Kaip rašoma portale „Kyiv Post“, peržiūrėjus atvirųjų šaltinių skrydžio sekimo duomenis tampa aišku, kad orlaivis „Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk“, šaukiniu FORTE12, oro erdvėje į pietvakarius nuo pagrindinės Rusijos karinės bazės Krymo Sevastapolio mieste atsidūrė bent trimis valandomis anksčiau, nei Ukrainos pajėgos paleido raketas, nukreiptas į Rusijos karinius objektus. Šiame rajone praleidęs maždaug septynias valandas, „Global Hawk“ sugrįžo į bazę Sigoneloje, Italijoje.

Orlaivį „Global Hawk“ – pažangiausių žvalgybos informacijos rinkimo technologijų platformą, aprūpintą radarais, krypties nustatymo elektronika ir daugiaspektriais jutikliais, – galima pagrįstai vadinti JAV žvalgybos dronų flagmanu. JAV skrydžių valdymo personalas ne kartą yra siuntęs šį virš 200 mln. dolerių kainuojantį orlaivį virš Juodosios jūros, tačiau lig šiol atidžiai stebėjo, kad per Ukrainos vykdomas atakas jis būtų kuo toliau nuo Krymo.

Vietos socialinės žiniasklaidos, o vėliau ir Krymo okupacinės valdžios pareigūnų teigimu, stiprūs sprogimai, prasidėję trečiadienį 2 val. 47 min. vietos laiku, buvo girdimi Sevastopolio apylinkėse, Sakų aerodrome netoli Fedorivkos kaimo ir Eupatorijos uostamiestyje. Sprogimus sukėlė atskridusios raketos, ir jie truko apie 10 minučių, teigė pranešimai.

Trečiadienį 02 val. 45 min. vietos laiku (antradienį 23 val. 45 min. pasauliniu koordinuotuoju laiku) prasidėjus Ukrainos smūgiams, FORTE12 skraidė už 190–200 km nuo Sevastopolio tarptautinėje oro erdvėje. Sigoneloje dislokuotas „Global Hawk“ per maždaug 16 valandų trukusią misiją ore išbuvo maždaug 7 valandas, rodo skrydžių duomenys iš atvirų šaltinių.

JAV karinių oro pajėgų žvalgybos duomenų rinkimo vadai „Global Hawk“ į oro erdvę virš Juodosios jūros stengiasi prastumti dar nuo 2014 metų, kai Rusija surengė pirmąją invaziją į Ukrainą ir aneksavo Krymą. Tokie skrydžiai paprastai vyksta du kartus per savaitę ir, anot atvirų šaltinių duomenų, beveik niekada nepriartėja arčiau nei 150 km iki Rusijos kontroliuojamos teritorijos.

Rusijos karo analitikai buvo apkaltinę Pentagoną, kad šis per tokius skrydžius renka informaciją apie taikinius, kurią vėliau perduoda Kyjivui, ir retkarčiais išjungia lėktuvų atsakiklius, kad žvalgybiniai orlaiviai galėtų slapčiau stebėti „Rusijos“ teritoriją. JAV karinių oro pajėgų atstovai pareiškė, kad šie skrydžiai nėra provokuojantys ir visiškai atitinka tarptautinę teisę.

Birželio 11–12 dienomis FORTE12 maždaug septynias valandas patruliavo į pietus nuo Krymo, sukdamas aštuoniukes, ir taip pat buvo priartėjęs prie Rusijos Sočio miesto, parodė „Kyiv Post“ atlikta skrydžio sekimo duomenų apžvalga.

Naktį iš birželio 10 į 11 dieną, kai Kyjivas sudavė dar daugiau smūgių taikiniams Kryme, atvirų šaltinių skrydžio sekimo sistemos nerodė, jog ore būtų kokių nors JAV karinių ar sąjungininkų orlaivių. Po 24 valandų paleistos Ukrainos raketos smogė tiems pačiams taikiniams arba netoli jų, skelbė maujienų ir oficialūs pranešimai.

Per pirmadienio ir antradienio atakas ukrainiečių paleistos JAV gamybos raketos ATACMS pataikė į karinius įrengimus netoli Eupatorijos miesto, Sakų karinę oro bazę, Černomorsko uostą ir Perekopo sąsmaukos miestą Džankojoje, pranešė JAV remiama naujienų agentūra „Radio Liberty“.

Leidinys „Kyiv Post“ nustatė, kad Ukrainos smūgiai buvo efektyvūs ir apgadino Rusijos oro gynybos pajėgumus tose vietovėse.