ruože vėl įkaitino įtampą regione, o po keleto atsakomųjų eskalacijų Teheranas 2024 m. balandį paleido šimtus raketų ir raketų tiesiai į Izraelį iš Irano.

E. Raisi, gimęs 1960 metais šiaurės rytų Irano šventajame Mašhado mieste, anksti pakilo į aukštas pareigas. Būdamas vos 20-ies, po 1979 m. islamo revoliucijos, nuvertusios JAV remiamą monarchiją, jis buvo paskirtas Karadžo, esančio šalia Teherano, generaliniu prokuroru.

1989-1994 m. jis ėjo Teherano generalinio prokuroro pareigas, nuo 2004 m. dešimtmetį buvo teismų administracijos vadovo pavaduotojas, o 2014 m. – nacionalinis generalinis prokuroras.

Jo juodas turbanas reiškia tiesioginę kilmę iš islamo pranašo Mahometo, o šiitų dvasininkų hierarchijoje jis turi religinį titulą „hojatoleslam“ – pažodžiui „islamo įrodymas“, – vienu rangu žemesnį už ajatolos titulą.