Remiantis su Rusijos dujų milžine „Gazprom“ pasirašyta sutartimi, Baltarusija už tūkstantį kubinių metrų gamtinių dujų turi mokėti 128 JAV dolerius.

Tai yra palanki kaina – maždaug 2–4 kartus mažesnė už tą, kurią sausio ir vasario mėnesiais pagal sudarytas ilgalaikes sutartis mokėjo kitų valstybių dujų pirkėjai. Tačiau reikalas tas, kad ši kaina Baltarusijai yra fiksuota, o kai kurios įmonėms taikoma kaina, susieta su naftos kotiruotėmis. Tačiau net ir tarp tų valstybių, kurios mėlynąjį kurą iš „Gazprom“ perka fiksuotomis kainomis, nė viena negavo tokios geros kainos kaip Baltarusija.

Visgi Minskas pateko į spąstus, kuriuos pats sau pasispendė. Turėdama tam tikrų politinių tikslų, Baltarusijos valdžia ilgą laiką siekė, kad už energiją būtų atsiskaitoma Rusijos rubliais. Prasidėjus karui Ukrainoje, priimtas sprendimas pereiti prie mokėjimų rubliais. Tačiau to norėta ne tik Baltarusijos atveju: Maskva to paties pareikalavo ir iš Europos Sąjungos narėse įsikūrusių dujų bendrovių. Tokiu būdu Rusija dirbtinai pasikėlė savo rublio kursą JAV dolerio, euro ir Baltarusijos rublio atžvilgiu.

Dabar vienas JAV doleris oficialiai kainuoja 56 Rusijos rublius, o reali rinkos kaina tikriausiai siektų nuo 80 iki 120. Baltarusijai tinkamiausia kaina butų 75-80, t.y., tiek, kiek buvo iki vasario 24 d., prieš invaziją į Ukrainą.

„Minskas neatlieka mokėjimų pagal dabartinį kursą: jei atliksi vieną mokėjimo dalį, likusios dalys turės būti sumokėtos pirmosios dalies sąlygomis. Tokia „Gazprom“ politika“, – sako informuotas šaltinis.

Dabar Baltarusijai už dujas tektų sumokėti kur kas daugiau dolerių ar rublių, nei buvo numatyta anksčiau. Todėl Minskas ne moka, o laukia, kol rublis susilpnės arba pavyks pakeisti kainos formulę.

„Rublis stiprėja pasiutusiu tempu, kad tik mes čia nepersistengtume. Vyksta netikėti dalykai“, – prieš televizijos kameras pareiškė Aliaksandras Lukašenka, kuris gegužės 23 d. susitiko su Vladimiru Putinu. Jiedu aptarė perėjimą prie atsiskaitymų nacionalinėmis valiutomis.

„Kol kas deramasi“, – savaitraščiui „Naša Niva“ sakė gerai informuotas šaltinis.

Anksčiau Baltarusijos vicepremjeras Jurijus Nazarovas naujienų agentūrai TASS sakė, kad „per pirmąjį šių metų pusmetį reikia parengti mechanizmą [dujų] kainai sąjunginėje valstybėje nustatyti.“

Baltarusijos ir „Gazprom“ energetikos santykių istorijoje jau yra pasitaikę atvejų, kai abiem šalims nepavyko susitarti dėl gamtinių dujų kainos. Tačiau po derybų, kurios kartais užtrukdavo, visada pavykdavo rasti abipusiai priimtiną sprendimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)