Liepos mėnesį naujasis Rusijos gynybos ministras Andrejus Belousovas paskambino Pentagono vadovui Lloydui Austinui. Nuo Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios L. Austinas su Rusijos gynybos ministru telefonu buvo kalbėjęs tik penkis kartus. Beveik visuomet šiuos pokalbius inicijuodavo Pentagonas.

L. Austinas su naujuoju Rusijos gynybos ministru pirmą kartą susisiekė birželio 25 dieną. Tąkart JAV tvirtino, kad tiesiog stengiasi, jog „ryšio linijos išliktų atviros“.

JAV pareigūnų teigimu, liepos 12 dieną A. Belousovas pats paskambino L. Austinui. A. Belousovas pareiškė, jog rusai sužinojo apie „slaptą operaciją“, kurią Ukraina neva rengia su amerikiečių pritarimu. A. Belousovas L. Austino pasiteiravo, ar Pentagonas žino apie šį sąmokslą, ir įspėjo, kad jis gali paaštrinti įtampą tarp Maskvos ir Vašingtono.

„The New York Times“ rašo, kad toks pareiškimas nustebino Pentagono pareigūnus, bet jie sureagavo rimtai.

„Kad ir ką būtų atskleidęs A. Belousovas, visi trys pareigūnai teigė, kad tai buvo priimta gana rimtai, jog amerikiečiai susisiektų su ukrainiečiais ir iš esmės jiems pareikštų: jei ketinate daryti ką nors panašaus, nedarykite to“, – rašoma straipsnyje.

Ar tokiai operacijai buvo ruoštasi iš tikrųjų ir kokia forma ji turėjo įvykti, neaišku. Pentagono ir Baltųjų rūmų atstovai pažymėjo, kad nieko kol kas neįvyko. Tačiau atskleisti pokalbio detales jie atsisakė.

Liepos 12 dieną Pentagonas buvo pranešęs, kad Lloydas Austinas telefonu kalbėjosi su Rusijos gynybos ministru Andrejumi Belousovu. JAV gynybos departamentas nurodė, kad pokalbį inicijavo Rusija.

Andrejus Belousovas Rusijos gynybos ministru buvo paskirtas šių metų gegužės mėnesį. Šiame poste jis pakeitė Sergejų Šoigu, kurį Rusijos prezidentas paskyrė Rusijos saugumo tarybos sekretoriumi.