Kaip teigia net keturi šaltiniai, V. Zelenskis planą patvirtino per labai trumpą laiką – prireikė vos kelių dienų. Dėl visų detalių sutarta žodžiu, tad nėra jokių raštiškų įrodymų.

Tik jau mėnesio Nyderlandų karinės žvalgybos agentūra MIVD apie susitarimą sužinojo ir perspėjo amerikiečių CŽA, pasakoja asmenys, susipažinę su olandų ataskaita. Amerikiečiai netrukus informacija pasidalino su Vokietijos pareigūnais.

CŽA susisiekė ir su V. Zelenskio administracija, perspėjo, jog operaciją būtina nutraukti. Ukrainos prezidentas tą ir padarė: V. Zalužnui buvo duotas įsakymas operaciją skubiai stabdyti. Tą patvirtino tiek Ukrainos kariškiai, tiek oficialieji asmenys. Svarbu tai, kad generolas prezidento instrukcijas ignoravo – jo komanda tiesiog pakeitė pirminį planą, bet jo neatsisakė, skelbia WSJ.

Valerijus Zalužnas

V.Zalužnas, kaip teigia šaltiniai, į atakos organizaciją įtraukė kelis įtakingiausius Ukrainos specialiųjų pajėgų pareigūnus, turinčios tokių rizikingų slaptų operacijų, nukreiptų prieš Rusiją, patirties. Vienas iš jų buvo buvęs žvalgybininkas Romanas Červinskis, šiuo metu teisiamas dėl Kanatovo aerodromo apšaudymo.

Sprogdinimai, kurie visgi buvo įvykdyti, esą, kaip reikiant įsiutino V. Zelenskį. Jis išsikvietė V. Zalužną, tačiau pastarasis nuo kritikos sumaniai išsisuko, pareiškęs, kad į misiją išsiųsta diversinė grupė liko be ryšio, jos atšaukti nebuvo įmanoma, nes bet koks kontaktas galėjo operaciją sukompromituoti.

„Jam (Zelenskiui) paaiškino, kad situacija priminė torpedą – vos tik paleidi ją į priešą, jau nebesustabdysi. Ji tiesiog juda į tikslą, kol jį pasiekia“, – prisimena vienas apie minimą pokalbį gerai informuotas šaltinis.

Šiuo metu Ukrainos ambasadoriumi Jungtinėje Karalystėje dirbantis V. Zalužnas WSJ sakė apie jokią operaciją nieko nežinąs, o bet kokios kalbos apie jo vaidmenį „Nord Stream“ sprogdinimuose tėra pigi „provokacija“. Ukrainos ginkluotosios pajėgos, kaip pridūrė jis, neįpareigotos vykdyti misijų užsienyje, todėl ir jos negali būti susijusios.

Ukrainos saugumo tarnyba savo vaidmenį taip pat neigia ir tikina, kad V. Zelenskis „tikrai nepritarė tokiems veiksmams trečiųjų šalių teritorijoje ir atitinkamų nurodymų duoti negalėjo“.

Podoliakas Ukrainos vaidmenį neigia

Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas naujienų agentūrai „Reuters“ pakomentavo dienraščio „The Wall Street Journal“ tyrimą, kurio metu neva išsiaiškinta, jog su „Nord Stream“ sprogdinimais susijusi Ukraina.

Mychailo Podoliakas

M. Podoliakas Ukrainos vaidmenį minimoje diversijoje kategoriškai neigia.

„Tai buvo įmanoma tik turint didelių technologinių galimybių ir finansų... O kas tokių turėjo sprogdinimų metu? Tik Rusija“, - pareiškė M. Podoliakas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)