Asmuo, sutikęs tapti tiriamosios žurnalistikos centro „Dosjė“ (dossier.center) informatoriumi, kaip teigiama, yra vienas iš V. Putino rezidencijoje dirbančių žmonių. „Jis dažnai mato valstybės vadovo vaikus, nors kasdien su jais nebendrauja“, rašo tyrėjai.

„Dosjė“ žurnalistas Ilja Roždestvenskis televizijos kanalui „Current Time“ („Nastojaščeje vremia“) papasakojo, kaip vyko tyrimas, susijęs su V. Putino ir A. Kabajevos vaikais. Anot I. Roždestvenskio, darbas užtruko daugiau nei pusantrų metų. Žurnalistas pabrėžė, kad be V. Putiną gaubiančio slaptumo, saugumo ir visiškos izoliacijos, egzistuoja ir tam tikra profanacija bei griežtų taisyklių ignoravimas: kartais visi tarsi pamiršta, kad viskas turi būti ypač slapta ir ypač privatu.

„Žinote, mes taip ilgai darbavomės su visa ta medžiaga, kad po kiek laiko jau niekas nebeatrodė nei keista, nei įdomu. Daugiau nei pusantrų metų reguliariai sugrįždavau prie temos (apie V. Putino sūnus). Iš pradžių dirbome su atvirais šaltiniais: duomenų bazėmis, registrais, bankų išrašais – viskuo, ką buvo galima vienaip ar kitaip gauti nebūnant Rusijoje. Galop, analizuodami visus tuos atvirai prieinamus duomenis, „prisikasėme“ prie šaltinio, sutikusio su mumis pasikalbėti. Kone viskas, ką jis papasakojo, skambėjo tiesiog neįtikėtinai“, – sakė I. Roždestvenskis.

Pasak I. Roždestvenskio, iš pradžių „Dosjė“ rėmėsi „The Wall Street Journal“ pateikta informacija, esą, V. Putinas ir A. Kabajeva turi tris vaikus. Ilgainiui paaiškėjo, kad vaikų yra ne trys, o du: Ivanas ir Vladimiras.

„Mes rėmėmės tais duomenimis, ieškojome informacijos apie vaikus, bet pasikalbėję su „šaltiniu“ supratome, kad iš tikrųjų vaikai yra tik du. Kita vertus, apie A. Kabajevos vaikus sklandė gana daug gandų. Net pasirodė nuotraukos, liudijančios, kaip 2016 metais, per gimnasto Aleksejaus Nemovo šou A. Kabajeva pasirodė viešumoje vedina dviem berniukais. Vienas iš jų, beje, tikrai yra tolimas jos giminaitis, bet tie vaikai jokiu būdu nėra jos sūnūs. Pokalbiai su „šaltiniu“ ir jo pateikti įrodymai, nuotraukos, kurias jisai parodė, turėjo lemiamos reikšmės tyrimui. Tas nuotraukas vėliau radome ir patys, be to, per atvirus šaltinius“, – aiškino I. Roždestvenskis.

„Kol dirbome su medžiaga, turbūt labiausiai mane ir kolegas nustebino tai, kad V. Putino sūnūs, Ivanas ir Vladimiras, mėgsta „Disney“ animaciją, o tėvai tuo be galo nepatenkinti, mat patys pirmenybę teikia sovietiniams filmukams. Visiškai neseniai, 2024 metų pradžioje, V. Putinas pats tiesiai šviesiai tai išdėstė: esą, tik sovietiniai filmukai, jo galva, yra normalūs, o pasileidus „Disney“ produkciją ekrane kažkas tik mirguliuoja, laksto – niekas neaišku ir nieko neįmanoma suprasti“, – kalbėjo I. Roždestvenskis.

„Vis dėlto jo vaikai – „Disney“ filmukų gerbėjai. Žaisdami jie persikūnija į „Disney“ personažus, sukeldami tėvui didžiulį nepasitenkinimą“, – sakė I. Roždestvenskis.

„Iš esmės viskas, kas susiję su vaikais, yra be galo įdomu, nes tai yra nepaprastai turtingų žmonių buitis, visiškai išlaidų neribojančių žmonių gyvenimas. Jie turi viską, ko tik užsigeidžia, – pabrėžė I. Roždestvenskis. – Aišku, kalbu ne tik apie vaikus, bet ir apie jų tėvus. Jei, tarkim, tėvai užsimano praleisti atostogas slidinėdami kalnuose, ištisas karavanas išjuda iš rezidencijos Valdajuje ir persikelia į Krasnaja Polianą netoli Sočio, kad ten paslidinėtų. Tada pas juos atvyksta prezidentas Aliaksandras Lukašenka, tampantis jų šeimos laimės ir puikaus gyvenimo liudininku.“

„Jei tėvams norisi paplaukioti jachtomis, vadinasi, tuoj bus parengta flotilė iš ne mažiau kaip 10 jachtų, išbarstytų po įvairias jūras, pavyzdžiui, Baltijos, Juodąją. Laivais tėvai galės naudotis savo nuožiūra, be to, į plaukiojimą pasiimti mokytojus ir trenerius, kad ir tada būtų kam užsiimti su vaikais, – pasakojo žurnalistas. – Vaikai gi, kaip įprastai, bendraus ne su tėvais, o beveik vien su svetimais jiems žmonėmis. Jie mokysis ir treniruosis, tik ne Valdajaus ar Sočio rezidencijoje, o, pavyzdžiui, Ladogos ežero viduryje.“

Žurnalistas patvirtino, kad V. Putino ir A. Kabajevos vaikai iš esmės gyvena izoliacijoje

„Turime suprasti, kad specialiai vaikų niekas neizoliavo: tiesiog V. Putinas pats izoliavosi, kai prasidėjo pandemija, o dabar paprasčiausiai tęsiasi tada įvestas izoliacijos režimas ir visi, kaip anksčiau, po dvi savaites turi užsidaryti į karantiną. Visgi iš prezidento šeimą aptarnaujančio „šaltinio“ sužinojome, kad izoliacija tarytum egzistuoja, bet iš tiesų karantiną galima pažeisti – ypač griežtai tokių dalykų niekas nestebi, – paminėjo I. Roždestvenskis. – Daugiausia laiko šeima praleidžia V. Putino rezidencijoje Valdajuje, todėl tenai, atrodytų, turėtų būti paisoma itin griežtų saugumo reikalavimų. Tačiau griežta tvarka įsigalioja tik tada, kai ten nuvyksta V. Putinas. Tada tenai šmirinėja FSO prezidento apsaugos tarnybos pareigūnai, taigi, tiktai tada ten nei pelytė, nei paukštelis neprasmuktų – viskas tuoj tampa be galo slapta ir saugu.“

„Kitu metu į rezidenciją galima patekti tiesiog pro pagrindinį įėjimą. Kartais ir dokumentų rodyti nereikia, kadangi srautas toks, kad visų veidų įsiminti neįmanoma, o specialių leidimų ten lyg ir nėra. Be aukščiausio laipsnio izoliacijos ir saugumo priemonių, egzistuoja ir tam tikra profanacija bei griežtų taisyklių ignoravimas, – pabrėžė „Dosjė“ žurnalistas. – Iš dalies visi tarytum stengiasi gyventi pagal kažkokias paranojines taisykles. Kita vertus, kaip ir beveik bet kurio griežčiausio Rusijos įstatymo atveju, tą paranojos, izoliacijos ir saugumo režimą silpnina tam tikra profanacija ir nurodymų nevykdymas. Taigi, visi tarsi pamiršta, kad viskas turi būti ypač slapta ir ypač privatu.“

Pasak I. Roždestvenskio, V. Putiną ir jo šeimą aptarnaujantys žmonės puikiai supranta, kas per žmogus yra jų darbdavys. „Dosjė“ tyrėjai išsiaiškino, kad mokytojų buvo ieškoma per agentūros „English Nanny“ portalą ir kad rezidencijoje dirba anglų kalbos mokytojai iš Pietų Afrikos Respublikos – šalies, kurią Rusijos valdžia laiko „draugiška“ ir su kuria aktyviai mezga ryšius.

„Apskritai, jie supranta, kam pasisamdė, supranta, kad tas žmogus (V. Putinas) gali būti pavojingas: kad jis ir karus pradeda, ir politinius oponentus žudo. Todėl mes, aišku, jau kurį laiką nerimaujame dėl savo „šaltinio“, atskleidusio mums daug dalykų apie V. Putino šeimos buitį, saugumo, – sako I. Roždestvenskis. – Personalas supranta, kad tie žmonės – ypatingi. Nepaisant pastangų nuslėpti tiesą, personalas supranta, kas yra tų vaikų tėvai, supranta, kad tie vaikai yra A. Kabajevos ir V. Putino. Jie yra matę į rezidenciją atvykstantį V. Putiną. Jie nuolatos mato FSO pareigūnus. Jie matė A. Kabajevos giminaičius. Taigi, niekam ne paslaptis, kad ta šeima – išskirtinai ypatinga.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)