Atsižvelgdami į tai, kam J. Bidenas išreiškė paramą, D. Trumpo kampanijos organizatoriai pagrįstai spėja, kad demokratų kandidate į prezidentus taps K. Harris ir uoliai ieško faktų, iš kurių būtų galima sukurpti jai nepalankią dosjė. Vis dėlto tenka pripažinti, kad J. Bideno pasitraukimas pateikė užduotį ne tiktai demokratams, jau kitą mėnesį susirinksiantiems į kandidato patvirtinimo suvažiavimą: sekmadienį J. Bideno priimtas sprendimas daugeliu atžvilgių sutrikdė ir D. Trumpo kampanijos rengėjus, rašo „The Guardian“.

Su D. Trumpu besivienijantys politiniai komitetai, tokie kaip „MAGA Inc.“, ketina paleisti seriją K. Harris kompromituojančių filmukų, įskaitant 5 mln. dolerių vertės televizijos reklamą, orientuotą išskirtinai į Pensilvanijos, Džordžijos ir Arizonos auditoriją, ir pavaizduoti dabartinę viceprezidentę kaip pagrindinę manipuliatorę J. Bideno administracijoje.

D. Trumpo kampanijos nariai nujaučia, kad demokratai bijo progresyviai nusiteikusių rėmėjų pasipiktinimo, kurio veikiausiai sulauktų tuo atveju, jeigu paliktų nuošaly K. Harris, galinčią tapti pirmąja juodaode moterimi, partijos pasirinkta kandidatuoti į prezidento postą.

Abejonių, kad K. Harris taps demokratų pasirinkimu, turi tik keletas D. Trumpo kampanijos patarėjų, bet jei jų abejonės pasitvirtintų, D. Trumpo kampanijos strategams tektų dar labiau pasukti galvas.

D. Trumpo kampanija buvo nukreipta prieš vieną asmenį – J. Bideną. Nusiteikimas susirungti būtent su juo buvo toks didelis, jog D. Trumpo bendražygiai pastarosiomis savaitėmis stengėsi valdyti kumščius, kad tiktai dabartinis JAV prezidentas liktų kovoje.

Didžiausia D. Trumpo kampanijos problema šiuo metu yra ta, kad efektyviausia kritika J. Bideno adresu – pastabos dėl amžiaus ir proto aštrumo – tapo neveiksminga, be to, demokratai gali perimti šią taktiką, kadangi vyriausiu kandidatu dabar tampa D. Trumpas.

Milijonai dolerių, kuriuos D. Trumpą palaikantys politiniai komitetai išleido puolamojo pobūdžio reklamai, įskaitant vieną dar praeitą savaitę sukamą klipą, afišuojantį J. Bideno sutrikimą praėjusį mėnesį vykusiuose debatuose, nuėjo veltui.

Kaip rašo „The Guardian“, J. Bideno pasitraukimas D. Trumpo kampanijai yra blogiausias galimas 2024 rinkimų scenarijaus vingis: juk visi, įskaitant D. Trumpą ir atstovus spaudai, kad ir demonstruodami ironiją, ragino J. Bideną likti kovoje.

Praėjusį mėnesį D. Trumpo kampanijos nariai susitarė viešai neprisidėti prie demokratų J. Bidenui daromo spaudimo. Toks nusistatymas buvo paremtas nerimu, kad spaudimas gali pasiteisinti.

Jau kelias savaites D. Trumpo kampanijos organizatoriams didesnį galvos skausmą kelia ne akistata su J. Bidenu, bet kova su K. Harris: kai kurie patarėjai pripažįsta, kad K. Harris pasisakymai abortų ir teisinių D. Trumpo problemų temomis skamba ganėtinai įtaigiai.

K. Harris aktyviai agituoja už teisę į abortus, o šios temos eskalavimas, anot D. Trumpo, gali pakenkti respublikonams rinkimuose, turint omenyje, kaip jiems nepasisekė per 2022 metų vidurio kadencijos balsavimą, vykusį po to, kai JAV Aukščiausiasis Teismas panaikino „Roe prieš Wade’ą“ bylos nutartį.

Negana to, K. Harris, kaip prokurorės, patirtis gali padėti neigiamai nušviesti neseniai D. Trumpui paskelbtą nuosprendį dėl 34 nusikaltimų, susijusių su verslo dokumentų klastojimu, siekiant nuslėpti pinigų schemas, padariusias įtakos 2016 metų rinkimuose.

Kai kurie D. Trumpo šalininkai, įskaitant politinių komitetų „MAGA Inc.“ ir „Save America“ atstovus, atkreipė dėmesį ir į K. Harris humoro jausmą: klipai su šmaikščiomis jos frazėmis, tokiomis kaip „ar tu iš palmės iškritai?“, „TikTok“ ir kituose socialiniuose tinkluose plinta it virusas.

Problemų D. Trumpo kampanijai kelia ir begalė variantų, iš kurių dabar gali rinktis demokratai: jų kandidate į prezidentus gali tapti K. Harris, bet tokiu atveju neaišku, kas taptų kandidatu į viceprezidentus. Kita vertus, tikėtina ir tai, kad K. Harris nekandidatuos į jokį postą.

D. Trumpo kampanijos rengėjai tiki, kad K. Harris turi tam tikrų trūkumų, galinčių anuliuoti visus laimėjimus, kurių jai galbūt pavyks pasiekti iki rugpjūčio 19 d. prasidėsiančio Demokratų partijos nacionalinio suvažiavimo.

D. Trumpo kampanijos atstovai mano, kad K. Harris galima kaltinti dėl to, ką jie vadina pietinės JAV sienos atidarymu, įvykusiu prie J. Bideno administracijos, ir kritikuoti už sprendimus, priimtus būnant JAV senatore, o prieš tai – Kalifornijos generaline prokurore ir San Francisko apygardos prokurore.

Pasukę šiuo keliu, D. Trumpo bendražygiai turėtų priminti apie problemas, pakenkusiais K. Harris per 2020 metais vykusius pirminius Demokratų partijos rinkimus. Tada ji buvo kaltinama tuo, kad, būdama prokurore Kalifornijoje, pernelyg švelniai žiūri į nusikalstamumą ir pernelyg atlaidžiai elgiasi su tais, kurie pirmą kartą atsiduria su narkotikais susijusiose bylose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)