Išdėstyti J. Bidenui plano detales V. Zelenskis ketina ketvirtadienį, taigi, Baltieji rūmai pagaliau gaus progą išklausyti visų punktų.

Tačiau, kaip teigia JAV ir Europos pareigūnai, susipažinę su pagrindiniais plano teiginiais, tas planas nenumato konkrečių veiksmų, kuriais Ukraina galėtų pasiekti pergalę, ypač atsižvelgiant į tai, kad Rusijos pajėgos užtikrintai juda į priekį šalies rytuose.

„Man tai nepadarė įspūdžio. Ten ne itin daug naujo“, – sakė vienas aukšto rango pareigūnas.

Esminis plano punktas – tai reikalavimas, kad Ukrainai būtų leista nukreipti tolimojo nuotolio raketas į objektus Rusijos teritorijoje.

Vis dėlto J. Bidenas, neatsižvelgdamas į sąjungininkų Europoje daromą spaudimą, jau kelis mėnesius nesutinka panaikinti apribojimų, kad neįvyktų to, ką tektų vadinti karo eskalacija.

Apskritai, V. Zelenskio plane kalbama apie Ukrainos gynybos pajėgų poreikius karo veiksmų zonoje, taip pat užsimenama apie politinę bei ekonominę šalies pertvarką, sakė svarbias pareigas einantis asmuo iš Valstybės departamento. Vis dėlto JAV ir Europos pareigūnai mano, kad išsamiausia plano dalis yra pirmasis skyrius, prilygstantis prašymui duoti ginklų: kiti svarbūs punktai daug mažiau detalizuojami.

Ukrainos atstovai, kaip antai Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas, planą apibūdino kaip „labai konkretų ir aiškų“.

Anot A. Jermako, planą sudaro ir kariniams, ir diplomatiniams reikalams skirtos dalys; išdėstytos ir būsimos ekonominės naudos perspektyvos.

Zelenskis dar kartą atmetė Brazilijos ir Kinijos „taikos planą“

V. Zelenskis JT Generalinės Asamblėjos visuotiniuose debatuose Niujorke dar kartą aiškiai atmetė Kinijos ir Brazilijos taikos iniciatyvą. Kyla klausimas, kokie tikrieji jos interesai, sakė V. Zelenskis trečiadienį Niujorke.

Jis pakartojo jau anksčiau tartą „ne“ bet kokioms iniciatyvoms, kurios neatitinka jo vyriausybės taikos planui. Negalima leisti, kad valstybės savo galią didintų Ukrainos sąskaita, pažymėjo V. Zelenskis, turėdamas omenyje tokias iniciatyvas, kaip ši.

Kinijos ir Brazilijos pateiktas planas faktiškai numato karo įšaldymą palei dabartinę fronto liniją.

Rusija Ukrainą užpuolė 2022 m. vasarį.

Savo gynybinėje kovoje Ukraina yra priklausoma nuo Vakarų pagalbos ir siekia paramos ir tų didelių šalių, kurios iki šiol nestojo nė į vieną konflikto pusę.

V. Zelenskis sakė: „Pasaulis jau patyrė didžiųjų šalių kolonijinių karų ir sąmokslų mažųjų sąskaita – ir kiekviena šalis, įskaitant Kiniją, Braziliją, Europos tautas, Afrikos ir Artimųjų Rytų valstybes, supranta, kodėl tai turi būti praeitis“. Ukrainiečiai, anot jo, su tuo niekada nesutiks.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)