Perspėjimas Teheranui perduotas ir tiesiogiai, ir per tarpininkus, leidinys citavo amerikiečių pareigūną.

„Jungtinės Valstijos davė Iranui aiškiai suprasti, kad didelės eskalacijos rizika, jei būtų surengta reikšminga keršto ataka prieš Izraelį, yra labai didelė“, – teigė pareigūnas, tačiau detalių nepateikė.

Izraelio saugumo kabinetas ketvirtadienio vakarą Tel Avive rinkosi į posėdį, kad aptartų įtemptą situaciją.

„Nėra absoliučiai jokio legitimaus pagrindo Iranui pradėti karinę ataką prieš Izraelį, kuria jis toliau grasina“, – Vašingtone sakė aukštas JAV vyriausybės pareigūnas. JAV, anot jo, pasirengusios bet kokiam galimam atvejui.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas per pokalbį telefonu savo Izraelio kolegai Joavui Galantui pažadėjo JAV paramą ir atkreipė dėmesį į papildomų pajėgų permetimą į regioną, įskaitant „F-22 Raptor“ tipo naikintuvus.

Tai viena iš daugelio atgrasymo, Izraelio gynybos ir amerikiečių ginkluotųjų pajėgų apsaugos regione priemonių, po pokalbio tinkle X rašė L. Austinas.

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas ketvirtadienį griežtai perspėjo kaimyninio Libano gyventojus, pasakydamas, kad jei „Hezbollah“ smogikai toliau tęs savo agresiją, Izraelis kausis „visa savo galia“.

Izraelis siekia „taikos, klestėjimo ir stabilumo abejose šiaurinės sienos pusėse“, – neeiliniame tiesiogiai Libano gyventojams adresuotame pranešime teigė Y. Gallantas.

„Mes neleisime „Hezbollah“ smogikams destabilizuoti sienos ir regiono“, – sakė Y. Gallantas.

„Jei „Hezbollah“ tęs savo agresiją, Izraelis kausis visa savo galia“, – pareiškė Y. Gallantas, pridurdamas: „Tie, kurie žaidžia su ugnimi, gali tikėtis, kad nukentės.“

Po to, kai Teherane buvo nužudytas Palestinos smogikų organizacijos „Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh ir aukšto rango proiranietiškos grupuotės „Hezbollah“ karo vadas Fuadas Shukras, dar labiau padidėjo pavojus, kad Vidurio Rytuose gali kilti didžiulis karas.

Iranas, „Hezbollah“ ir „Hamas“ pagrasino atkeršyti Izraeliui.

Po to, kai „Hamas“ spalio 7 d. užpuolė Izraelį ir Gazoje kilo karas, „Hezbollah“ beveik kiekvieną dieną apšaudo izraeliečių pozicijas, tuo rodydama paramą savo sąjungininkei Palestinos grupuotei.

Tokie susirėmimai tiek Libane, tiek Izraelyje jau nusinešė daugybę civilių gyventojų gyvybių, per juos žuvo daugiau nei 350 „Hezbollah“ narių bei Izraelio karių.

Savo namus abejose sienos pusėse paliko dešimtys tūkstančių gyventojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją