Kaip nurodo pirminis šaltinis, Kyjivas taip pat paprašė Vašingtono pagalbos nustatant taikinius, į kuriuos norima smogti ukrainietiškais ginklais, atskleidė JAV valdžios atstovai.

Anot žiniasklaidos, tokio ukrainiečių prašymo Baltieji rūmai sulaukė dėl „Rusijos pastaruoju metu pasiekto didžiausio per pusantrų metų teritorinio progreso šiaurrytiniame Charkivo srities rajone“.

Ne vienas oficialus Amerikos asmuo WSJ žurnalistus patikino, jog praeitą savaitę gautas Kyjivo prašymas šiuo metu svarstomas.

„Ukrainiečiai iš tikrųjų prašo pagalbos efektyviai atakuoti taikinius Rusijoje. Nebuvo kalbėta apie jokias konkrečias ginkluotės sistemas, prašymas tiesiogiai susijęs su parama atakuojant pozicijas Rusijoje“, – paaiškino Jungtinių Valstijų karinių oro pajėgų generolas CQ Brownas.

Remiantis Vakarų žiniasklaidos pranešimais, jeigu Vašingtonas tokiems pokyčiams pritartų, tai bylotų apie labai rimtus pokyčius J. Bideno administracijos politikoje.

Dar gegužės 17 dienos vakarą Jungtinių Valstijų gynybos departamento atstovo pavaduotoja Sabrina Singh pažymėjo, kad amerikiečių Kyjivui kaip karinė parama suteikti ginklai skirti naudoti tik suverenios Ukrainos teritorijoje. Pentagono atstovė atkreipė dėmesį, kad Jungtinės Valstijos savo pozicijos dėl amerikiečių ginklų naudojimo nekeis.

Anksčiau Vakarų žiniasklaida ne kartą skelbė, kad Ukrainos partneriai nedavė Kyjivui leidimo jų suteiktais ginklais atakuoti taikinius Rusijos Federacijos teritorijoje. Nepaisant to, neseniai Jungtinės Karalystės gynybos ministras Davidas Cameronas pareiškė, kad ukrainiečiai turi teisę Londono suteiktais ginklais smūgiuoti taikiniams Rusijoje.

Karo tyrimų instituto (ISW) ekspertai ne kartą pažymėjo, kad Jungtinių Valstijų tabu dėl amerikietiškų ginklų naudojimo Rusijos teritorijoje labai apsunkina Ukrainos pastangas gintis nuo rusų puolimo, ypač Charkivo srityje.