Parlamentarai paaiškino, kad jie turėjo daug pasiūlymų dėl įstatymų, bet prezidentas pasakė, kad teksto keisti negalima. Apie tai praneša obozrevatel.com, remdamasis leidiniu „Insider“ ir jo šaltinių Ukrainos parlamente informacija.

Be to, Ukrainos vadovas pranešė parlamentarams, kad praktiškai nėra kuo kovoti su Rusija ir kad sunaikinta apie 60 proc. kovoti tinkamos karinės technikos.

Parlamentarai papasakojo, kad uždaro posėdžio pradžioje kalbėjo Generalinio štabo viršininkas Viktoras Muženka.

„Jis papasakojo, kad šiuo metu vyksta fronto linijos išlyginimas. Sakė, kad lyg susitarėme su separatistais, kad perduodame jiems Donecko oro uostą, o jie už tai nuveda karius dar 5 km atgal nuo Mariupolio“, – pasakojo parlamentaras.

Paskui esą kalbėjo prezidentas: „Tie iš jūsų, kurie nebalsuos už įstatymus, bus kalti dėl plataus masto karo su Rusija.“

„Kažkas iš parlamentarų paklausė prezidento, ar yra garantijų, kad priėmus įstatymus separatistai nemėgins išplėsti jų kontroliuojamos teritorijos ribų.

P. Porošenka atsakė: „Ne“, – rašo leidinys.

Šaltiniai taip pat pranešė leidiniui, kad ruošiant įstatymo projektą šalies prezidentas ir jo administracijos valdininkai konsultavosi su V. Putino patarėju Vladislavu Surkovu.

„Jis (Surkovas) pastarosiomis dienomis praktiškai neišeidavo iš Prezidento administracijos (PA), o PA vadovo pavaduotojas savo ruožtu juridiškai formino susitarimus“, – sakė vienas parlamentaras.

Primename, jog rugsėjo 16 d. uždarame posėdyje Ukrainos Aukščiausioji Rada priėmė Įstatymą dėl ypatingojo dalies Donbaso statuso.

Šis įstatymas yra dalis vyriausybės pasiūlymų, kuriais siekiama užbaigti penkis mėnesius vykstantį kruviną konfliktą.

Už šio įstatymo priėmimą balsavo 277 Rados deputatai.

Ultranacionalistų partijos „Svoboda“ („Laisvė“) lyderis Olehas Tiahnybokas pareiškė, kad „Svoboda“ buvo vienintelė frakcija, „neatidavusi nė vieno balso už specialiojo statuso suteikimą (separatistiniams rajonams)“.

Partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderė Julija Tymošenko pažymėjo, kad visuomenės atstovai turi reikalauti, kad Rados vadovybė paskelbtų pavardes visų deputatų, kurie balsavo už šio įstatymo projekto priėmimą.

„Partija „Batkivščyna“ ir jos deputatai už šiuos žeminančius, išdavikiškus įstatymus nebalsavo“, - sakė ji, pridūrusi, kad antradienį patvirtinti teisės aktai neatneš šaliai taikos.

Savo ruožtu partijos „Batkivščyna“ deputatas Andrijus Ševčenka socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Petro Porošenka ir Oleksandras Turčynovas slaptu būdu prastūmė įstatymą dėl specialiojo statuso“.

Rados deputatai antradienį 287 balsais taip pat priėmė įstatymą, numatantį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės ginkluotų formuočių narius, kurie nuo 2014 metų vasario 22-osios iki šio teisės akto įsigaliojimo dienos Donecko ir Luhansko srityse įvykdė veikas, turinčias nusikaltimo požymių.

Ši nuostata taip pat bus taikoma asmenims, dalyvavusiems savavališkai pasiskelbusių Donecko liaudies respublikos ir Luhansko liaudies respublikos valdžios institucijų veikloje ar trukdžiusiems vykdyti antiteroristinę operaciją.

Tačiau nuo baudžiamojo persekiojimo nebus atleisti asmenys, kurie savo veiksmais prisidėjo prie „Malaysia Airlines“ keleivinio lėktuvo katastrofos, per kurią liepos 17 dieną žuvo visi 289 jame buvę žmonės.

ES: žengti svarbūs žingsniai

Europos Sąjunga trečiadienį pareiškė, kad priėmus Ukrainos įstatymus dėl amnestijos ir specialaus statuso prorusiškiems sukilėliams konflikto draskomoje rytinės šalies dalyje, žengti svarbūs žingsniai, siekiant taikaus konflikto sprendimo.

Savivaldos ir amnestijos įstatymai, numatyti taikos plane, kurį anksčiau šį mėnesį pasirašė Kijevas ir Maskva Kijeve, nepaisant paliaubų pažeidimų, gali būti geriausia priemonė užbaigti penkis mėnesius nesiliaujantį konfliktą.

„Mūsų požiūriu, Ukraina laikosi Minsko susitarimo“, – sakė Europos Sąjungos ES užsienio politikos vadovės Catherine Ashton atstovė spaudai Maja Kocijančič.

„Amnestijos ir regiono statuso (įstatymai) yra svarbus žingsnis, ieškant nuolatinio politinio sprendimo“, – sakė M.Kocijančič.

Šie pareiškimai pasikartojo ir vėliau ES užsienio reikalų vadovo biuro išplatintame pareiškime, kuriame taip pat priduriama, kad Briuselis tikisi, jog Rusija ir sukilėliai laikysis savo įsipareigojimų, numatytų Minsko susitarime.

„Mes tikimės, kad Rusija ir separatistai gretai atsilygins tuo pačiu ir įgyvendins likusius 12-os punktų Minsko susitarimo reikalavimus“, – sakoma pareiškime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (478)