JAV neramina neseniai Ukrainos surengti smūgiai, nukreiptos į Rusijoje esančias sistemas, perduodančias išankstinius įspėjimus apie balistines raketas“, – nurodė vienas amerikiečių pareigūnas, kuriam buvo garantuotas anonimiškumas.

„The Washington Post“ teigia, kad Vašingtonas perdavė Kyjivui esąs susirūpinęs dėl dviejų praėjusią savaitę užfiksuotų bandymų atakuoti radiolokacines stotis, kurios priklauso įprastai oro erdvės gynybai ir teikia išankstinius pranešimus apie galimą branduolinę Vakarų ataką.

Bent vienas tada suduotas smūgis, konkrečiai tas, kuris buvo paleistas į Armavire, Rusijos Krasnodaro krašte, esantį objektą, sukėlė apčiuopiamų nuostolių.

Kaip teigė JAV pareigūnas, tie objektai nebuvo naudojami kariaujant prieš Ukrainą, bet jie yra be galo svarbūs. Dabar, pasak jo, Rusija gali manyti, kad nusitaikyta į jos strategines atgrasymo priemones ir apsispręsti nesilaikyti vien branduolinio atgrasymo strategijos JAV atžvilgiu.

Su šia tema susipažinęs Ukrainos pareigūnas savo ruožtu nurodė, kad Rusija naudojosi radiolokacinėmis stotimis ir būtent iš jų vykdė Ukrainos pajėgų veiksmų stebėseną, pavyzdžiui, tai, kaip Kyjivas naudoja dronus ir raketas. Pareigūnas taip pat patvirtino, kad smūgis buvo surengtas Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos iniciatyva.

Pasak ukrainiečių pareigūno, suduoto smūgio tikslas buvo sumenkinti Rusijos galimybes stebėti ukrainiečių karių veiksmus Ukrainos pietuose.

Dronas, turėjęs pasiekti prie Orsko, Orenburgo srityje, esančią radiolokacinę stotį, nuskrido daugiau nei 1 700 kilometrų, todėl šią ataką reikia laikyti toliausiai siekiančiu bandymu smūgiuoti objektą Rusijos teritorijoje. Ar ataka sukėlė kokių nors nuostolių, ukrainiečių pareigūnas nenurodė.

JAV diplomatai nurodė suprantą Ukrainos padėtį, todėl aktyviai diskutuoja apie tai, ar reikia atšaukti apribojimus, neleidžiančius nukreipti amerikietiškų ginklų į Rusijos teritoriją. Tačiau, kaip teigė vienas iš JAV pareigūnų, net ir dalinis Rusijos išankstinio perspėjimo sistemų pažeidimas gali pakirsti strateginį stabilumą JAV ir Rusijos santykiuose.

„Rusijai gali manyti, kad sumažėjo jos gebėjimas kuo anksčiau sužinoti apie prieš ją nukreiptą branduolinę ataką, todėl gali kilti problemų... Visiems turi būti akivaizdu, kad JAV neketina panaudoti prieš Rusiją branduolinio ginklo. Bet neramu dėl to, kaip Rusija sureaguos suvokusi, kad jos atgrasymo priemonės tapo taikiniu, o išankstinio perspėjimo sistemos – atakų tikslu“, – kalbėjo JAV pareigūnas.

Remiantis „The Washington Post“ publikacija, kai kurie analitikai suabejojo, ar taikiniai buvo pasirinkti tinkamai.

Atsakydamas į klausimą, kodėl taikiniais pasirenkami tokie specifiniai objektai, ukrainiečių pareigūnas nurodė, kad Rusija karui prieš Ukrainą yra sutelkusi visas savo galimybes ir pajėgumus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)