Taip rašo laikraštis „The Independent“, kuris remiasi nauja tarptautinės teisinių paslaugų firmos, dirbančios žmogaus teisių srityje, „Global Rights Compliance“ (GRC) ataskaita.

Remiantis žmogaus teisių aktyvistų surinkta informacija, kai 2022 metų vasario 24 dieną Rusijos tankai vis dėlto pervažiavo sieną, jie pirmiausia sąmoningai nusitaikė į grūdinių kultūrų turtingas vietoves ir maisto gamybos infrastruktūrą.

Be to, GRC nustatė, kad Rusijos gynybos rangovas dar 2021 metų gruodį pradėjo pirkti sunkvežimius grūdams vežti, taip pat tris naujus 170 metrų ilgio laivus biriems kroviniams gabenti, o tai liudija apie išankstinį planavimą grobti Ukrainos maisto išteklius „beprecedenčiu mastu“.

Rusija mažiau nei po savaitės nuo invazijos pradžios pradėjo plėšti Ukrainos ūkius, o piko metu iš okupuotų teritorijų per dieną išveždavo 12 tūkst. tonų grūdų.

Įrodymai apie „gerai koordinuotą išankstinį planavimą“ bus pateikti Tarptautiniam baudžiamajam teismui, ir GRC tikisi, kad dėl jų bus pradėtas pirmasis tarptautinis baudžiamasis persekiojimas Vladimiro Putino atžvilgiu už karo nusikaltimą – badą kaip kariavimo būdą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją